Oglasi - Advertisement

U današnjoj priči govori se o temi koja se često potcjenjuje sve dok ne postane hitna – o zdravlju gušterače, organa koji tiho obavlja brojne važne funkcije, ali ostaje u sjeni sve dok se ne jave ozbiljni problemi. Uprkos tome što je ključna za normalno varenje hrane i ravnotežu šećera u krvi, gušterača rijetko privlači pažnju prije nego što počne slati signale da više ne funkcioniše kako treba. A jedino što nam tada preostaje jeste da je pažljivo slušamo.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Jedno od najozbiljnijih stanja koje može zahvatiti ovaj organ jeste pankreatitis – upala koja može biti akutna ili hronična i koja, ako se ignorira, vodi u opasne komplikacije. Kod takve upale, enzimi koji su inače zaduženi za razlaganje hrane u crijevima počinju prerano da se aktiviraju dok su još u gušterači, što dovodi do samoprobavljanja tkiva, jakih bolova i narušavanja čitavog digestivnog sistema. Razumijevanje ove bolesti, njenih uzroka i simptoma predstavlja ključni korak u očuvanju zdravlja.

Razlikuju se dva oblika pankreatitisa, svaki sa vlastitim karakteristikama i rizicima:

  1. Akutni pankreatitis

  2. Hronični pankreatitis

Ova podjela nije samo medicinski detalj, nego veoma praktična informacija, jer od nje zavisi način reakcije, liječenja i prognoza.

Akutni pankreatitis predstavlja iznenadnu upalu, stanje koje često zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Riječ je o poremećaju koji može nastati iz više razloga, iako se kao najčešći navode:
kamenčići u žuči,
pretjerana konzumacija alkohola,
visoke vrijednosti triglicerida,
određene autoimune reakcije,
povrede trbušne regije,
cistična fibroza,
– i pojedini lijekovi koji mogu iritirati pankreas.

Simptomi akutnog pankreatitisa obično dolaze naglo i burno. Najizraženiji među njima je jak bol u gornjem dijelu stomaka koji se može širiti prema leđima. Osim toga, tu su i mučnina, povraćanje, nadutost, ubrzan rad srca, povišena temperatura i izrazita osjetljivost stomaka. Ovi simptomi se mogu pogoršavati iz minute u minutu, zbog čega je odlazak u bolnicu u takvim slučajevima jedini ispravan korak.

Hronični pankreatitis, za razliku od akutnog, ne nastaje iznenada. On je rezultat dugotrajnog oštećenja koje gušteraču postepeno iscrpljuje, uništava njene funkcije i dovodi do trajnih posljedica. Najčešći uzrok hroničnog pankreatitisa je godine i godine konzumiranja alkohola, ali i drugi faktori doprinose razvoju, poput genetike, trajno povišenih triglicerida te ponavljanih epizoda akutne upale.

Simptomi hroničnog pankreatitisa razlikuju se od akutnog upravo zato što su podmukliji. Mogu uključivati:
– dugotrajne ili povremene bolove u stomaku,
– gubitak apetita i težine,
– umor,
– probavne smetnje,
masnu i svijetlu stolicu,
– te pojavu dijabetesa uslijed propadanja funkcije gušterače.

Ovi simptomi se često razvijaju postepeno, pa ih ljudi nerijetko zanemaruju ili pripisuju drugim stanjima.

Prepoznavanje pankreatitisa često počinje razumijevanjem signala koje tijelo šalje. Najbitnije je fokusirati se na bolove u gornjem dijelu stomaka. Ako ti bolovi postaju intenzivniji nakon obroka ili se šire prema leđima, to može biti ozbiljno upozorenje. Karakter bola može pomoći u pretpostavci uzroka: probadanje i oštri bolovi često su povezani s problemima žuči, dok je tup i dugotrajan bol više karakterističan za osobe koje redovno konzumiraju alkohol.

Bol se kod pacijenata često mijenja zavisno od položaja tijela. Nekim ljudima je lakše kada sjede ili se naginju naprijed, dok im ležanje pogoršava tegobe. Upravo ovakvi detalji mogu pomoći u ranom otkrivanju bolesti.

Kada se sumnja na pankreatitis, dijagnoza se obično potvrđuje laboratorijskim testovima krvi, posebno praćenjem vrijednosti enzima amilaze i lipaze. Ako su ove vrijednosti višestruko povećane, postoji velika vjerovatnoća da se radi o pankreatitisu. Ipak, ovaj organ često šalje suptilne signale, pa ljudi ne primijete simptome dok stanje značajno ne napreduje. Zato je bitno osluškivati promjene u sopstvenom tijelu.

Rano otkrivanje može doslovno spasiti život. Pravovremeno liječenje, uz promjene u načinu života, može spriječiti razvoj komplikacija koje ponekad mogu biti veoma ozbiljne. Simptomi koji mogu ukazivati na ranu fazu upale gušterače uključuju:
– bol u gornjem dijelu stomaka,
– širenje bola na leđa,
– mučninu i povraćanje,
– nadutost,
– gubitak apetita.

Ignorisanje ovih simptoma nikada nije preporučljivo, čak ni ako se javljaju povremeno.

Dobra vijest u svemu ovome jeste da se mnogi zdravstveni problemi povezani s gušteračom mogu ublažiti ili spriječiti relativno jednostavnim promjenama u životnim navikama. Neke od najvažnijih mjera uključuju:

– smanjenje unosa masne, pržene i teške hrane,
– izbjegavanje alkohola ili njegovo potpuno isključivanje,
– dovoljan unos vode,
– redovnu fizičku aktivnost,
– redovne preglede i praćenje masnoća u krvi,
– uvođenje zdravijih prehrambenih navika.

Biljni preparati poput sikavice, maslačka i kurkume često se spominju kao dodatna podrška zdravlju gušterače, ali je bitno naglasiti da oni mogu biti korisni samo uz pravilnu ishranu i općenito zdrav način života. Nijedan dodatak ne može zamijeniti medicinsko liječenje niti promjene životnih navika.

Pankreatitis je stanje koje nikako ne treba potcijeniti. Ključ leži u tome da osoba bude svjesna promjena u sopstvenom tijelu i da zatraži stručnu pomoć čim nešto počne odstupati od uobičajenog. Pravovremena intervencija i prevencija čine razliku između povremenih zdravstvenih tegoba i ozbiljnih komplikacija koje mijenjaju kvalitet života.

Uz pažljivo slušanje tijela, zdraviju ishranu i redovan nadzor, mnogi ljudi mogu dugo živjeti bez težih problema s gušteračom. A u slučaju da se simptomi ipak pojave, najvažnije je reagovati na vrijeme – jer upravo ti prvi, tihi signali gušterače često znače više nego što mislimo.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here