Danas ćemo pisati o lubenicama koje su jedan od omiljenih izbora tokom ljetnih dana. Kora ubenice se često baca a tako ne bi trebalo da bude.
Ono što mnogi svakodnevno odbacuju bez razmišljanja, poput kore lubenice, zapravo može imati višestruku namjenu – kako u kuhinji, tako i u domaćinstvu. Iako se često smatra otpadom, ovaj dio lubenice krije praktične i kreativne mogućnosti koje se sve češće otkrivaju i dijele, naročito na društvenim mrežama. Ljudi postaju sve svjesniji da kora lubenice nije samo beskorisni ostatak, već sirovina bogata potencijalom.
U kulinarstvu, kora lubenice može se pretvoriti u zanimljive obroke i poslastice. Sve više recepata pokazuje kako se iz nje može napraviti desert hrskave spoljašnjosti i sočne unutrašnjosti. Priprema nije komplikovana – dovoljno je uzeti polovinu veće lubenice, izdvojiti četiri šolje šećera, nekoliko klinčića, malo maslaca i sok od pola limuna. Nakon temeljitog pranja, crveni dio lubenice se uklanja, a kora se reže na sitne kocke. Ove kocke se prelivaju vrelom vodom i peku u rerni na 220 stepeni oko 50 minuta.
Tokom pečenja, tečnost koja se iscijedi treba sačuvati jer će se koristiti kasnije. U narednoj fazi, u loncu se zagrijava šećer sa sačuvanim sokom, a zatim se dodaju klinčići. Kada smjesa počne da se zgušnjava, ubacuje se maslac i limunov sok, a potom i pečene kocke kore. Sve se kuha narednih sat vremena na laganoj vatri. Paralelno s tim, od pulpe crvenog mesa lubenice može se napraviti osvježavajući napitak uz dodatak limuna.
Gotova masa se stavlja u sterilizirane tegle, pri čemu je važno obrisati rubove kako bi proizvod ostao svjež što duže. Na taj način, od onog što se inače baca, dobija se ukusan i trajan desert.
Osim u desertima, kora lubenice ima i druge kulinarske primjene:
- Može se kuvati sa šećerom i limunom kako bi se dobio džem bogat aromom
- U blenderu, uz mlijeko i voće, može postati baza za smoothie
- Kombinovanjem sa šećerom, mlijekom i vanilijom pravi se sladoled
- U pikantnijim varijantama koristi se kao dodatak domaćem ajvaru, uz meso i povrće
U domaćinstvu, kora lubenice je korisna na više načina. Kao prirodni kompost, obogaćuje tlo zahvaljujući prisustvu kalijuma, magnezijuma i fosfora, što je izuzetno korisno za biljke. Osim toga, postavljena u blizini prostora za sjedenje, može djelovati kao prirodni repelent protiv insekata.
- Dodatne praktične upotrebe u domaćinstvu uključuju:
- Hranjenje domaćih životinja, poput kokoši, svinja i patki
- Čišćenje i poliranje sudova – bijeli unutrašnji dio kore efikasno uklanja mrlje s inox površina
- Održavanje sobnih biljaka – listovi se brišu unutrašnjim dijelom kore čime se skida prašina i vraća prirodan sjaj
Važno je napomenuti da se prije svake upotrebe kora mora temeljno oprati i po potrebi ukloniti vanjski zeleni sloj, kako bi se dobio siguran materijal, pogodan za dalje korištenje.
Kora lubenice tako prestaje biti tek otpad i postaje koristan resurs. Od nje se može napraviti desert, dodatak zdravoj ishrani, sredstvo za čišćenje, pa čak i prirodno gnojivo. Njeno korištenje doprinosi smanjenju otpada, ali i razvijanju ekološki osviještenog pristupa svakodnevici.
U vremenu kada sve veći broj ljudi teži održivom životu, ovakve male promjene u ponašanju mogu imati velik uticaj. Kora lubenice je jasan podsjetnik da su mnoge stvari koje smatramo bezvrijednim zapravo dragocjene – potrebno je samo pogledati iz drugog ugla i dati im novu funkciju. Na taj način, štitimo prirodu, razvijamo kreativnost i činimo svakodnevicu bogatijom, zdravijom i smislenijom.