Oglasi - Advertisement

Vitamin B17: Mjesto u Prirodi i Tradicionalna Upotreba

Vitamin B17, poznat i kao amygdalin ili laetril, predstavlja kompleksnu i često kontroverznu temu u svijetu zdravlja i medicine. Ovaj prirodni spoj postao je predmet rasprava već sredinom 20. stoljeća kada je američki biokemičar Ernst T. Krebs započeo svoja istraživanja o njegovim svojstvima i potencijalnim zdravstvenim benefitima. Njegovo otkriće, koje se temelji na postojanju amygdalina u košticama voća, izazvalo je ne samo zanimanje, već i duboke sumnje, kako među znanstvenicima, tako i među običnim ljudima koji su tražili alternativne načine liječenja.

Šta je vitamin B17?

U suštini, termin “vitamin B17” ne odražava pravu prirodu ovog spoja jer nije klasični vitamin u tradicionalnom smislu. Amygdalin je prirodni glikozid koji se nalazi u košticama raznog voća, sa posebnim naglaskom na košticama marelice, koje su postale najpoznatiji izvor ovog spoja. Ovaj spoj je prvi put izolovan u 19. stoljeću iz gorkih badema, a kasnije su istraživanja pokazala njegovu prisutnost i u sjemenkama trešnje, breskve, pa čak i jabuke.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Unatoč promociji od strane dr. Krebsa tokom 1950-ih kao potencijalnog sredstva u borbi protiv raka, amygdalin se suočio sa značajnom kritikom i skepticizmom medicinskih institucija. Jedna od glavnih zabrinutosti je mogućnost da se prilikom nepravilne upotrebe oslobađa cijanid, što može biti izuzetno opasno za ljudsko zdravlje. Iz tih razloga, mnoge zdravstvene organizacije su se izrazito protivile njegovoj upotrebi kao lijeka bez dodatnih istraživanja i validacije.

Prikaz amygdalina u hrani

Ako se osvrnemo na hranu koja sadrži amygdalin, uočavamo da se on prirodno nalazi u različitim vrstama voća i sjemenki. Neke od najbogatijih izvora uključuju:

  • koštice marelice
  • gorki bademi
  • koštice breskve i nektarine
  • koštice trešnje, šljive i jabuke
  • divlje kupine i ribizle
  • makadamija i indijski oraščić

Dok su koštice marelice najpoznatiji izvor amygdalina, druge vrste voća i sjemenki također doprinose unosu ovog spoja. Međutim, važno je naglasiti da se amygdalin ne bi trebao konzumirati u velikim količinama bez stručnog nadzora zbog potencijalnih rizika. Primjerice, gorki bademi sadrže znatno više amygdalina od slatkih badema, pa je izuzetno važno biti svjestan razlike i osigurati da se konzumiraju ispravni proizvodi.

Tradicionalna Upotreba Amygdalina

U mnogim kulturama, ljudi su koristili amygdalin kroz prirodne izvore, najčešće konzumirajući sjemenke marelice. Tradicionalne prakse uključuju:

  • jedenje od 1 do 7 sjemenki marelice dnevno kao preventivne mjere
  • konzumiranje voća i žitarica bogatih amygdalinom
  • korištenje ulja od koštica marelice u prehrani
  • Međutim, uvijek je važno napomenuti da su sjemenke marelice potencijalno opasne u većim količinama zbog rizika od trovanja cijanidom. Preporučuje se oprez i konzumacija unutar sigurne granice, a svaka upotreba treba biti pod nadzorom stručnjaka. U nekim kulturama, kao što su one u Aziji, ljudi su razvili načine pripreme ovih sjemenki kako bi minimizirali rizik, koristeći ih u malim količinama u raznim jelima ili čajevima.

    Kritika i Skepticizam u Modernoj Medicini

    Hipoteza dr. Krebsa o amygdalinu postavlja zanimljivu priču o njegovom djelovanju. Prema njegovim tvrdnjama, amygdalin sadrži elemente koji se aktiviraju u prisutnosti određenih enzima koji su navodno prisutni u tumorskom tkivu. Iako se ovo objašnjenje može činiti logičnim, moderna medicina nije potvrdila ovu teoriju. Kontrolisane kliničke studije nisu pokazale ni sigurnost ni učinkovitost laetrila kao terapijskog sredstva.

    Važno je razumjeti da nijedna biljka ili dodatak ne može zamijeniti klasičnu medicinsku terapiju. Rak i druge teške bolesti rezultat su kompleksnih interakcija u organizmu, uključujući genetiku, način života i prehrambene navike. Zbog toga je ključno ne odbacivati konvencionalne metode liječenja, kao što su hemoterapija i radio terapija, koje su podržane istraživanjima i kliničkim ispitivanjima. Savremeni pristupi liječenju raka oslanjaju se na naučne dokaze i individualizaciju terapija, što smanjuje rizik i poboljšava ishode.

    Sigurno Uključivanje Amygdalina u Prehranu

    Ukoliko se odlučite za uključivanje amygdalina u svoju ishranu, preporučuje se konzumacija namirnica koje ga sadrže na siguran način. To uključuje:

  • jede se cijeli plod (uz oprez sa sjemenkama)
  • lanene sjemenke u umjerenim količinama
  • različite vrste žitarica kao što su heljda i proso
  • bobičasto voće kao dio dnevne prehrane
  • Ove namirnice su bogate hranjivim tvarima i mogu podržati opšte zdravlje, neovisno o sadržaju amygdalina. Također, važno je naglasiti da se, osim amygdalina, zdravlje može unaprijediti raznovrsnom prehranom bogatom vitaminima, mineralima i antioksidansima. Na primjer, povrće kao što su brokula i špinača, te voće poput citrusa, mogu dodatno obogatiti vašu prehranu i pružiti potrebne hranljive sastojke.

    Zaključak: Oprez i Informisani Pristup

    U zaključku, važno je biti svjestan potencijalnih rizika povezanih s konzumacijom amygdalina. Upotreba većih količina može dovesti do neželjeni simptoma kao što su mučnina, glavobolja i, u ekstremnim slučajevima, trovanje cijanidom. Stoga, preporučuje se izbjegavanje prekomjerne konzumacije i uvijek se držati sigurnih granica.

    Prirodna rješenja i alternativni pristupi zdravlju su privlačni, ali nijedna biljka ili dodatak ne može zamijeniti cjelovitu brigu o zdravlju. Ključno je održavati uravnoteženu ishranu, praktikovati zdrave navike, smanjiti stres, i redovno se posavjetovati sa medicinskim stručnjacima. Priroda može biti naš saveznik, ali samo ako je koristimo mudro i informisano. U konačnici, informisano donošenje odluka o zdravlju i pravilna edukacija o prirodnim resursima predstavljaju osnovu za održavanje dobrog zdravlja i prevenciju bolesti.

    POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

    Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

    Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!