Oglasi - Advertisement

Doručak je najbintiji obrok u danu te je potrebno da unesemo kvalitetnu hranu kako bi naše tijelo bilo energično tokom cijelog dana.

Mnogi zdravstveni radnici, uključujući liječnike, dijetetičare i nutricioniste, savjetuju da se doručak preskače iz različitih razloga, a jedan je njegova uloga u održavanju stabilne razine krvnog tlaka. Prehrana može značajno utjecati na cjelokupno zdravlje, a tim kardiologa s Paradom je podijelio saznanja o važnosti doručka i vrstama namirnica koje mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka, prenosi Index.hr.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

“Mišljenja smo da doručak bogat hranjivim tvarima pozitivno pridonosi zdravlju srca, posebice u smislu regulacije krvnog tlaka, kroz različite mehanizme”, navodi kardiolog dr. Cheng-Han Chen. Dalje objašnjava: “Doručak pomaže u održavanju razine šećera u krvi i pomaže u izbjegavanju kasnijeg pretjeranog jedenja. Osim toga, smatramo da doručak može spriječiti povećanje razine hormona stresa, što može povisiti krvni tlak.

Uz hranu koja se konzumira tijekom doručka, vrijeme obroka ima veliku važnost. Kardiolog dr. Neil D. Shah naglašava da je doručak u pravo vrijeme ključan jer je “usklađen s prirodnim ritmovima tijela, poznatim kao cirkadijalni ritmovi, koji reguliraju krvni tlak i metabolizam.

  • Kada je idealno vrijeme za doručak ako želite smanjiti krvni tlak?

Prema Paradeu, većina kardiologa predlaže doručak unutar jednog do dva sata nakon ustajanja.

“Pravilno započeti dan ključan je za održavanje zdravog krvnog tlaka i prehrane. Prema interventnom kardiologu dr. Bradleyu Serveru, doručak unutar jednog do dva sata nakon buđenja može uspostaviti temelj prehrane za cijeli dan.

Drugi kardiolog ističe da se vrijeme doručka manje odnosi na sat, a više na vašu individualnu rutinu nakon što se probudite.

  • Dr. Riple Hansalia je izjavio: “Kada je riječ o odlučivanju o vremenu doručka, dosljednost je ključna; općenito se savjetuje da jedete unutar jednog do dva sata nakon buđenja.” Iako se pridržavanje redovitog rasporeda doručka može činiti nepotrebnom obvezom, shvaćanje razloga iza ovog prijedloga moglo bi vas potaknuti da preispitate svoj pristup.

Dr. Chen tvrdi da unutarnji sat regulira dnevne metaboličke ritmove tijela, na koje utječe vrijeme obroka. Promjene u redovnom rasporedu obroka, poput preskakanja obroka ili konzumiranja hrane tijekom spavanja, mogu utjecati na nastanak kardiometaboličkih bolesti.

Preporuke kardiologa za doručak koji je bogat hranjivim tvarima.

Konzumacija hrane igra ključnu ulogu ne samo u održavanju zdravlja srca i regulaciji krvnog tlaka, već također utječe na razinu energije, raspoloženje, proaktivnost i razne druge aspekte. Zbog toga je važno ne samo razmisliti o tome kada doručkujete, već i odabrati hranu koja će pozitivno utjecati na vaše zdravlje.

Prema Paradeu, dr. Serwer predlaže da za doručak pomiješate hranu s visokim udjelom magnezija i kalija (poput voća i povrća), proteine ​​(poput jaja), zdrave masti (uključujući avokado i orašaste plodove) i vlakna (koja se nalaze u povrću ).

Također predlaže izbjegavanje jednostavnih ugljikohidrata, poput zaslađenih žitarica, kao i hrane bogate natrijem. Prema American Heart Association, preporučljivo je ograničiti dnevnu konzumaciju soli na 2300 mg, s idealnim ciljem od 1500 mg za bolje upravljanje krvnim tlakom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here