Oglasi - Advertisement

Danas ćemo pisati o sjajnom triku koji će vam pomoći da sa lubenicom očistite tijelo od nepotrebnih toksina. O čemu se tu zapravo radi možete da pročitate u nastavku.

Lubenica je bez sumnje jedno od najosvježavajućih užitaka tokom ljetnjih mjeseci. Bilo da je okrugla, duguljasta, tamnozelena ili svijetlo prugasta, jedno joj je zajedničko – malo koja namirnica tako uspješno gasi žeđ i donosi osjećaj svježine kao ona. Osim što ima božanstven ukus, lubenica je i vrlo niskokalorična, što je čini idealnim izborom za one koji žele da uživaju bez griže savjesti.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Iako je mnogi svrstavaju među voće, botanički gledano, lubenica pripada povrću, istoj porodici kao bundeva i krastavac. Potiče iz sušnih predjela srednje Afrike, a upravo ta klima podarila joj je otpornost i bogatstvo hranljivih materija zbog kojih se danas uzgaja i konzumira širom svijeta.

Nutritivno gledano, lubenica je gotovo u potpunosti sastavljena od vode – čak 92%. U 100 grama ove biljke nalazi se oko 30 kalorija, zbog čega je savršena za ljetnu ishranu. Oko 10% njenog sastava čine prirodni šećeri, ali to nije razlog za brigu – zahvaljujući ogromnom udjelu vode, ne opterećuje organizam.

  • Bogata je vitaminima A, B i C,
  • sadrži minerale poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa i fosfora,
  • a posebno je cijenjen njen sadržaj likopena – snažnog antioksidansa.

Likopen, prisutan i u paradajzu, poznat je po svojoj sposobnosti da:

  • neutralizuje slobodne radikale,
  • podrži zdravlje srca,
  • snizi nivo LDL holesterola,
  • djeluje antiupalno,
  • i potencijalno usporava starenje kože.

Osim njega, lubenica sadrži i citrulin, aminokiselinu koja pomaže širenju krvnih sudova i poboljšava cirkulaciju. Zbog toga je naročito korisna fizički aktivnim osobama, jer ubrzava oporavak mišića nakon napora.

Zaboravite na popularno „kucanje“ i osluškivanje zvuka – ta metoda je više mit nego praksa. Umjesto toga, obratite pažnju na:

Boju kore – zdrava lubenica ima jasan kontrast između tamnih i svijetlih dijelova.
Peteljku – svježa je zelena i savitljiva; suva i smeđa ukazuje da plod stoji duže i možda nije sočan.

Postoji vječna dilema: jesti je hladnu ili na sobnoj temperaturi? Naučnici tvrde da je sobna lubenica zdravija, jer čuva viši nivo hranljivih materija, naročito likopena. Idealno je rashladiti je u hladnoj vodi prije serviranja, a ne držati u frižideru danima. Ako je već isječena, ostatke treba čuvati na hladnom i pojesti u roku od 24 sata.

Lubenica se često koristi i za čišćenje organizma. Postoji jednodnevna dijeta bazirana na njoj:

  • Tokom dana jede se isključivo lubenica u neograničenim količinama.
  • Ujutro i uveče popije se čaša probiotskog jogurta.
  • Sljedećeg dana prelazi se na lagane supe i kuvano povrće.

Ovaj režim može se ponavljati dva puta mjesečno tokom ljeta.

Njene sjemenke, koje mnogi bacaju, takođe imaju ljekovita svojstva. Čaj od samljevenih sjemenki pomaže kod bubrežnih tegoba i eliminiše pesak iz bubrega. Priprema je jednostavna:

  1. Sameljite 1 kašiku sjemenki.
  2. Prelijte ih sa 500 ml ključale vode.
  3. Ostavite da se ohladi, procijedite i pijte svježe pripremljeno, 3 puta sedmično.

Na kraju, lubenica je mnogo više od sočne ljetnje poslastice. Ona je prirodni saveznik zdravlja – hidrira tijelo, čisti organizam, podržava srce, ubrzava metabolizam i donosi osjećaj sitosti bez opterećenja.

Zato, kada sljedeći put zagrizete hladnu krišku, znajte da ste svom tijelu poklonili više od uživanja – dali ste mu svježinu, vitamine i snagu koja traje

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here