Oglasi - Advertisement

BONUS TEKST

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Čokolada je jedan od najomiljenijih slatkiša na svetu, ali njena priča seže hiljadama godina unazad, sve do doba drevnih civilizacija. Iako je danas povezujemo sa modernim desertima i poslasticama, čokolada je u početku imala sasvim drugačiji oblik i svrhu. Put od gorkog napitka do slatkog zadovoljstva koje poznajemo danas bio je dugačak, pun zanimljivih promena i inovacija.

Istorija čokolade započinje u Meksiku, gde su prvi put Maje i Azteci koristili zrna kakao drveta za pripremu napitka. Taj napitak, poznat kao “xocolatl”, bio je potpuno drugačiji od današnje čokolade. Pripremao se tako što su se kakao zrna mlela i mešala sa vodom, začinima i ljutim paprikama, stvarajući gorku i začinjenu tečnost koja je imala skoro svet ritualni značaj.

  • Kakao napitak su pili vladari i plemići, poput Moctezume, verujući da im daje snagu i vitalnost.
  • Smatrali su ga “napitkom bogova”, rezervisanim za elitu i važne ceremonije.
  • Osim kao napitak, kakao zrna su imala monetarnu vrednost – korišćena su kao valuta.

U aztečkoj kulturi, kakao je bio toliko cenjen da se mogao koristiti za kupovinu robe. Jedan istorijski zapis spominje da se komad luksuzne odeće mogao kupiti za 100 zrna kakaa, dok je kokoška koštala samo deset. Za narode Centralne Amerike, kakao je bio dar bogova i jedno od najvrednijih dobara u društvu.

Dolaskom Španaca u Ameriku u 16. veku, čokolada pronalazi put do Evrope. Hernán Cortés, koji je posetio Meksiko, doneo je recept za kakao napitak u Španiju. Međutim, evropski aristokrati nisu bili oduševljeni izvornim gorkim ukusom. Zato su počeli da prilagođavaju recept sopstvenom ukusu:

  • Ljute paprike i egzotične začine zamenili su šećerom i medom.
  • Napitak je postao sladunjav i ugodniji evropskom nepcu.
  • Oko 1500. godine, čokolada postaje popularna među španskom elitom, ali isključivo u tečnom obliku.

Prava revolucija u svetu čokolade dogodila se tek u 19. veku, kada je napredak industrije omogućio njenu masovnu proizvodnju. U Švajcarskoj, 1828. godine, razvijen je proces za izdvajanje kakao putera iz kakao mase, što je otvorilo put za nove proizvode od čokolade. Još jedan važan trenutak desio se 1875. godine, kada je Daniel Peter u saradnji sa Henri Nestléom stvorio prvu mlečnu čokoladu, koristeći mlečni prah.

  • Ovaj inovativni korak označio je početak proizvodnje čokoladnih tabli kakve danas poznajemo.
  • U drugoj polovini 19. veka, kompanije poput Hershey, Mars i Cadbury učinile su čokoladu dostupnom širokim masama.

Od tada, čokolada postaje globalni fenomen i jedno od najprodavanijih slatkiša na svetu. Njena popularnost nastavila je da raste, a tokom 20. i 21. veka naučnici su otkrili i njene potencijalne zdravstvene koristi. Posebno se ističe tamna čokolada, bogata flavonoidima – prirodnim antioksidansima koji:

  • Pomažu u smanjenju upala
  • Poboljšavaju cirkulaciju
  • Pozitivno utiču na srce, mozak i mentalno zdravlje

Od gorkog napitka drevnih vladara do savremenih slatkiša, čokolada je prešla dug i fascinantan put. Njena istorija odražava ne samo promene u ljudskom ukusu, već i u društvenim normama, tehnologiji i industriji. Danas, zrna kakao drveta, koja su nekada bila valuta i deo religijskih obreda, čine osnovu u proizvodnji čokolade koja svakodnevno uveseljava milijarde ljudi širom sveta.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here