“Mama me jučer zamolila da joj provjerim mobitel jer nešto ne radi kako treba. Dok sam tražio problem koji je spomenula, neočekivano sam naišao na poruku od tate. U braku su više od 30 godina, a on vikendom često putuje zbog posla. U priopćenju se navodi: “Želim tvoju kosu, tvoju kožu, tvoj miris, naš dom i našu djecu.
Suze su mi skoro ispunile oči. Uvijek se činilo da im je stalo jedno do drugoga, ali razumijem da se ne može doista znati što postoji u njihovoj vezi. Ova mi je poruka potvrdila njegovo postojanje. To je upravo ono što želim i odbijam prihvatiti bilo što ispod tog standarda. Nitko me ne može uvjeriti da su svi ljudi identični.
Napravit ću svoj izbor, bez obzira na to koliko često tvrde da su moja očekivanja prevelika. Ne zahtijevam više od onoga što rado dajem od sebe. Odbijam prihvatiti nešto jednostavno zato što “ne postoji bolja opcija”, niti ću se obazirati na priče “sami ste to odabrali”. Zaista, jesam, i to je razlog zašto pažljivo biram. Moji izbori su za mene, ne za bilo koga drugog.
BONUS TEKST
Visok kolesterol postao je jedan od glavnih zdravstvenih problema današnjice, uslijed modernog načina života koji uključuje nezdravu prehranu, fizičku neaktivnost i stres. Kolesterol je masnoća koja je prisutna u svim stanicama našeg tijela i nužna je za pravilno funkcioniranje. Međutim, visoka razina kolesterola u krvi može uzrokovati različite zdravstvene probleme, uključujući srčane bolesti, moždani udar i aterosklerozu.
Za sreću, moguće je kontrolirati razinu kolesterola i smanjiti rizik od nastanka ovih ozbiljnih bolesti, a jedan od najučinkovitijih načina jest promjena prehrambenih navika. U nastavku ćemo detaljnije objasniti kako određeni nutrijenti i vrste hrane mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola i poboljšanju općeg zdravlja.
Biljni steroli i stanoli su prirodni spojevi prisutni u mnogim biljkama, a njihov kemijski sastav vrlo je sličan kolesterolu. Zbog toga inhibiraju apsorpciju kolesterola u crijevima, smanjujući njegovu količinu koja ulazi u krvotok. To ih čini moćnim saveznikom u borbi protiv visokog kolesterola.
- Nerafinirana biljna ulja (poput maslinovog, suncokretovog i kukuruznog ulja)
- Orašasti plodovi (bademi, orasi, kesten)
- Žitarice i sjemenke
- Jogurt i mliječni proizvodi obogaćeni sterolima i stanolima
Preporučuje se unositi barem 1 gram biljnih sterola ili stanola dnevno kako biste postigli vidljive rezultate u smanjenju kolesterola.
Vlakna su vrsta ugljikohidrata koja ne mogu biti probavljena, ali igraju ključnu ulogu u održavanju probavnog zdravlja i snižavanju kolesterola. Postoje dvije vrste vlakana: topiva i netopiva, a obje imaju korisne učinke na organizam.
Topiva vlakna se nalaze u hrskavoj hrani poput graha, zobene kaše, krumpira i povrća. Ona se u crijevima vežu za kolesterol, stvarajući gelastu tvar koja sprječava njegovu apsorpciju u krvotok.
Netopiva vlakna, koja se nalaze u pšeničnim mekinjama i povrću, pomažu u uklanjanju otpadnih tvari iz organizma, uključujući kolesterol.
Uključivanjem hrane bogate vlaknima kao što su grah, zeleni grah, zobene mekinje i kvinoja u vašu prehranu, možete značajno utjecati na smanjenje razine kolesterola. Mnoge studije pokazuju da redovita konzumacija vlakana može dovesti do snižavanja razine kolesterola i djelovati kao prevencija u nastanku bolesti srca.
Mnogi orašasti plodovi, poput badema, oraha i kikirikija, sadrže važne mononezasićene masti i sterole koji imaju pozitivan učinak na zdravlje srca i smanjuju razinu lošeg kolesterola (LDL) u krvi.
Zašto orašasti plodovi pomažu:
- Mononezasićene masti koje smanjuju razinu lošeg kolesterola.
- Vlakna i vitamini, poput vitamina E, koji također čine srce zdravijim.
- Proteini koji daju osjećaj sitosti i sprečavaju unos nezdravih grickalica.
Međutim, važno je izbjegavati orašaste plodove koji su obogaćeni solju, jer prekomjerna konzumacija soli može povećati krvni tlak, osobito kod osoba s hipertenzijom. Orašasti plodovi predstavljaju zdraviju opciju međuobroka u odnosu na visokokalorične i nezdrave grickalice poput čipsa.
Soja i njezini derivati kao što su tofu, tempeh, sojino mlijeko i sojin jogurt igraju značajnu ulogu u snižavanju razine kolesterola u krvi. Soja sadrži biljne proteine koji zamjenjuju životinjske proteine, a koji često povećavaju razinu lošeg kolesterola.
Ključne prednosti soje:
- Biljni proteini koji smanjuju LDL kolesterol.
- Isoflavoni koji djeluju kao prirodni antioksidanti i čuvaju zdravlje srca.
- Uravnoteženje hormona i podrška zdravlju kostiju.
Za postizanje maksimalnih rezultata, preporučuje se redovita konzumacija soje, postupno povećavajući unos, osobito ako se navikavate na njezin specifičan okus. Stručnjaci tvrde da je za vidljive rezultate potrebno oko 15 dana redovitog unosa soje.
Zdrava biljna ulja, poput maslinovog i ciklino ulje, bogata su mononezasićenim mastima koje ne utječu negativno na razinu kolesterola u krvi. U stvari, ove masti mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola (LDL), dok istovremeno podižu dobri kolesterol (HDL).
Preporuke:
- Maslinovo ulje i ciklino ulje treba koristiti u svakodnevnoj prehrani umjesto zasićenih masti kao što su maslac ili svinjska mast.
- Zamjena zasićenih masti zdravijim biljnim uljima može pomoći u smanjenju razine kolesterola i jačanju stijenki arterija.
Zob je izuzetno bogata beta-glukanima, koji se vežu za kolesterol u probavnom sustavu i sprječavaju njegovu apsorpciju. Zobena kaša i drugi proizvodi od zobi pomoći će u snižavanju razine kolesterola i pružiti optimalnu zaštitu protiv kardiovaskularnih bolesti.
Savjet:
Za maksimalne zdravstvene koristi, zobenu kašu konzumirajte barem svako drugo jutro. Redovita konzumacija zobi pružit će zaštitu srcu, osobito kod osoba s već postojećim problemima sa visokim kolesterolom.
Kontroliranje visokog kolesterola nije samo stvar uzimanja lijekova – to je i izbor pravilne prehrane. Korištenjem biljnih sterola, topivih vlakana, orašastih plodova, soje i zdravih ulja, možete značajno poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od ozbiljnih bolesti.
Redovita promjena prehrambenih navika, uz fizičku aktivnost i smanjenje stresa, ključna su za preveniranje i smanjenje visokog kolesterola. Zdravlje je naša najveća vrijednost, a prehrana igra ključnu ulogu u njegovom očuvanju.