Bez obzira na to koliko posvećeno treniramo, znojimo se u teretani i brojimo kalorije, masne naslage na stomaku i bokovima često ostaju tvrdoglavi podsjetnik da je telesna transformacija mnogo složenija nego što deluje. Mnogi se u jednom trenutku zapitaju: da li nešto radim pogrešno, i da li postoji način da ubrzam gubitak masnih naslaga u toj kritičnoj zoni tela?
Već se godinama kroz svet zdravlja i fitnesa provlači izreka: „Ravan stomak se stvara u kuhinji“. I zaista, sve više stručnjaka naglašava da ono što jedemo može imati veći uticaj na oblik tela od samog vežbanja. U tom kontekstu, dijetetičari i nutricionisti širom sveta ističu važnost izbora pravih namirnica koje ne samo da pomažu u mršavljenju, već ciljano deluju na smanjenje abdominalnih masnoća.
Jedna od takvih stručnjakinja je i Sintija Sas, renomirana dijetetičarka i autorka brojnih knjiga o zdravoj ishrani. U nedavnom intervjuu za emisiju „Today“, ona je otkrila koja namirnica po njenom mišljenju predstavlja najmoćnijeg saveznika u borbi protiv sala na stomaku – i to nije ništa egzotično, skupo ni teško za pripremu. Naprotiv, to je običan pasulj.
Iako mnogi pasulj svrstavaju u tešku hranu koja nadima, istina je zapravo daleko drugačija – ukoliko se pravilno pripremi i koristi umereno, pasulj može biti izvanredan saveznik u mršavljenju. Prema rečima Sintije Sas, ljudi koji redovno konzumiraju ovu mahunarku imaju ne samo manji obim struka, već i do 22% niži rizik od gojaznosti uopšte.
Ali, kako je to moguće?
Odgovor leži u nutritivnom sastavu pasulja. Ova namirnica je bogata:
-
Rastvorljivim vlaknima
-
Biljnim proteinima
-
Antioksidansima
-
Mineralima poput gvožđa, magnezijuma i cinka
Pre svega, rastvorljiva vlakna igraju ključnu ulogu. Ona imaju sposobnost da usporavaju varenje, produžavaju osećaj sitosti, ali i hrane dobre bakterije u crevima, koje su direktno povezane sa regulacijom telesne težine.
Ovu tezu potvrđuje i poznati američki lekar i TV lice, dr Mehmet Oz, koji ističe kako je pasulj savršen primer hrane koja deluje u više pravaca – ne samo da pomaže kod mršavljenja, već i ublažava upale u telu, koje su često nevidljiv, ali ozbiljan uzrok nakupljanja sala na stomaku.
Po njegovim rečima:
„Pasulj je bogat rastvorljivim vlaknima, koja podstiču rast dobrih bakterija u crevima i smanjuju upalu povezanu sa masnim naslagama na stomaku.“
Dr Oz preporučuje da se jedna šoljica pasulja dnevno uključi u ishranu – čak i za doručak! Iako možda zvuči neobično, praksa pokazuje da se pasulj lako može ukomponovati u razne obroke.
Pasulj dolazi u mnogo varijanti – beli, crni, crveni, pinto, leblebije (slanutak), i sve vrste imaju slične zdravstvene benefite. Njihova svestranost u kulinarstvu omogućava lako eksperimentisanje i kreativno pripremanje jela.
Evo nekoliko ideja kako ga uključiti u obroke:
-
Doručak: Pire od leblebija (humus) na integralnom tostu, ili slani mafini sa brašnom od slanutka.
-
Ručak: Salata od pasulja sa maslinovim uljem, paradajzom i crvenim lukom.
-
Večera: Čili sa crvenim pasuljem i povrćem ili lagana supa od belog pasulja sa začinskim biljem.
-
Užina: Pečeni hrskavi slanutak kao zdrava zamena za čips.
Bitno je samo da se pasulj ne priprema u kombinaciji sa teškim masnoćama (kao što su zaprške sa brašnom i uljem), već da se koristi u što prirodnijem obliku, začinjen biljem i limunom ili sirćetom.
Masnoće na stomaku, poznate i kao visceralne masti, mnogo su opasnije od potkožnog sala jer se nalaze oko unutrašnjih organa i povezane su sa povećanim rizikom od:
-
Dijabetesa tipa 2
-
Bolesti srca
-
Hroničnih upala
-
Hormonskog disbalansa
Zbog toga, ciljano smanjenje masnih naslaga u toj regiji ne treba da bude samo estetski, već i zdravstveni prioritet. Hrana poput pasulja, koja deluje antiinflamatorno i podstiče zdrav metabolizam, može igrati ključnu ulogu.
U vremenu kada je tržište preplavljeno brzim dijetama, skupim suplementima i marketinškim trikovima, osvežavajuće je čuti da rešenje za tvrdoglavo salo na stomaku može biti jeftino, lako dostupno i prirodno. Pasulj, skromna mahunarka koju su jele generacije pre nas, vraća se u centar pažnje kao čuvar zdravlja i oblika tela.
Uvođenjem samo jedne šoljice dnevno ove čudesne namirnice u ishranu, možete pokrenuti lanac pozitivnih promena u telu – od zdravijih creva, do smanjenja upala i, na kraju, do ravnijeg stomaka.
Zato, sledeći put kada planirate jelovnik, ne zaboravite na ovaj jednostavni, ali moćni sastojak. Jer možda upravo u pasulju leži tajna uspešne borbe protiv najtvrdokornijih masti – i korak bliže zdravijem, zadovoljnijem telu.