Oglasi - Advertisement

Zimska sezona u Austriji: Izazovi pronalaska sezonskih radnika

Austrijska zimska sezona, koja je godinama bila sinonim za vrhunski zimski turizam, suočava se s rastućim problemima u pronalasku kvalificiranog sezonskog osoblja. Popularna skijališta u Tirolu, Salzburgu i Vorarlbergu svake godine privlače hiljade skijaša iz cijelog svijeta. Međutim, iza ove fascinantne slike krije se ozbiljna kriza koja ugrožava opstanak ove važne industrije. Kako su se promijenile okolnosti i zašto je sve teže pronaći radnike? Ova pitanja postavljaju se ne samo među hotelijerima i vlasnicima skijališta, već i među ekonomistima i stručnjacima za radnu snagu koji prate ovu situaciju iz blizine. U prošlim decenijama, zimska sezona bila je u velikoj mjeri samoodrživa, a hotelijeri su lako pronalazili sezonske radnike za svoja odmarališta. Danas, međutim, situacija se drastično promijenila. Naime, od tradicionalnih konobara i kuhara do sobarica, kako pišu mnogi izvori, sve je teže pronaći osoblje koje bi zadovoljilo zahtjeve industrije. Potražnja za sezonskim radnicima je veća nego ikada, a ponuda gotovo nepostojeća. Ovaj pritisak na tržište rada rezultira povećanjem troškova rada, što može dodatno otežati poslovanje u ugostiteljstvu koje se tradicionalno oslanjalo na sezonsku radnu snagu.

Utjecaj COVID-19 na tržište rada

Pandemija COVID-19 imala je dalekosežne posljedice na tržište rada u Austriji. Mnogi radnici su tokom pandemije izgubili poslove u turizmu i tragali su za alternativnim izvorima prihoda. Kada je sektor ponovo otvoren, mnogi od njih su se odlučili nikada više ne vraćati na sezonske poslove, već su se preusmjerili na stabilnije i bolje plaćene poslove u drugim sektorima, kao što su logistika, trgovina i zdravstvena njega. Ova promjena nije samo rezultat ličnih izbora, već i promjene u percepciji sezonskog rada kao nepoželjne opcije koja ne osigurava dugoročnu sigurnost. Kao što ističe jedan vlasnik hotela iz Tirola: „Prije pandemije je bilo teško, ali danas je gotovo nemoguće pronaći dobar tim. Radnici više ne žele sezonski rad.” Ova izjava savršeno oslikava trenutnu situaciju u ugostiteljskoj industriji – sektor se našao u hroničnom nedostatku radne snage. Također, promjene u radnoj kulturi i očekivanjima zaposlenih dovode do dodatnih izazova u privlačenju novih radnika. Osobe koje su prije pandemije bile spremne raditi sezonske poslove sada traže posao koji će im omogućiti stabilniji stil života, sa više prednosti i pogodnosti.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Strani radnici kao rješenje

Kako se lokalni radnici povlače s tržišta, austrijski poslodavci su primorani tražiti rješenja iz inostranstva. Austrijski zavod za zapošljavanje (AMS) aktivno se uključio u potraživanje sezonskog osoblja iz zemalja istočne Evrope, Balkana, Filipina i Indije. Međutim, proces dobijanja radne dozvole može trajati i do nekoliko mjeseci, što je veliki problem u kontekstu kratke zimske sezone koja traje oko četiri mjeseca. Ovaj vremenski okvir predstavlja ozbiljan izazov jer se poslodavci suočavaju s hitnom potrebom za radnicima, a sporost administrativnih procedura dodatno otežava situaciju. Osim toga, kada se kandidati konačno prijave, često se ispostavi da ne ispunjavaju osnovne kriterije, poput poznavanja njemačkog jezika ili iskustva u ugostiteljstvu. Ovo dodatno produbljuje krizu na tržištu rada, jer hoteli dobijaju brojne prijave, ali malo njih odgovara potrebnim standardima. Razumijevanje jezika nije samo formalnost; ono je ključno za komunikaciju s gostima i drugim članovima osoblja, čime se osigurava kvalitet usluge. Nažalost, nedovoljan broj kandidata s potrebnim vještinama stvara dodatne komplikacije u poslovanju.

Finansijski izazovi i plaće

U pokušaju da privuku radnike, poslodavci su počeli nuditi sve bolje uslove rada i plaće. Minimalna plata za sezonske radnike sada iznosi oko 2.200 eura bruto, uz mogućnost dodatnih bonusa i povišica. Također, mnogi hoteli nude besplatan smještaj i obroke, kao i radne smjene sa jasno definisanim pauzama. Iako su ovi uslovi privlačni, mladi radnici i dalje teže stabilnijim poslovima koji nude cijelogodišnje zapošljavanje. Ovo može biti rezultat promjena u društvenim normama i očekivanjima, gdje mladi ljudi prioritet daju radnim mjestima koja pružaju dugoročnu sigurnost i mogućnosti za profesionalni razvoj.

Posljedice nedostatka radne snage

Nedostatak radne snage u ugostiteljstvu dovodi do brojnih problema. Produženo vrijeme čekanja na uslugu, smanjenje broja otvorenih restorana, ograničena ponuda sadržaja, te veći pritisak na postojeće radnike samo su neki od izazova s kojima se suočavaju hoteli. Ova situacija može negativno utjecati na iskustvo gostiju, što je u suprotnosti s reputacijom Austrije kao destinacije vrhunske usluge. Gosti koji posjećuju Austriju očekuju visoke standarde usluge, a nemogućnost ispunjavanja tih očekivanja može rezultirati lošim recenzijama i smanjenjem ponovljenih posjeta, što na dugi rok može značajno utjecati na profitabilnost poslovanja.

Globalni fenomen u lokalnom kontekstu

Problem nedostatka radne snage nije jedinstven za Austriju. Slične poteškoće se javljaju i u drugim evropskim zemljama kao što su Švicarska, Italija, Francuska, Njemačka, Hrvatska i Slovenija. Pandemija je promijenila odnos ljudi prema sezonskom radu, ostavljajući sektor ugostiteljstva u deficitu koji se teško nadoknađuje. Ovaj problem odražava šire globalne trendove na tržištu rada, gdje se radnici sve više orijentiraju prema poslovima koji im pružaju stabilnost i sigurnost, umjesto kratkoročnih sezonskih angažmana.

Strategije za rješavanje problema

Stručnjaci sugeriraju nekoliko ključnih mjera koje bi mogle pomoći u rješavanju ovog problema. Modernizacija zapošljavanja putem digitalnih platformi i bržih procedura mogla bi pojednostaviti proces. Pored toga, lakše zapošljavanje stranaca kroz ubrzano izdavanje radnih dozvola i sezonskih viza također bi moglo biti rješenje. Osim toga, bolje obrazovanje mladih u sektoru turizma i konkurentnije ponude plaća su ključne za privlačenje novih radnika. Ulaganje u obuke i kurseve koji će poboljšati vještine budućih radnika može doprinijeti jačanju radne snage, što bi dugoročno moglo rezultirati stabilnijem tržištu rada u sektoru turizma.

Budućnost austrijske zimske sezone

Austrija i dalje ostaje popularna destinacija za milione turista svake zime. Snijeg, prekrasni alpski pejzaži i savršeno uređena skijališta i dalje privlače posjetioce. No, bez kvalitetne radne snage, budućnost ovog sektora ostaje neizvjesna. Hotelijeri i restorateri su sve zabrinutiji zbog mogućih posljedica na kvalitet usluge. Ako se ne pronađu rješenja za privlačenje i zadržavanje radne snage, austrijski zimski raj mogao bi se suočiti s ozbiljnim izazovima u narednim godinama. U tom kontekstu, važno je prepoznati da je ulaganje u ljudske resurse ključno za očuvanje reputacije Austrije kao jedne od najboljih zimskih destinacija na svijetu.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!