Oglasi - Advertisement

U današnjem članku govorićemo o tome kako da svom kuhinjskom posuđu, posebno tavama, produžite životni vijek i ponovo uživate u njihovoj upotrebi.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa
  • Mnogi od nas imaju barem jednu izgrebanu tavu koja je godinama služila, ali sada sve više pokazuje znakove trošenja. Umjesto da je odmah bacite i kupujete novu, postoje trikovi kojima je možete obnoviti, dati joj novi sjaj i produžiti njen radni vijek. Najljepše od svega je što vam za to nije potrebna skupa oprema ili posebni proizvodi, već jednostavne stvari koje već imate kod kuće.

Kroz svakodnevnu upotrebu, tava neizbježno gubi svoja prvobitna svojstva. Hrana počinje da se lijepi, zagoreni ostaci postaju učestaliji, a svako pranje čini se kao mukotrpan posao. Posebno su osjetljive površine s neprianjajućim premazom, koje s vremenom popuštaju i pokazuju tamne tragove ili ogrebotine. Tada se javlja dilema – da li takvu tavu i dalje koristiti ili je vrijeme da je bacite? Odgovor zavisi od njenog stanja. Ako se premaz ljušti i komadići otpadaju, to može biti štetno za zdravlje i najbolje je odlučiti se za zamjenu. Međutim, ako je problem samo u izgubljenom sjaju ili manjoj hrapavosti, tada vam nekoliko jednostavnih trikova može pomoći.

Jedan od najstarijih i najpouzdanijih metoda dolazi uz pomoć obične kuhinjske soli. Kada primijetite da se tava ponaša sve gore, pospite tanki sloj soli po njenoj površini i stavite je na laganu vatru. Sol će se nakon par minuta početi mijenjati, poprimiće smećkastu boju i nalikovati karamelizovanom šećeru. Kada se to desi, dovoljno je prosuti sol i papirnim ubrusom obrisati površinu. Rezultat ćete vidjeti odmah – tava će izgledati svježije, a hrana se manje lijepiti. Ovaj postupak traje svega nekoliko minuta, a možete ga povremeno ponavljati. Osim za tave, isti princip može se koristiti i za lonce od lijevanog željeza.

Kako biste spriječili nova oštećenja, važno je voditi računa o priboru kojim rukujete tavom. Metalni predmeti lako ostavljaju ogrebotine, pa se preporučuje koristiti drvene, silikonske ili plastične špatule i kašike. Na taj način osiguravate da površina duže ostane glatka i funkcionalna.

  • Druga veoma efikasna metoda je stvaranje novog, prirodnog neprianjajućeg sloja pomoću ulja. Nakon što temeljito operete i osušite tavu, uzmite papirni ubrus natopljen neutralnim uljem i premažite cijelu unutrašnjost. Zatim je stavite na šporet i pustite da se zagrijava nekoliko minuta. Ulje će se povezati s površinom i formirati tanki zaštitni sloj koji sprječava lijepljenje hrane. Ako imate posuđe koje može u pećnicu, isti postupak možete sprovesti pečenjem na 150 °C oko pola sata. Nakon hlađenja, obrišite višak ulja i tava je spremna za ponovnu upotrebu.

  • Ovaj postupak je naročito koristan za starije tave koje su izgubile fabrički premaz, ali i za jeftinije modele koji ga nikada nisu ni imali. Najveća prednost je što omogućava da kuhanje ponovo postane ugodno – hrana se neće lijepiti, a potrebno je i manje masnoće. Važno je samo ne koristiti deterdžente nakon tretmana, jer oni uklanjaju sloj ulja i poništavaju cijeli trud.

Osim ovih osnovnih trikova, postoje i drugi savjeti za održavanje tava. Na primjer, preporučuje se koristiti ulja i masti koje podnose visoke temperature, jer se na niskokvalitetnim uljima stvaraju zagoreni tragovi koje je teško ukloniti. Takođe, nemojte zagrijavati praznu tavu na maksimalnoj temperaturi, osim kada vam je cilj vrlo brzo prženje. Kuhanje na srednjoj vatri produžiće vijek trajanja posuđa i smanjiti rizik od oštećenja premaza.

Kada je riječ o pranju, najbolje je koristiti samo vodu i mekani dio spužve. Izbjegavajte grube četke i abrazivne sredstva koja skidaju površinu. Još jedan važan detalj je da ne perete vruću tavu odmah nakon upotrebe – pustite je da se potpuno ohladi, a tek onda očistite. Na taj način spriječićete nagle temperaturne promjene koje mogu oštetiti materijal. Prilikom skladištenja, bilo bi idealno da tave ne stoje jedna na drugoj, već da ih objesite ili odložite odvojeno. Tako ćete izbjeći nova oštećenja.

Na kraju, važno je naglasiti da ni jedna tava nije vječna. Ako vidite da se premaz ljušti, pojavljuju se tamne mrlje koje ne možete ukloniti ili se komadići površine odvajaju i ulaze u hranu, tada je najbolje odlučiti se za kupovinu nove. Međutim, sve dok oštećenja nisu ozbiljna, ovakvi jednostavni kućni trikovi mogu produžiti njen vijek i pomoći vam da duže uživate u kuhanju.

Uz malo pažnje, odgovarajuće čišćenje i povremeno obnavljanje, vaša tava može ponovo izgledati gotovo kao nova. Redovno održavanje i izbjegavanje loših navika u rukovanju posuđem ključ su dugovječnosti. Sljedeći put kada pomislite da je tava spremna za bacanje, sjetite se ovih metoda i pružite joj drugu šansu – možda će vas iznenaditi koliko još može trajati.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here