Oglasi - Advertisement

Kada je čišćenje pećnice u pitanju mnoge domačice će se složiti da je to jedan od najzahtjevnijih poslova. Danas ćemo pisati o sjajnom triku koji će vam pomoći da na najlakši način završite ovaj posao.

Čišćenje pećnice mnogima predstavlja jedan od najtežih kućnih zadataka. I pored pažljivog kuvanja i nastojanja da se prostor održi urednim, tokom vremena para, ulje i ostaci hrane neizbježno se nakupljaju na zidovima, dnu i vratima. Nastaju tvrdokorne mrlje i naslage koje ne samo da kvare izgled uređaja, već utiču i na miris pripremljenih jela, a dugoročno i na higijenu same kuhinje. Zbog toga redovno održavanje pećnice ima važnu ulogu – ne samo estetsku, već i zdravstvenu.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Prvi i osnovni način održavanja jeste čišćenje vodom i blagim deterdžentom. Ova metoda je jednostavna i brza, pa je pogodna za redovnu upotrebu, naročito kada pećnica nije previše zaprljana. Potrebno je napraviti sapunicu, nanijeti je sunđerom po unutrašnjim površinama i laganim pokretima obrisati masnoću. Zatim se vlažnom krpom uklanjaju ostaci deterdženta, a suhom krpom brišu površine da ne ostanu mrlje od vode. Ovaj postupak se može obavljati poslije svakog obimnijeg kuvanja i time se sprječava taloženje tvrdokornih slojeva koji bi kasnije bili mnogo teži za uklanjanje.

Kada se u rerni nakupi stvrdnuta masnoća, potrebno je posegnuti za efikasnijim metodama. Jedno od najpoznatijih sredstava u domaćinstvu je soda bikarbona. Od nje se priprema gusta pasta miješanjem sa toplom vodom. Ta smjesa se ravnomjerno nanosi na zidove, dno i posebno na staklo vrata, koje je često najproblematičnije. Pasta se kružnim pokretima utrljava u površinu i ostavlja da djeluje oko dvadeset minuta. Tokom tog vremena soda prodire u masne naslage i omekšava ih, olakšavajući njihovo uklanjanje. Nakon toga sve se prebriše vlažnom krpom i suho obriše, a rezultati su vidljivi već nakon prvog pokušaja.

Ako sama soda ne daje dovoljno dobar rezultat, može joj se dodati sirće. Ova kombinacija poznata je po snažnoj hemijskoj reakciji koja dodatno razgrađuje prljavštinu. Smjesa sode, vode i sirćeta nanosi se na unutrašnjost pećnice, gdje u dodiru sa masnim slojevima počinje da pjeni i oslobađa površinu. Preporučuje se nanošenje dok je rerna još topla, jer se tada pasta bolje vezuje i prodire u naslage. Nakon dvadesetak minuta površine se dobro prebrišu sunđerom, a zatim i suvom krpom. Ova metoda spada među najefikasnije i često se preporučuje kao prirodan način održavanja.

  • Soda bikarbona: osnovno prirodno sredstvo za razgradnju masnoće.
  • Sirće: pojačava efekat i pomaže kod tvrdokornih mrlja.
  • Toplina: ubrzava proces čišćenja i omogućava lakše uklanjanje naslaga.

Poseban izazov predstavlja staklo na vratima pećnice. Upravo na tom mjestu najviše se nakuplja masnoća, pa ono vremenom gubi prozirnost i estetski izgled. Kod modernijih modela često postoji opcija da se staklo lako skine ili otvori, što znatno pojednostavljuje posao. Neki modeli imaju dugmad ili bravice koje omogućavaju razdvajanje slojeva stakla, dok kod starijih pećnica to zahtijeva odvrtanje šrafova i malo više strpljenja.

Ukoliko vaša pećnica nema mogućnost skidanja stakla, može se pribjeći i improvizovanim rješenjima. Jedna od ideja jeste korišćenje stare žičane vešalice oblikovane u kuku. Na nju se pričvrsti upijajuća krpa pomoću gumice i tako se može dosegnuti uzak prostor između slojeva stakla, gdje se inače teško dolazi. Iako jednostavna, ova metoda može biti veoma korisna kada se zaprljanost nalazi baš između stakala, a vrata se ne mogu otvoriti.

Preventivne mjere imaju veliku ulogu. Poslije svakog pečenja, dok je pećnica još mlaka, korisno je obrisati njene zidove vlažnom krpom. Na taj način sprječava se da se mrlje „zapečate“ i kasnije postanu gotovo neuklonjive. Takođe, upotreba aluminijumskih folija ili posebnih podmetača na dnu pećnice može smanjiti količinu masnoće koja dospijeva do grijača i zidova. Ipak, treba paziti da se koriste samo materijali namijenjeni visokim temperaturama, jer u suprotnom može doći do oštećenja.

  • Brisanje mlake rerne odmah nakon upotrebe.
  • Korišćenje zaštitnih folija i podmetača.
  • Pažljiv izbor materijala otpornog na toplotu.

Redovno održavanje pećnice ne znači samo urednost već i sigurnost. Masne naslage tokom vremena mogu početi da dimljaju, oslobađajući neugodne mirise prilikom svake naredne upotrebe. Pored toga, čista rerna radi efikasnije, a samim tim produžava se i njen vijek trajanja. Osim toga, hrana se priprema u zdravijem okruženju, što je naročito važno kada se kuha za cijelu porodicu.

Na kraju, izbor metode zavisi od toga koliko je pećnica zaprljana i od ličnih navika. Nekome će biti dovoljan običan sapun i voda, drugome će trebati soda i sirće, dok će treći posegnuti za detaljnim trikovima za čišćenje stakla. Ono što je sigurno jeste da se uz malo strpljenja, redovnosti i pravilan postupak svaka pećnica može dovesti do sjajnog i higijenski bezbjednog stanja.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here