Značajan problem koji danas muči mnoge pojedince odnosi se na zdravlje njihovog probavnog sustava, a srž tog problema proizlazi iz neadekvatne prehrane koja otežava probavu. Česta konzumacija brze hrane, osobito prženih namirnica, često u žurbi i bez obzira na pravilnu probavu, pogoršava stanje našeg tijela. U svjetlu užurbanog načina života koji mnogi vode, uobičajeno je da ljudi zanemaruju kako njihove prehrambene navike mogu utjecati na dobrobit njihovih crijeva i cjelokupnog probavnog sustava.
Stručnjaci poput dr. Dejana Cubrilla pokazuju da loše prehrambene navike, osobito one koje karakterizira velika konzumacija pržene i prerađene hrane, uvelike pridonose problemima vezanim uz probavu i zdravlje jetre. Kada se tijelo bori da učinkovito probavi hranu, postaje osjetljivo na štetne mikroorganizme, uključujući bakterije i gljivice, koji mogu uzeti maha i pogoršati probavne smetnje. Nadalje, nedovoljna probava može rezultirati povećanjem proizvodnje toksina, dodatno opterećujući i jetru i crijeva.
Dr. Cubrillo naglašava da detoksikaciju treba promatrati kao dugoročan, sustavan pristup ukorijenjen u odgovarajućoj prehrani, a ne kao brzo rješenje poput modnih dijeta ili povremenog posta. Uz učinkovitu detoksikaciju, ključno je davanje prioriteta poboljšanju probavnog sustava i smanjivanju nakupljanja toksina u tijelu – posebno onih koji su rezultat loših prehrambenih izbora.
Negativne posljedice pretjeranog konzumiranja pržene hrane protežu se dalje od pukog preopterećenja probavnog sustava; također dovode do povećanja razine inzulina, što je povezano s pojavom stanja poput masne jetre. Ova masna jetra rezultira povećanom proizvodnjom kolesterola, a visok kolesterol se često nalazi uz povišene razine inzulina. Dakle, dok unos hranom ne utječe izravno na proizvodnju kolesterola, neuravnotežena prehrana koja uključuje preobilje mesnih namirnica, poput ćevapa i hamburgera, može uvelike poremetiti hormonalnu ravnotežu i ubrzati proizvodnju masnoće u tijelu.
Dr. Cubrillo preporučuje prehranu bogatu voćem, povrćem i antioksidansima, koji mogu uvelike poboljšati tjelesnu ravnotežu i smanjiti razinu lošeg kolesterola. Uvrstiti ove namirnice u svakodnevne obroke vrlo je jednostavno, a prednosti su brojne. Voće, osobito ono dobiveno iz biljaka, nudi vitalne vitamine i podržava zdravlje probavnog sustava, dok pomaže u smanjenju kolesterola u krvi. Nadalje, praćenje unosa masti i šećera je ključno, jer prekomjerne količine mogu opteretiti gušteraču i dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema.
- Istraživanja pokazuju da je određeno voće, uključujući datulje i smokve, izuzetno učinkovito u čišćenju crijeva, funkcionirajući gotovo kao “buldožer” za probavni sustav. Da biste iskoristili njihove prednosti, jednostavno namočite ovo voće u vodu i pojedite ga prije spavanja. Ne samo da je ovo voće ukusno, već značajno poboljšava zdravlje crijeva i žučnih putova, potiče bolju probavu i pomaže u procesu detoksikacije tijela.
Dr. Cubrillo preporučuje izbjegavanje mliječnih proizvoda tijekom procesa detoksikacije, osobito za osobe starije od 30 godina, budući da mnogi imaju problema s probavom te hrane. Osim toga, mlijeko i jaja mogu predstavljati probleme za one koji žele učinkovito očistiti svoj probavni sustav. Također je naglašeno da stalno pražnjenje crijeva igra ključnu ulogu u procjeni probavnog zdravlja i učinkovitosti detoksikacije. U idealnom slučaju, barem jedno pražnjenje crijeva svaki dan znači pravilan metabolizam i probavni rad.
Kako bi se postigli najbolji mogući rezultati, bitno je kloniti se stresa koji smanjuje želučane enzime i usredotočiti se na prehranu koja ne opterećuje gušteraču. U tom smislu, važno je paziti na veličinu porcija i konzumirati lako probavljivu hranu. Osim toga, tijekom detoksikacije potrebno je ograničiti konzumaciju jako prerađene hrane i alkohola, umjesto toga odlučiti se za prirodne izvore hrane koji potiču zdravlje crijeva i jetre.