Špinat (latinski: Spinacia oleracea) pripada obitelji Amaranthaceae i naširoko je cijenjen zbog svojih nutritivnih prednosti, što ga čini glavnim dijelom u kuhinjama diljem svijeta. Ovo zeleno lisnato povrće obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima, što pridonosi njegovom statusu visoko hranjive dijetetske komponente.
Pravilna priprema za održavanje okusa i nutritivnih prednosti špinata Špinat je vrlo hranjivo povrće prepuno vitamina, minerala i antioksidansa. Kako bi se osiguralo maksimalno zadržavanje njegovih hranjivih tvari, važno ga je pravilno pripremiti. Kako navodi Stvarukusa.rs, glavni cilj je smanjiti vrijeme kuhanja i izbjeći visoke temperature. Cilj ovog vodiča je pomoći vam da izvučete najbolje iz ovog zelenog lišća.
- Idealan način za pripremu špinata je blanširanje. Ova jednostavna tehnika jamči da će špinat zadržati svoju svježinu i nutritivne prednosti. Evo vodiča korak po korak: Čišćenje špinata: Prije blanširanja, ključno je temeljito oprati špinat kako biste uklonili svu prljavštinu i pesticide. Možete ili isprati listove pod tekućom vodom ili ih potopiti u zdjelu vode, pazeći da ih promiješate više puta. Blanširanje: U velikom loncu zakuhajte vodu i dodajte prstohvat soli. Dodavanje soli pomaže u očuvanju okusa i boje špinata.
Nakon što voda zavrije, stavite špinat u lonac. Ostavite da se blanšira otprilike 2-3 minute, dok listovi ne poprime jarko zelenu boju i omekšaju. Kako biste osigurali ravnomjerno blanširanje, s vremena na vrijeme promiješajte špinat. Za hlađenje i pasiranje: nakon blanširanja brzo ocijedite špinat i premjestite ga u zdjelu napunjenu hladnom vodom ili kockicama leda. Ova tehnika zaustavlja proces kuhanja i pomaže u održavanju boje i hrskavosti.
- Nježno ocijedite špinat, lagano ga pritiskajući kako biste uklonili dodatnu vlagu. Nakon blanširanja, špinat je spreman za sljedeće korake. U nastavku je jednostavan recept za ukusan špinat kuhan s češnjakom i mlijekom: Priprema: U tavi zagrijte malu količinu ulja na srednje jakoj vatri. Kada se ulje zagrije dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte dok ne porumeni i postane aromatičan. Dodavanje brašna: Dodajte žlicu brašna u tavu i miješajte dok brašno ne pobijeli i sjedini se s uljem i lukom. Ovaj postupak pomaže u zgušnjavanju smjese.
Dodavanje mlijeka: Polako dodajte mlijeko neprestano miješajući kako biste održali glatku teksturu. Nastavite kuhati dok se smjesa ne zgusne i poprimi kremastu konzistenciju. Dodavanje špinata: Dodajte blanširani špinat u tavu i dobro ga sjedinite sa smjesom mlijeka i brašna. Kako biste poboljšali okus, možete dodati začine kao što su sol, papar i muškatni oraščić prema vašem ukusu. Špinat može poslužiti kao prilog, a ova kremasta varijanta nadopunjuje niz jela od mesa, ribe ili tjestenine. Savjeti za odabir najboljeg špinata.
Značaj svježine: Špinat je preporučljivo konzumirati dok je svjež, stoga je najbolje pripremiti upravo onu količinu koju namjeravate pojesti odmah. Podgrijavanje špinata se ne preporučuje jer može dovesti do pogoršanja teksture i okusa. Brzo kuhanje: Kako bi sačuvao svoje hranjive tvari, špinat treba kuhati kratko. Dugotrajno izlaganje visokim temperaturama može dovesti do gubitka vitamina i minerala. Razmislite o izmjeni recepta uključivanjem raznih začina i sastojaka kao što su parmezan, orasi ili sušene rajčice kako biste poboljšali okus.