Oglasi - Advertisement

U današnjem ćemo članku raspravljati o aspektu zdravlja koji se odnosi na našu konzumaciju, posebno se fokusirajući na ono što pijemo. Točnije, istražit ćemo prednosti ispijanja tople vode s malo limuna svako jutro natašte. Jeste li ikada čuli za zdravstvene prednosti ove kombinacije?

Poznati gastroenterolog iz Srbije nedavno se osvrnuo na nekoliko zabluda vezanih uz jutarnje navike, a posebice na široko prihvaćenu metodu konzumiranja tople vode s limunom. Predlaže tri alternativna načina za početak dana: med, rakiju i tursku kavu. Profesor dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, došao je do značajnog saznanja o nesporazumima oko tople vode s limunom i predstavio tri temeljna jutarnja obroka: med, rakiju i tursku kavu.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

  • Rasprave oko konzumacije tople vode s limunom izazvale su kontroverze, pa neki stručnjaci zagovaraju njezin jutarnji unos na prazan želudac, dok drugi tvrde da nema značajnijih zdravstvenih prednosti, bilo da se voda pije topla ili hladna. Brojni pojedinci odlučili su provesti vlastita testiranja, željni vidjeti rezultate određenih promjena, poput pijenja tople vode s limunom tjedan dana. Profesor dr. Vojislav Perišić pokušao je shvatiti kako topla voda u kombinaciji s limunom djeluje na organizam. Dodatno, Mondo je doveo u pitanje uobičajena vjerovanja mnogih i objasnio svakodnevne običaje u svom selu, koji uključuju uzimanje žlice meda, uživanje u čašici rakije i uživanje u turskoj kavi.

 

Napomenuo je da topla voda pomiješana s limunom pruža užitak. Dr Voja napominje da konzumacija tople vode s limunom može trenutno ublažiti glad zbog širenja želuca. Kao predani student, pažljivo sam pregledao ispit, pazeći da sam obradio svaku stranicu. Blaga limunska kiselina prisutna u limunovom soku može spriječiti odvajanje jačih kiselina. Kada se pomiješa s vodom, limunska kiselina djeluje kao slaba kiselina, smanjujući stvaranje klorovodične kiseline, koja je jača kiselina, u želucu.

Pijenje vode s limunom postaje umirujuće iskustvo. Obično doručak u mom selu počinje na ovaj način. Dr. Perišić govorio je o tradiciji doručka iz svog sela, koja uključuje jedinstvenu mješavinu meda, rakije i toskanske kave. Vjeruje se da ova kombinacija poboljšava rad mozga, povećava mentalnu jasnoću i podiže raspoloženje. Kako napominje dr. Perišić, njegov djed je redovito sudjelovao u ovom jutarnjem ritualu. Prije nego što je govorio o prednostima meda, dr. Voja, nekadašnji profesionalac u industriji meda, ispričao je zanimljivu priču.

Tijekom obnašanja dužnosti predsjednika Bolničkog povjerenstva u Srbiji svjedočio je izvanrednom umijeću cijenjenog kirurga dr. Ocokovića. U čačanskoj bolnici dr. Ocoković upoznao je dr. Voju sa zapaženim slučajem žene s teškom ranom koja je bila u početnoj fazi oporavka. Dok je medicinska sestra pažljivo skidala zavoje, dr. Ocoković je govorio o protuupalnim i antiinfektivnim svojstvima meda. Ovaj susret naveo je dr. Voju da istakne zdravstvene prednosti meda, ističući da je pravi med sterilan i bez štetnih bakterija.

Služi kao sredstvo za smirenje kod ozljeda i pokazao je učinkovitost u smanjenju upale. Iako se njegova uporaba preporučuje, umjerenost je ključna. Osim toga, razvijen je derivat perga meda. Perga sadrži 35 kemijskih spojeva koji imaju značajan utjecaj na živčani sustav, poboljšavajući njegovu cjelokupnu funkcionalnost. Dr. Voja pronašao je i izvrsnu alternativu medu koja je prikladna za osobe s ograničenjima u prehrani. Prema riječima prof. dr. Vojislava Perišića, med može podržati kognitivne funkcije. Unatoč tome, važno ga je konzumirati umjereno, budući da gušterača ima ograničenu sposobnost podnošenja velikih količina.

Dovoljno je konzumirati žličicu meda tri puta dnevno. Za osobe s dijabetesom, poput mene, ukiseljene jabuke, poznate kao kožne, izvrsna su zamjena. Iako im se može rugati, ove jabuke nude značajne prednosti. Organska kiselina koja se nalazi u njima ne opterećuje gušteraču i pozitivno djeluje na cijeli organizam. Svaki dan pojedem tri ove jabuke, što pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi. S druge strane, konzumacija drugih vrsta jabuka rezultira višim razinama šećera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here