Oglasi - Advertisement

Danas ćemo pisaati o par korisnih savjeta kako da se riješite naslaga leda u vašem frižideru. A koji je to najbolji način da se riješite ovog problema pročitajte u nastavku.

Kada otvorite hladnjak i primijetite sloj leda na unutarnjim stijenkama, verovatno se pitate kako je do toga došlo, naročito ako uređaj deluje ispravno. Mnogi korisnici zanemaruju činjenicu da čak i najsitniji propusti u rukovanju hranom ili održavanju uređaja mogu dovesti do nakupljanja viška vlage, a zatim i do stvaranja neželjenog leda.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Ovaj problem nije samo estetske prirode. Led u hladnjaku može:

  • Smanjiti energetsku efikasnost uređaja;
  • Umanjiti prostor za pohranu hrane;
  • Otežati rad uređaja i skratiti njegov vek trajanja;
  • Negativno uticati na kvalitet i trajnost namirnica.

Zato je prevencija ključna. Pravilnim postupcima pri pohranjivanju hrane, kao i redovnim održavanjem, moguće je značajno smanjiti rizik od stvaranja leda.

Kako biste zadržali svoj hladnjak u optimalnom stanju i izbjegli stvaranje nepotrebnog sloja leda, važno je primeniti nekoliko jednostavnih, ali učinkovitih navika.

1. Pravilno pohranjivanje hrane

Jedan od najčešćih razloga za pojavu leda jeste vlaga koju hrana ispušta. Da biste to izbegli:

  • Hrana koju stavljate u hladnjak mora biti potpuno ohlađena. Topla ili mlaka jela isparavaju vlagu, koja se potom kondenzira i stvara led.
  • Koristite zatvorene vrećice i spremnike. Otvoreni sudovi izlažu vlagu direktno hladnom zraku, što pogoduje zaleđivanju.
  • Suhe vanjske površine su ključne. Prije nego što stavite vrećicu ili posudu u hladnjak, obavezno obrišite njihovu vanjštinu.

Vlaga koja dolazi s vanjske strane posude ili vrećice neprimjetno se nakuplja na unutarnjim stijenkama uređaja, pa čak i mala količina može izazvati zaleđivanje tokom vremena.

2. Redovito čišćenje i odmrzavanje hladnjaka

Led se često nakuplja zbog zapuštenosti unutrašnjosti uređaja. Zato je preporučljivo povremeno odmrznuti i očistiti hladnjak.

Postupak odmrzavanja:

  1. Isključite uređaj iz struje.
  2. Izvadite sav sadržaj iz hladnjaka.
  3. Obrišite unutrašnjost uređaja suhom krpom.
  4. Kada se led otopi, osušite sve površine temeljito.
  5. Nanesite tanak sloj ulja pomoću suhe trulex krpe – ovo je praktičan trik koji sprečava ponovno zaleđivanje, jer stvara klizavu površinu neprikladnu za prianjanje kristala leda.

Neki korisnici koriste i glicerin ili vazelin u tu svrhu – ali je važno da se koristi u maloj količini i da ne dođe u kontakt s hranom.

3. Kontrola vlažnosti

Vlaga je glavni neprijatelj svakog hladnjaka. Da biste je držali pod kontrolom:

  • Ne otvarajte vrata češće nego što je potrebno. Svaki put kada otvorite hladnjak, topli zrak ulazi i donosi vlagu.
  • Proverite dihtunge – istrošene gumene brtve ne dihtuju pravilno i propuštaju zrak, što može uzrokovati dodatnu vlagu.
  • Ako imate opciju “no frost”, koristite je redovno. Ali čak i kod takvih modela, pažnja na vlagu je i dalje potrebna.

4. Održavanje idealne temperature

Veoma je važno da hladnjak ne bude ni previše hladan ni previše topao. Preporučena temperatura je između:

  • 3°C i 5°C za standardne hladnjake;
  • -18°C za zamrzivače.

Ako je temperatura niža od toga, vlažnost iz zraka će se brže zaleđivati na zidovima uređaja.

Za one koji žele još bolju kontrolu i dugotrajno rešenje, mogu pomoći i sledeći trikovi:

  • Stavite jednu malu posudu s rižom ili sodom bikarbonom – one apsorbuju višak vlage.
  • Ne pretrpavajte hladnjak. Hladan zrak mora moći slobodno cirkulirati, u suprotnom se stvara kondenzacija.
  • Koristite silika gel vrećice (poput onih koje dolaze uz obuću) – naravno, ne blizu hrane, ali mogu pomoći kod prekomerne vlage.
  • Jednom mesečno proverite stražnju stranu uređaja, gdje se nakuplja kondenzat. Tu se često nalaze male posudice za vodu koje treba isprazniti ili očistiti.

Iako led u hladnjaku možda ne deluje kao ozbiljan problem, njegovo prisustvo dugoročno može dovesti do:

  • Veće potrošnje energije;
  • Neefikasnog rada uređaja;
  • Skraćenja veka trajanja hladnjaka;
  • Oštećenja hrane zbog neujednačene temperature.

Zato je svakodnevna pažnja i redovno održavanje ključno. Obrišite posude pre nego ih stavite unutra. Vodite računa o temperaturi. S vremena na vreme očistite uređaj i nanesite zaštitni sloj ulja. Sve ove radnje traju svega nekoliko minuta, a značajno doprinose efikasnijem radu vašeg hladnjaka i nižim troškovima električne energije.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here