Oglasi - Advertisement

Danas pišemo o savjetima koji nam stižu od poznatog doktora Voje. Pričao je o tome koja je najgoa vrsta mesa, koje loše utiče na holesterol i srce.

Mnogima je teško zamisliti obrok bez mesa, ali trebali bismo nastojati smanjiti konzumaciju mesa. Svakodnevna konzumacija mesa i njegovih proizvoda može imati negativne zdravstvene učinke.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Meso je poznato po visokom udjelu proteina koji su neophodni za naše tijelo. Na primjer, piletina ostaje omiljena opcija, čak i tijekom pokušaja mršavljenja. Osim toga, mnogi zdravstveni djelatnici savjetuju ograničavanje konzumacije crvenog mesa i mesnih prerađevina.

Koju vrstu mesa je najbolje odabrati?

Tim se pitanjem u prošloj epizodi Prve televizije bavio gastroenterolog Vojislav Perišić.

  • “Preporučljivo je svaki dan ručati komad mesa, a može doći i do soje, iako ja osobno nisam njen ljubitelj. Kada posjetite američku mesnicu, najčešće se konzumira goveđe meso, ne teletina ili bilo koji drugi razlog za ovu preferenciju? Njegova tamnocrvena boja označava visok sadržaj željeza, a tamo gdje je prisutno i cink”, rekao je.

Kada odaberete komad govedine, obično primijetite bjelkastu mast, koja je zdrava i sadrži vitamin D. Osim toga, govedina je pristupačna i smatra se boljom od svinjetine. – Konzumirajte samo svinjski but, a kad se osuši, jedite samo crveni dio – savjetuje liječnik.

Koje vrste mesa trebamo izbjegavati?

Iako meso često služi kao bitan izvor proteina za naše tijelo, određene sorte treba izbjegavati zbog sadržaja masti. Ove vrste mogu doprinijeti nakupljanju lošeg (LDL) kolesterola, što potencijalno može rezultirati začepljenim arterijama i bolestima srca.

Iz prehrane bismo trebali ukloniti četiri vrste mesa.

Odrezak

Klasični ribeye odrezak ima 11 grama zasićene masti i 1 gram trans masti u porciji od 115 grama, dok filet mignon sadrži 10 grama zasićene masti za istu veličinu porcije.

Dok crveno meso osigurava vitalne hranjive tvari poput proteina i željeza, njegova prekomjerna konzumacija, osobito masnih vrsta, može dovesti do zdravstvenih problema. Prema dr. Kezia Joy, velike količine masnih komada crvenog mesa, poput odreska, mogu uzrokovati upalu i debljanje u tijelu.

Sadrže veliku količinu zasićenih masnoća koje mogu povećati razinu lošeg kolesterola (LDL) i dovesti do bolesti srca.

Janjetina

Iako je mnogima teško zamisliti proslavu bez janjetine, važno je napomenuti da ona nije među zdravijim izborima. Porcija od 115 grama sadrži 11 grama zasićene masti, a janjeća lopatica i kotleti imaju 9 grama masti u istoj porciji. Osim toga, janjetina je klasificirana kao crveno meso, za koje zdravstvene smjernice sugeriraju da se ne smije jesti više od jednom tjedno, posebno za osobe s visokim kolesterolom ili obiteljskom poviješću srčanih bolesti. Za one u ovoj kategoriji, možda bi bilo preporučljivo potpuno ukloniti ovu vrstu mesa iz svoje prehrane.

Svinjska rebra

Dapače, dobro je poznato da su ukusni i mnogim pojedincima posebno ugodni za grickanje; međutim, golim okom jasno je vidljiv njihov visok sadržaj masti. Porcija od 115 grama rebara sadrži značajnih 13 grama zasićenih masti koje će vaše tijelo unijeti.

Kobasice

Gotovo svaki popis hrane koja se smatra nezdravom za naše tijelo uključuje mesne proizvode. Na primjer, sušene kobasice imaju šest grama zasićene masti u porciji od 50 grama i sadrže impresivnih 350 do 500 miligrama natrija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here