Oglasi - Advertisement

Obnova izgrebanih lonaca i tava: Kako produžiti njihov životni vijek

Izgrebani lonci i tave čest su prirodni aspekt svakodnevnog kuhanja, no to ne znači da su beskorisni. Uz nekoliko jednostavnih tehnika, možete obnoviti vaše posuđe i produžiti njegovu funkcionalnost.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Popravak izgrebanih posuda

Iako korištenje grube spužve ili žičane četke može pomoći u uklanjanju tvrdokornih mrlja, takvi alati mogu nenamjerno dodatno oštetiti površinu. Umjesto toga, možete koristiti sol kao prirodno i sigurno sredstvo za obnavljanje posuda od lijevanog željeza ili sličnih materijala.

Postupak:

  1. Čišćenje tave: Prvo pažljivo očistite tavu mekom spužvom. Pokušajte ukloniti sve ostatke hrane, a zatim posudu potpuno osušite.
  2. Nanošenje soli: Na suhu tavu nanesite lagani sloj soli.
  3. Zagrijavanje: Stavite tavu na laganu vatru. Kako se sol počne zagrijavati, ona će poprimiti zlatno-smeđu nijansu.
  4. Brisanje: Kada sol postigne željenu boju, uklonite je iz tave i obrišite dno posude papirnatim ručnikom.

Ovaj postupak može znatno produžiti životni vijek vašeg posuđa, a ujedno i obnoviti njegovu funkcionalnost.

Zamjena posude: Kada je vrijeme za to?

U nekim slučajevima, posuda može doći do stadija kada je bolje zamijeniti je, posebno ako primijetite:

  • Tamne mrlje ili zadebljanja koja se ljušte s dna tave.
  • Propadanje teflonskog premaza, koji može predstavljati zdravstvenu opasnost.

Ako primijetite oštećenje neljepljivog sloja, najbolje je razmisliti o zamjeni posude.

Obnavljanje neljepljivog sloja na tavi

Teflonske ili neljepljive tave s vremenom gube svoj premaz, no to ne znači da ih treba odmah baciti. Postoji jednostavan način da se ponovno aktivira neljepljiva površina.

Postupak:

  1. Temeljito čišćenje: Oprati posudu, ali izbjegavajte korištenje sapuna, jer može ukloniti zaštitni sloj masnoće.
  2. Nauljite posudu: Natopite papirnati ručnik u ulje bez mirisa (poput suncokretovog ili biljnog) i temeljito obrišite unutrašnjost i rubove posude.
  3. Zagrijavanje: Stavite tavu na izvor topline (ploču ili pećnicu). Zagrijavajte 3 do 5 minuta na plameniku, ili stavite tavu u pećnicu zagrejanu na 150 °C i ostavite 35-40 minuta.

Ovaj postupak pomaže obnavljanju neljepljive površine, a ako primijetite pad u učinkovitosti, možete ponoviti postupak.

Održavanje posuđa: Što treba izbjegavati?

Kako biste produžili životni vijek vaših tava i lonaca, pratite ove savjete:

  • Izbjegavajte metalne alate: Koristite silikonske, drvene ili plastične kuhinjske alate kako biste spriječili ogrebotine na površini.
  • Kuhajte na srednjoj temperaturi: Visoke temperature mogu oštetiti posuđe, stoga kuhanje na srednjoj temperaturi pomaže očuvati integritet posuđa.
  • Pravilno skladištenje: Kada slažete tave, stavite zaštitu, poput tkanine ili papira, između njih kako biste spriječili potencijalna oštećenja.

Zaključak

Uz minimalan trud i nekoliko kućnih namirnica, možete obnoviti svoje izgrebane lonce i tave te im produljiti životni vijek. Ove jednostavne metode pomoći će vam da produžite upotrebu vašeg posuđa i smanjite potrebu za kupovinom novog.

PREUZMITE BESPLATNO!

SAMO ZA NAŠE ČITATELJE!

Unesite svoj e-mail kako biste dobili BESPLATNU KNJIGU "Bogati otac, siromašni otac". Otkrijte jednostavne korake za postizanje finansijske slobode i izgradnju budućnosti o kojoj ste oduvijek sanjali! 😎

Preuzmite knjigu jednim klikom!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here