Oglasi - Advertisement

Da li ste se ikad zapitali šta se dešava u našem tijelu kada pojedemo bananu koja je počela da tamni. Ako jeste današnji članak je upravo za vas.

Mnogi ljudi kada ugledaju bananu prekrivenu smeđim ili tamnim pjegicama odmah pomisle da je pokvarena i da je vrijeme da završi u kanti za smeće. Međutim, istina je potpuno suprotna – upravo tada banana ulazi u svoju najzreliju i najhranljiviju fazu. To je trenutak kada u njoj dolazi do složenih hemijskih promjena koje ne samo da mijenjaju njen okus i teksturu, već oslobađaju i niz korisnih spojeva koji mogu imati značajan utjecaj na zdravlje.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Kako banana sazrijeva, u njenoj kori raste koncentracija posebnih supstanci poznatih kao TNF spojevi (Tumor Necrosis Factor). Naučnici su pokazali da ti spojevi pomažu organizmu da prepozna i neutralizira nepravilne stanice, čime mogu igrati ulogu u prevenciji razvoja određenih bolesti, uključujući i rak. Naravno, banana nije lijek niti zamjena za medicinsku terapiju, ali njena redovna konzumacija u fazi pune zrelosti može predstavljati važnog saveznika imunološkom sistemu.

Kada su banane zelene, u njima dominira škrob. Kako plod sazrijeva, taj škrob se pretvara u glukozu, fruktozu i saharozu – jednostavne šećere koje tijelo brzo usvaja i pretvara u energiju. Zato se upravo pjegave banane smatraju savršenim izvorom brze energije.

  • idealne su za studente pred ispit
  • pomažu sportistima da se oporave i dobiju snagu
  • korisne su radnicima u napornim danima

Za razliku od industrijskih energetskih napitaka ili grickalica, banana daje energiju prirodnim putem, bez osjećaja težine ili opterećenja za probavni sistem.

Kako banana dozrijeva, povećava se i njen sadržaj antioksidansa. Ove tvari neutralizuju slobodne radikale – molekule koje oštećuju stanice, ubrzavaju starenje i povećavaju rizik od hroničnih bolesti. Zrele banane tako mogu pružiti dodatnu zaštitu srcu, mozgu i cijelom imunološkom sistemu.

Banana je i vrijedan izvor vitamina B6, koji sudjeluje u radu nervnog sistema i proizvodnji serotonina, hormona poznatog kao “hormon sreće”. Upravo zato mnogi ljudi nakon konzumacije banane osjete poboljšanje raspoloženja i veću otpornost na stres.

Posebno vrijedan nutrijent u banani je kalij. On pomaže u regulaciji krvnog pritiska, doprinosi normalnom radu mišića i smanjuje rizik od grčeva. Sportisti ga cijene jer ubrzava oporavak nakon napora, a ljekari ga preporučuju zbog povoljnog utjecaja na zdravlje srca i krvnih sudova.

Zrele banane obiluju topljivim vlaknima i pektinom. Ovi sastojci olakšavaju probavu, ublažavaju nadutost i pomažu u regulaciji rada crijeva. Zato se često savjetuju osobama s osjetljivim želucem ili onima koji žele prirodnu podršku probavnom sistemu.

Kako banana sazrijeva, povećava se i njen sadržaj glukoze, što znači da može izazvati brži rast šećera u krvi. To nije problem za zdrave osobe, ali dijabetičarima se preporučuje da bananu kombinuju s hranom koja usporava apsorpciju šećera:

  • orašasti plodovi (bademi, orasi)
  • jogurt ili kefir
  • integralne žitarice

Na taj način se postiže bolja ravnoteža i izbjegavaju nagli skokovi šećera.

Zrele ili prezrele banane nisu samo korisne za zdravlje – one su i savršen sastojak u kuhinji. Njihova prirodna slatkoća smanjuje potrebu za dodatnim šećerom, a meka tekstura daje kolačima i palačinkama sočnost. Često se koriste u:

  • banana breadu
  • smoothijima
  • domaćem sladoledu
  • palačinkama i kolačima

Mogu se i zamrznuti pa kasnije koristiti u desertima, što pomaže i u smanjenju bacanja hrane.

Najbolje je jesti je u fazi kada je kora prekrivena smeđim pjegicama. Tada sadrži:

  • najveću količinu antioksidansa
  • lako probavljive šećere
  • povišene nivoe TNF spojeva

Upravo u toj fazi banana može prirodno podržati imunitet, regulisati probavu i doprinijeti boljem raspoloženju.

Banana nije samo obično voće koje brzo utažuje glad. Ona je pravi izvor energije, vitamina i minerala, prirodan čuvar imuniteta i srca. Njena najzrelija faza, umjesto da bude znak kvarenja, zapravo je vrhunac njenog nutritivnog bogatstva. Sljedeći put kada vidite bananu prošaranu pjegicama, sjetite se da upravo tada krije najviše koristi za vaše zdravlje i da njena moć leži u prirodnom spoju hranjivosti i jednostavnosti.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here