Oglasi - Advertisement

Dr Vojislav Perišić identificirao je namirnice koje pozitivno utječu na zdravlje crijeva. Pojasnio je da raštan služi kao učinkovit čistač crijeva, ustvrdivši da pravilnom konzumacijom može spriječiti pojavu zatvora.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

“Preporuča se konzumirati ga tri puta tjedno, pazeći da je pripremljen na način da ublaži gorčinu lista. Prije kuhanja na pari potrebno je odstraniti bjelinu, odnosno peteljku. Zelenilo je potrebno namočiti i potom narezati na rezance-

  • Značajno je da postoji razlika u kemijskom sastavu između zelja i kupusa, što je korisno za trudnice ovo u njihovoj prehrani tri puta tjedno je posebno bogato vitaminima A i E, koji su poznati po poboljšanju vida“, navela je dr. Perišić. Gastroenterolog je dalje pojasnio da raštan ima pozitivan učinak na probavni sustav.

  • “Izuzetno je blagotvoran za probavni sustav i po svojim prednostima nadmašuje kupus”, izjavio je dr. Perišić. Pravilno kuhan raštan ne bi smio imati gorak okus. Ako je dobro kuhan na pari, potrebno mu je manje vremena kuhanja, u protivnom može biti potrebno priprema se 10 do 12 sati. Ovo jelo je tradicionalno i treba mu pristupiti postupno, omogućujući svakome da se privikne tri puta tjedno nema problema sa zatvorom. Nadalje, ona je bolja od koprive i može se smatrati Božjim čudom.

Raštan služi kao izvrstan izvor kalcija, esencijalnog minerala za očuvanje zdravlja kostiju; stoga redoviti unos ove biljke može smanjiti rizik od osteoporoze, stanja koje karakterizira smanjena gustoća kostiju koja povećava vjerojatnost prijeloma, osobito kod žena u postmenopauzi.

BONUS TEKST:

Kokos je veoma zanimljiv plod i biljka, a evo nekoliko interesantnih činjenica o njemu:Ne pravi se koktel od kokosove vode – Kokosova voda, koja se nalazi u mladim plodovima kokosa, zapravo je prirodna tečnost koja se koristi u mnogim tropskim zemljama kao osvežavajući napitak. Često je besprekorno čista i koristi se kao zamena za IV tečnost u medicini, zahvaljujući svom sastavu bogatom elektrolitima.

Kokos je plod, a ne orah – Iako ga nazivamo “kokošov orah”, zapravo je kokos plod. Ispod tvrde spoljne ljuske nalazi se vlaknasti sloj i tečnost, dok je seme (unutrašnji deo) ispunjeno mesnatim delom koji nazivamo kokosovo meso.

Kokosovo drvo je jedno od najviših drveća na svetu – Kokosovo drvo može doseći visinu do 30 metara i često se koristi kao simbol tropskih destinacija. Njegovo drvo, lišće i plodovi su od velike koristi u mnogim kulturama.

Svaka biljka kokosa je u stvari samo ženski cvet – Iako su na biljci prisutni i muški i ženski cvetovi, plodovi koje beremo su samo od ženskih cvetova, koji postaju plodovi nakon oprašivanja.Kokosovo meso može biti jestivo sveže i sušeno – Meso kokosa je jestivo, bogato vlaknima i zdravim mastima. Može se jesti sveže ili sušeno, a sušeno se često koristi za pravljenje kokosovog brašna, kokosovog mleka i drugih proizvoda.

Ekološka važnost – Kokosova vlakna (poznata kao coir) koriste se za izradu ekoloških proizvoda kao što su ekološke četke, užad i materijali za prostirke. Takođe, koriste se u građevinskoj industriji i kao prirodni materijali za punjenje.Kokosovo ulje – superhrana – Kokosovo ulje je postalo popularno zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi. Bogato je zasićenim mastima, ali se smatra da ima različite prednosti, poput poboljšanja zdravlja mozga, podsticanja sagorevanja masti i poboljšanja zdravlja kože.

PREUZMITE BESPLATNO!

SAMO ZA NAŠE ČITATELJE!

Unesite svoj e-mail kako biste dobili BESPLATNU KNJIGU "Bogati otac, siromašni otac". Otkrijte jednostavne korake za postizanje finansijske slobode i izgradnju budućnosti o kojoj ste oduvijek sanjali! 😎

Preuzmite knjigu jednim klikom!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here