Oglasi - Advertisement

Piletina je jedno od najpopularnijih vrsta mesa na svetu, ali njeno nepravilno skladištenje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Pravilno rukovanje i skladištenje piletine ključni su koraci u sprečavanju razmnožavanja štetnih bakterija i očuvanju kvaliteta mesa. Bez obzira na to da li ćete je odmah koristiti ili je planirate sačuvati za kasnije, važno je znati kako pravilno postupiti sa sirovom i kuvanom piletinom.

Kako pravilno skladištiti piletinu u frižideru

Sirova piletina u frižideru

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa
  • Temperatura u frižideru treba da bude ispod 4°C kako bi se usporio rast bakterija.
  • Sirova piletina može se bezbedno čuvati do 1-2 dana.
  • Kako biste sprečili kontaminaciju drugih namirnica, piletinu treba staviti u hermetički zatvorene posude ili plastične tacne.
  • Ukoliko ne planirate da je koristite u ovom vremenskom okviru, razmislite o njenom zamrzavanju.

Kuvana piletina u frižideru

  • Kuvana piletina može se bezbedno skladištiti do 3-4 dana.
  • Preporučuje se da se piletina spakuje u zatvorene plastične posude, čime se sprečava kontaminacija i gubitak svežine.
  • Što pre konzumirate kuvanu piletinu, to bolje, jer dužim stajanjem može doći do razvoja bakterija.

Pravila zamrzavanja piletine

Ako planirate da sačuvate piletinu na duži vremenski period, zamrzavanje je idealno rešenje. Međutim, potrebno je pravilno je spakovati kako bi se očuvala njena tekstura i ukus.

Sirova piletina u zamrzivaču

  • Sirova piletina može ostati bezbedna do 9 meseci ukoliko je pravilno upakovana.
  • Preporučuje se korišćenje hermetičkih kesa za zamrzavanje, kako bi se sprečilo formiranje zamrzivačkih opekotina.
  • Loše upakovana piletina može izgubiti vlagu i postati suva nakon odmrzavanja.

Celo pile u zamrzivaču

  • Ako planirate zamrznuti celo pile, ono može ostati bezbedno za konzumaciju do godinu dana.
  • Preporučuje se omotavanje u nekoliko slojeva aluminijumske folije ili specijalne kese za zamrzavanje.

  • Manji komadi piletine brže gube kvalitet od celog pileta, jer su više izloženi vazduhu.

Kuvana piletina u zamrzivaču

  • Kuvano pileće meso može se zamrznuti i sačuvati 2-6 meseci.
  • Potrebno je koristiti dobro zatvorene posude ili kese za zamrzavanje.
  • Pre zamrzavanja, ohladi piletinu na sobnoj temperaturi, kako bi se izbeglo stvaranje viška vlage i leda.

Praktični saveti za sigurno skladištenje piletine

  1. Uvek proverite datum proizvodnje – Ako kupujete svežu piletinu, proverite datum otkupa kako biste bili sigurni u njen kvalitet.
  2. Pažljivo zatvarajte pakovanja – Ako ste otvorili originalnu ambalažu, pobrinite se da piletinu prepakujete kako biste sprečili curenje sokova.
  3. Nikada ne odmrzavajte piletinu na sobnoj temperaturi – Najbezbedniji metod je odmrzavanje u frižideru, što može trajati nekoliko sati ili čak dana, u zavisnosti od veličine komada mesa.
  4. Redovno čistite frižider i zamrzivač – Održavanje higijene smanjuje rizik od kontaminacije i neprijatnih mirisa.

Zaključak

Pravilno skladištenje piletine nije važno samo za očuvanje njenog kvaliteta, već i za sprečavanje zdravstvenih problema koji mogu nastati usled konzumacije pokvarenog mesa. Bilo da piletinu čuvate u frižideru ili zamrzivaču, važno je pridržavati se osnovnih pravila higijene i sigurnosti kako biste uvek imali svež i siguran obrok. Sledeći navedene savete, možete osigurati da vaša piletina ostane ukusna, bezbedna i pogodna za pripremu u bilo kom trenutku.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here