Jaja su nezaobilazno jelo za doručak kod skoro svakog pojedinca. Iako postoji mnogo kontroverzi oko toga da li je zdravo jesti svakoga dana jaja, zbog holesterola, mnoge studiej navode da su jaja apsolutno bezopasna, a danas pišemo o zelenom krugu koji se može pojaviti oko kuhanog žumanceta.
Jaja se ubrajaju među najčešće konzumirane i hranjive namirnice u svijetu, prepune su proteina, vitamina i minerala. Oni osiguravaju sve esencijalne aminokiseline potrebne ljudskom tijelu, što ih čini vitalnom komponentom uravnotežene prehrane. Tipično jaje srednje veličine ima približno 6 grama proteina i samo 70 kalorija, što ga čini izvrsnom opcijom za hranjivi doručak ili međuobrok.
- Ako primijetite zeleni ili zelenkasto-sivi prsten koji okružuje žumanjak kuhanog jajeta, mogli biste posumnjati u sigurnost njegovog jedenja i razlog ove promjene boje. Vjerojatno ste barem jednom tijekom kuhanja primijetili ovu promjenu na svom tvrdo kuhanom jajetu.
Zeleni krug koji se vidi u jajetu posljedica je kemijske reakcije koja uključuje željezo i sumpor. Točnije, željezo prisutno u žumanjku stupa u interakciju s vodikovim sulfidom koji potječe iz bjelanjka, što rezultira stvaranjem željeznog sulfida. Ova reakcija se događa kada je jaje prekuhano, što uzrokuje pojavu zelenkaste nijanse između žumanjka i bjelanjaka. Unatoč neobičnom izgledu, ovako pripremljeno jaje potpuno je sigurno za konzumaciju, navodi Huffington Post.
Zbog visokog sadržaja željeza u vodi za kuhanje jaja može se stvoriti zeleni prsten, ali to nije štetno za zdravlje. Unatoč tome, prekuhavanje jaja može utjecati na kvalitetu proteina i dovesti do problema s probavom. Produženo vrijeme kuhanja smanjuje nutritivnu vrijednost jaja, stoga je važno pratiti trajanje kuhanja.
- Kako biste postigli savršeno kuhana jaja, uzmite u obzir ove korisne savjete. Za meko kuhano jaje stavite ga u vruću vodu koja ne kipi i kuhajte otprilike četiri i pol minute nakon što zavrije. Nakon što ih skinete s vatre, ostavite ih još koju minutu da odmore. Preporučljivo je izbjegavati kuhanje jaja izravno iz hladnjaka; poželjno ih je ostaviti na sobnoj temperaturi neko vrijeme prije kuhanja. Tvrdo kuhana jaja kuhajte osam minuta od trenutka kada počnu kuhati, a zatim ih premjestite u hladnu vodu kako biste lakše skidali ljusku.
Bogati mastima, vitaminima A, D, E i K, kao i mineralima poput željeza i cinka, žumanjci jaja nude niz hranjivih tvari. Osim toga, sadrže kolin koji je neophodan za zdravlje mozga i rad jetre. Nasuprot tome, bjelanjak se prvenstveno sastoji od proteina i sadrži minimalnu masnoću i kolesterol.
Iako su jaja prepuna hranjivih tvari, ostaje rasprava o utjecaju kolesterola koji se nalazi u žumanjcima na zdravlje srca. Ipak, studije pokazuju da umjerena konzumacija jaja nema značajan učinak na povećanje razine kolesterola kod zdravih osoba. U kuhinji jaja nude nevjerojatnu svestranost. Mogu se koristiti u širokom spektru jela, uključujući omlete, kuhana i pečena jaja, kao i brojna peciva i slastice. Osim toga, njihov sastav igra ključnu ulogu u vezivanju i dizanju tijesta, što ih čini neizostavnim u bezbrojnim receptima.