Oglasi - Advertisement

Uvođenje koenzima Q10 u svakodnevnu ishranu postaje obavezno nakon 50. godine života, prema tvrdnjama profesora fiziologije i specijaliste medicine sporta, dr Dejana Čubrila. U emisiji “RTS Ordinacija”, dr Čubrilo je detaljno objasnio značaj ovog nutrijenta u očuvanju zdravlja, posebno u kontekstu smanjenja oksidativnog stresa i njegove uloge u prevenciji mnogih bolesti.

Šta je oksidativni stres?

Oksidativni stres predstavlja stanje u organizmu koje nastaje kada dolazi do neravnoteže između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti organizma da ih neutralizuje putem antioksidativnih mehanizama. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti ćelije, DNK, proteine, pa čak i lipide, što dovodi do ubrzanog starenja i razvoja raznih bolesti.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Dr Čubrilo je uporedio oksidativni stres sa “rđanjem” organizma, jer slobodni radikali napadaju ključne komponente tela, kao što su koža, kolagen, hrskavica i krvni sudovi. Oksidacija je, prema njegovim rečima, “rđa koja izaziva unutrašnju, nevidljivu upalu”, a ta upala može negativno uticati na sve organe, uključujući kožu. Ove promene mogu biti vidljive kroz pojavu smeđih fleka ili bora na koži, što je često prvi znak starenja.

Oksidativni stres je jedan od ključnih faktora koji doprinosi starenju organizma, ali takođe igra značajnu ulogu u razvoju brojnih bolesti, uključujući bolesti srca, autoimune poremećaje, probleme sa zglobovima, i mnoge druge. Prekomerni unos šećera, masti i proteina, kao i izlaganje zagađenju, zračenju, pa čak i elektromagnetskim poljima, može povećati proizvodnju slobodnih radikala i dodatno pogoršati stanje organizma.

Kako se boriti protiv oksidativnog stresa?

Dr Čubrilo ističe da postoji jednostavan, ali vrlo efikasan način za smanjenje oksidativnog stresa i očuvanje zdravlja, a to je svakodnevno konzumiranje mlake vode sa kurkumom i medom. Ovaj napitak je bogat antioksidansima, jer kurkuma sadrži snažna antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala. Preporučuje se da se u mlaku vodu doda jedna kašičica meda i mlevene kurkume, čime se dobija prirodni napitak koji može doprineti smanjenju oksidativnog stresa.

Pored toga, dr Čubrilo savetuju konzumiranje razblaženog jabukovog sirćeta, ali uz napomenu da se koristi samo jedna vrsta sirćeta kako bi se postigao željeni efekat.

Top 5 antioksidanata koje treba konzumirati

Profesor Čubrilo je takođe podelio listu pet najvažnijih antioksidanata koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i očuvanju zdravlja organizma:

  1. Alfalipoična kiselina – prirodno prisutna u namirnicama kao što su spanać, špargle, krompir, brokoli i kuvani paradajz. Ovaj antioksidans je odličan za poboljšanje metabolizma i zaštitu ćelija.
  2. Vitamin C – esencijalni vitamin koji ima ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema i zaštiti od stresa. Dr Čubrilo savetuje uzimanje polovine tablete od 500 mg tokom dana, što čini ukupno 750 mg dnevno.
  3. Glutation – prirodni antioksidans koji se nalazi u različitim vrstama voća i povrća, kao i u fermentisanim namirnicama. Glutation je poznat po svojoj sposobnosti da detoksikuje organizam.
  4. Vitamin E – još jedan snažan antioksidans koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i zaštiti ćelija od oštećenja.
  5. Koenzim Q10 – jedan od najvažnijih nutrijenata za proizvodnju energije u ćelijama, koji je od izuzetne važnosti za zdravlje srca i krvnih sudova. Koenzim Q10 postaje još važniji nakon 50. godine života.

 

Zašto je koenzim Q10 ključan nakon 50. godine?

Dr Čubrilo naglašava da je koenzim Q10 od presudnog značaja za zdravlje organizma, jer je ključan za proizvodnju energije u ćelijama. On ističe da naše telo proizvodi dovoljno koenzima Q10 do 25. godine života, ali nakon 50. godine, proizvodnja ovog vitalnog nutrijenta drastično opada.

Zbog toga je izuzetno važno da osobe starije od 50 godina počnu sa suplementacijom koenzima Q10. Dr Čubrilo savetuje i da ovaj koenzim posebno uzimaju osobe koje koriste statine, jer ovi lekovi mogu smanjiti količinu koenzima Q10 u organizmu, što može negativno uticati na zdravlje srca i krvnih sudova.

Zaključak

Prema tvrdnjama dr Čubrila, koenzim Q10 i drugi antioksidanti postaju ključni za očuvanje zdravlja kako starimo. Oksidativni stres je prisutan u svakom organizmu, ali uz pravu ishranu i suplementaciju, možemo značajno smanjiti njegov negativni uticaj. Konzumiranje antioksidanata kao što su koenzim Q10, vitamin C, kurkuma, i drugi, može doprineti prevenciji starenja i smanjenju rizika od brojnih bolesti.

Zato je izuzetno važno da se nakon 50. godine, ali i ranije, obrati pažnja na unos ovih vitalnih nutrijenata kako bi naš organizam ostao zdrav i vitalan. Preduzimanje ovih koraka može značajno doprineti očuvanju dobrog zdravlja i dobrog fizičkog stanja tokom starenja.

 

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here