Danas ćemo pisati o poznatom nutricionisti Predragu Nenadić koji je detaljno objasnio šta je masna jetra i koje je namirnice potrebno izbjegavati kako bi je održali što zdaravijom.
U savremenom društvu, sve veći broj ljudi suočava se sa problemom masne jetre, poznatim i pod nazivom steatoza jetre. Ovo stanje nastaje kada se višak masti nakuplja u ćelijama jetre, što vremenom može izazvati ozbiljna oboljenja poput upalnih procesa, ciroze, pa čak i kancera jetre. Iako se često misli da je glavni uzrok masne jetre isključivo unos masne hrane, stručnjaci ističu da to nije u potpunosti tačno. Ključni faktori koji doprinose razvoju ovog oboljenja su nezdrava ishrana, fizička neaktivnost, stres i prekomerni unos prerađene hrane.
Jedan od stručnjaka koji se intenzivno bavi ovim problemom, nutricionista Predrag Nenadić, naglašava da mnogi ljudi imaju pogrešna uverenja o uzrocima steatoze. Iako se često krive masti, prava opasnost leži u višku šećera koji jetra pretvara u masti. Bitan ulogu u ovom procesu ima holin, vitamin iz B kompleksa, poznat i kao vitamin B4. Ova supstanca se nalazi u namirnicama poput jaja, slanine i mesa, i ima važnu funkciju u pravilnoj preraspodeli holesterola – sprečava njegovo zadržavanje u jetri i usmerava ga ka masnom tkivu, gde se skladišti.
Problem nastaje kada ljudi, iz straha od holesterola, potpuno izbacuju zdrave masti iz ishrane. Iako na prvi pogled to deluje kao dobra odluka, zapravo može imati kontraefekat. Bez unosa zdravih masti, jetra ne funkcioniše pravilno i dolazi do njene disfunkcije i smanjenja sposobnosti za detoksikaciju organizma. Ovo stanje se označava kao nealkoholna masna jetra, i nosi sa sobom čitav niz simptoma: akne, perut, lomljivi nokti, svrab kože i osećaj umora.
Dobri holesterol (HDL) je esencijalan za zdravlje, jer se iz njega sintetišu ključni hormoni, uključujući one koji potiču iz nadbubrežne žlezde i polne hormone. Takođe je sastavni deo ćelijskih membrana. Problem nastaje sa lošim holesterolom (LDL), koji može začepiti krvne sudove i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Još jedan pokazatelj narušenog metabolizma masti su visoki trigliceridi. Nenadić upozorava da povećane vrednosti triglicerida ne dolaze isključivo od unosa masne hrane. Naprotiv, najveći uzročnici su često peciva, proizvodi od belog brašna, voće u prekomernim količinama, kao i rafinisani šećeri. Ove namirnice podstiču stvaranje masti i dodatno opterećuju jetru.
- Rešenje za ovaj problem ne leži u brzoj dijeti, već u promeni načina života. Nenadić savetuje redovno konzumiranje vode, jer jetra funkcioniše optimalno samo kada je organizam hidriran. Osim toga, važan je i unos biljnih vlakana – kako rastvorljivih, tako i nerastvorljivih – jer oni pomažu probavi i eliminišu toksine iz tela.
U ishrani bi trebalo da se nađu i gorke biljke koje stimulišu jetru, kao što su maslačak, čičak i lincura. Takođe, korisne su i namirnice bogate zdravim mastima, među kojima se ističu hladno ceđena biljna ulja, maslinovo ulje, domaća mast, kao i riba bogata omega-3 masnim kiselinama, poput lososa i skuše.
Jedna od čestih zabluda jeste verovanje u komercijalne sokove i proizvode koji se reklamiraju kao lek za jetru. Nenadić jasno ističe da se jetra ne može očistiti sokovima, naročito onima koji sadrže fruktozu. Ova supstanca, kada je prisutna u industrijskim količinama, podstiče stvaranje masnog tkiva, povećava nivo triglicerida i negativno utiče na holesterol.
- Potrebno je praviti razliku između fruktoze iz voća i one koja se nalazi u industrijskim proizvodima. Dok prirodna fruktoza iz svežeg voća ne stvara iste probleme, glukozno-fruktozni sirup, koji se često koristi kao zaslađivač u proizvodima široke potrošnje, ima štetne efekte i trebalo bi ga izbegavati.
Na kraju, ključ zdravlja jetre leži u ravnoteži – umerenom unosu šećera, pravilnom unosu masti, fizičkoj aktivnosti i hidrataciji. Jetra je jedan od najvažnijih organa u telu i zahteva svakodnevnu brigu kroz pažljivo biranu ishranu i zdrav način života.