Oglasi - Advertisement

Danas ćemo pisati o par savjeta koje je podjelio popularni doktor Nenad. On savjetuje da možemo na prirodan način ojačati jetru jer svi mi znamo da je jetra jedan od najvažnijih organa u našem tijelu.

Povišene vrijednosti lošeg holesterola (LDL) u organizmu često su tihi, ali ozbiljni pokazatelji povećanog rizika za razvoj teških bolesti, kao što su srčani udar i moždani udar. Suprotno od njega, dobar holesterol (HDL) ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i pomaže u zaštiti krvnih sudova. Upravo jetra, kao centralni organ za regulaciju holesterola, igra presudnu ulogu jer proizvodi oko 75% ukupnog holesterola, dok se ostatak unosi ishranom.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Jedna od najčešćih zabluda jeste vjerovanje da je masna jetra direktna posljedica konzumiranja masne hrane. Međutim, istina je da je jetra znatno više pogođena viškom šećera nego mastima. Višak šećera u organizmu se u jetri pretvara u masne naslage, koje se potom talože u različitim dijelovima tijela – najčešće u predjelu stomaka, butina i zadnjice. Kada se, u strahu od holesterola, iz ishrane izostave zdrave masti, dolazi do neravnoteže i poremećaja u funkciji jetre. Bez tih korisnih masti, jetra ne može efikasno obavljati važne zadatke kao što su detoksikacija, razgradnja otpada i regulacija masnoća, čime se dodatno opterećuje cijeli organizam.

Pojedini spoljašnji simptomi, iako često zanemareni, mogu biti znak da jetra ne funkcioniše pravilno. Pojava akni, peruti, ljuštenja noktiju, svraba kože i sličnih problema, ukazuje na to da je jetri potrebna pomoć. Jedan od važnih nutrijenata koji pomaže njenom radu je holin – poznat i kao vitamin B4 – koji se nalazi u namirnicama poput jaja, mesa i slanine. Holin pomaže jetri da pravilno rasporedi holesterol i masti. Kada ga nema dovoljno, dolazi do nakupljanja masnoće u jetri, što vremenom može dovesti do razvoja nealkoholne masne jetre, sve češće dijagnostikovane i kod ljudi koji ne konzumiraju alkohol.

Još jedan pokazatelj metaboličkog disbalansa jesu trigliceridi – vrsta masnoće u krvi čiji se nivo ne povećava zbog unosa masti, već najviše zbog viška rafinisanih ugljenih hidrata. Namirnice poput bijelog hleba, raznih pekarskih proizvoda i industrijski prerađenih slatkiša bogatih fruktozom direktno doprinose porastu triglicerida. Posebno je štetna industrijska fruktoza, dobijena iz kukuruza, koja se često prikazuje kao „voćni šećer”, iako je zapravo njen efekat na zdravlje vrlo negativan. Ovakvi šećeri ne samo da povećavaju holesterol i trigliceride, već i podstiču brzo nakupljanje masnih naslaga.

Mnogi ljudi tragaju za brzinskim rešenjem u vidu detoks sokova i proizvoda koji se reklamiraju kao čistači jetre, ali često sadrže upravo ono što bi trebalo izbjegavati – fruktozni sirup. Takvi proizvodi, umjesto da pomognu, mogu dodatno opteretiti jetru.

Pravi pristup poboljšanju rada jetre ne leži u kratkoročnim metodama, već u trajnoj promjeni načina života. Ključ je u pravilnoj ishrani, redovnom unosu vode i korištenju prirodnih namirnica koje podržavaju rad jetre. U tu svrhu posebno su korisne gorke biljke, poput maslačka, čička i lincure, koje pomažu lučenje žuči i prirodnu detoksikaciju organizma. Takođe, treba unositi zdrave masti – kao što su hladno ceđena biljna ulja, maslinovo ulje, domaća mast, kao i riba bogata omega-3 masnim kiselinama poput lososa i skuše.

Ne treba zaboraviti ni značaj biljnih vlakana, kako rastvorljivih, tako i nerastvorljivih. Oni pomažu u varenju, vezuju toksine i omogućavaju njihovo izbacivanje iz organizma. Pored vlakana, voda ima presudnu ulogu u svim procesima – bez dovoljno tečnosti, jetra jednostavno ne može da funkcioniše optimalno.

  • Konačna poruka jeste da holesterol sam po sebi nije neprijatelj. On je neophodan za sintezu hormona i izgradnju ćelijskih membrana. Problem nastaje kada se poremeti ravnoteža – uslijed prekomjernog unosa prerađenih šećera, loših ugljenih hidrata i nedostatka korisnih masti i vitamina. Takav disbalans postaje plodno tlo za razvoj brojnih bolesti.

Briga o zdravlju jetre ne bi trebalo da bude nešto što se radi povremeno, kroz detoks programe i pomodne dijete, već stalna praksa. Kroz promišljen izbor hrane, razumijevanje uloge nutrijenata, pravilnu hidrataciju i izbjegavanje industrijskih štetnih sastojaka, moguće je očuvati ne samo ravnotežu holesterola, već i cjelokupno zdravlje. Pravi put ka zdravlju počinje upravo iz onoga što svakodnevno unosimo u tanjiru.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here