U dobi od 30 godina mnoge žene često počinju imati problema sa štitnjačom. To se brzo može manifestirati u promjenama njihove težine i raspoloženja. Osim toga, postoje nuspojave koje mogu značajno utjecati na cjelokupno zdravlje žene.
Prehrana je prepoznata kao ključna za pravilan rad štitnjače, no točne namirnice koje mogu uzrokovati probleme često su nejasne. Nutricionistica Stojanka Stanojević raspravlja o tome koje namirnice treba konzumirati s oprezom ako zeleno povrće doista negativno utječe na zdravlje štitnjače. Strumogena hrana uključuje povrće poput kelja i kupusa, kao i druge namirnice poput kikirikija, soje, prosa i lanenog sjemena.
Kupus, dio obitelji križnica, bogat je važnim spojevima sumpora. Preporuča se oprez pri razmatranju savjeta o potpunom uklanjanju ovog povrća iz prehrane. Općenito, predstavlja problem prije svega za osobe s usporenim radom štitnjače, osobito kada se svakodnevno konzumira u većim količinama i to samo u sirovom stanju, kaže Stanojević. Nutricionistica je istaknula prednosti različitog povrća za zdravlje štitnjače.
Mrkve, koje su poznate po sadržaju beta karotena (provitamina vitamina A), krastavci, koji obiluju vlaknima i vitaminima B skupine, i patlidžani, poznati po svojoj kožici bogatoj antioksidansima i kalijem, sve su to hranjive opcije. Preporuča se i celer, osobito njegovo korijenje i stabljike; lišće nudi vitamin A, dok su stabljike pune vitamina B i vitamina C, što ih čini izvrsnim dodatkom juhama i raznim jelima. Nutricionistica Stanojević dala je uvid u promicanje zdravlja štitnjače odabirom prehrane. Za one s autoimunim poremećajima kao što je Hashimotov tireoiditis, koji se obično povezuje s intolerancijom na gluten i celijakijom, slijeđenje dijete bez glutena moglo bi biti korisno.
Preporučljivo je uključiti žitarice poput kvinoje, amaranta i heljde, poznatih po visokokvalitetnim aminokiselinama. Iako prehrana može uključivati više od ovih žitarica, Stanojević sugerira da njihovo uključivanje može biti korisno. Ovaj vam uvid može pomoći u modificiranju vaše prehrane kako biste poboljšali funkciju štitnjače i pospješili opću dobrobit. Nadalje, važno je razumjeti da uravnotežena prehrana, bogata vitaminima i mineralima, igra značajnu ulogu u održavanju zdravlja štitnjače.
Esencijalne hranjive tvari, uključujući jod, selen, cink i vitamin D, ključne su za optimalan rad ove žlijezde. Jod je posebno važan za proizvodnju hormona štitnjače, a njegov nedostatak može dovesti do problema poput guše i hipotireoze. Glavni izvori joda uključuju morsku ribu, morske alge i jodiranu sol. Unatoč tome, prekomjerni unos joda također može predstavljati rizike, zbog čega je važno postići pravu ravnotežu.
Selen je neophodan za pretvaranje hormona štitnjače u aktivne oblike i posjeduje antioksidativna svojstva koja štite žlijezdu od oksidativnog stresa. Bogati izvori selena uključuju orašaste plodove, osobito brazilske orahe, uz plodove mora, jaja i sjemenke. Cink je također ključan za zdravlje štitnjače, jer podržava sintezu hormona. Ovaj vitalni mineral prisutan je u namirnicama poput crvenog mesa, školjki, sjemenki bundeve i mahunarki. Osim toga, vitamin D, poznat po svojoj ulozi u podršci imunološkom sustavu, može ponuditi prednosti onima koji se suočavaju s autoimunim poremećajima poput Hashimotovog tireoiditisa.
Masna riba, riblje ulje i sunčeva svjetlost prirodni su izvori ovog vitamina. Za osobe s problemima štitnjače ključno je često ograničiti unos soje zbog izoflavona koji sadrže izoflavone koji mogu spriječiti apsorpciju hormona štitnjače. Također, preporučljivo je biti oprezan s prerađenom hranom jer često sadrži aditive i sastojke koji mogu izazvati upalu i opteretiti rad žlijezde.
Uz pravilnu prehranu, za postizanje optimalnog zdravlja bitni su hidracija i redovita tjelesna aktivnost. Umjerena tjelovježba pospješuje cirkulaciju i pomaže u distribuciji hormona po tijelu. Kako bi postigli najbolje rezultate, osobe s problemima štitnjače trebale bi stalno tražiti savjet liječnika i podvrgnuti se potrebnim laboratorijskim testovima za praćenje razine hormona, dok bi također prilagodili svoju prehranu i liječenje prema stručnim uputama.