Za savršen završetak bilo kog prazničnog obroka, raskošni deserti zauzimaju centralno mesto. U zimskoj sezoni, kada slavimo Novu godinu i Božić, domaći slatkiši sa višnjama postaju pravi favorit. Kada pomislimo na spoj višnje i kremastih filova, ništa ne može da nadmaši bogatstvo okusa koji stvori kombinacija šlaga i čokolade. Iako je Švarcvald torta često prva na listi želja, ponekad vreme ne dozvoljava pripremu ovog složenog deserta. U tom slučaju, jednostavnija i brža alternativa je keks torta koja je inspirisana upravo Švarcvald tortom.
Sastojci:
- 400 g čokoladnog keksa
- 200 ml mleka (za namakanje keksa)
- 120 g šlaga
- 1,5 l mleka (za fil)
- 100 g čokoladnog krema po izboru
- 200 g višanja
Za glazuru:
- 100 ml mleka
- 50 g putera
- 50 g šećera
- 50 g kakao praha
Priprema:
- Prvi korak je da se čokoladni keks umače u mleko. Keks mora da bude dobro natopljen, ali pazite da se ne raspadne. Nakon što ste sve kekse umazali, ređajte ih po dnu pleha. Ovo će biti prva složenja torte.
- Priprema fila je sledeći korak. Umutite šlag sa mlekom dok ne postane čvrst. Kada ste dobili čvrstu strukturu, podelite fil na tri dela. U jedan deo dodajte čokoladni krem, a druga dva dela ostavite bela. Ovaj korak će omogućiti da torta dobije potrebnu kontrastnu boju i bogatstvo ukusa.
- Sada, pre nego što nastavite sa složenjem torte, stavite višnje na keks u plehu. Rasporedite ih ravnomerno, pazeći da svaka porcija torte ima dovoljno voćnog okusa. Nakon što ste rasporedili višnje, nanesite prvi sloj belog fila preko njih.
- Sledi novi sloj keksa umočenog u mleko. Ponavljajte postupak složenja, tako da na svaki sloj keksa nanosite filove i višnje. Na sledeći sloj keksa, namažite crni fil sa umešanim čokoladnim kremom. Ovaj fil donosi bogatstvo čokoladnog okusa, koje se savršeno usklađuje sa kiselkastim višnjama. Na kraju, završite sa belim filom i poslednjim slojem keksa.
- Glazura je ključni detalj koji će tortu učiniti još lepšom i ukusnijom. U šerpici, pomešajte mleko, puteri, šećer i kakao prah. Stavite je na šporet i mešajte dok se svi sastojci ne rastope i sjedine. Kada smesa postane glatka, prelijte je preko složene torte.
- Poslednji korak je da stavite tortu u frižider na najmanje dva-tri sata kako bi svi slojevi lepo odmorili i stegli se. Ovaj korak je veoma važan jer omogućava da se torta stegne i dobije lepu, čvrstu teksturu, dok glazura postaje sjajna i ne lepi se.
Zaključak
Ovaj desert je idealan za prazničnu trpezu jer kombinuje višnje, čokoladu, šlag i keks na vrlo ukusan način. Iako je priprema slična pravljenju klasične Švarcvald torte, keks torta je mnogo brža i lakša za pripremu. Savršen je izbor kada nemate mnogo vremena, a želite da impresionirate goste. Kroz ovaj desert dobijate bogatstvo ukusa u svakom sloju: kiselkaste višnje, kremasti filovi i bogata čokolada čine da svaki zalogaj bude pravi užitak.