Oglasi - Advertisement

Kafa je definitivno piće koje mnogi od nas svakodnevno konzumiraju i to čak po nekoliko puta, međutim dr. Pamela Pecke upozorava kakvu veliku razliku stvara, uglavnom kasnije u postojanju nakon pola stoljeća. A ono što on preporuča je dodavanje određenih začina.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Kafa se nedvojbeno ističe među ostalim glavnim osvježenjima. Mnogi pojedinci ne mogu proći dan bez kave, no mišljenja stručnjaka su suprotna. Neka istraživanja pokazuju da espresso djeluje suprotno na tijelo dok druga otkrivaju čak i pozitivne učinke espressa.

U malim količinama obično se ne smatra problemom. Američki liječnik ipak upozorava da se mora pravilno upiti. Pamela Pecke, liječnica, profesorica i autorica bestselera ‘The Hunger Fix’, navodi kako u kavu svakako treba stavljati cimet, pogotovo nakon 50. godine.

  • Cimet
  • Cimet – prema riječima mnogih ljekara ima protuupalna i antimikrobna svojstva te pomaže u regulaciji razine šećera u krvi. Najprikladniji način uzimanja je četvrtina čajne žličice dnevno.Kako je visok kolesterol čest problem, osobito nakon 50. godine života, tim je važnije osigurati konzumaciju cimeta.

  • Kurkuma
  • Osim cimeta, stručnjakinja ističe još jedan izuzetno koristan začin, kurkumu. ‘Kurkuma jača imunološki sustav i inhibira upalne procese’ – kaže dr. Peeks. Kurkuma također usporava starenje i povoljno djeluje na zdravlje mozga. Liječnik savjetuje dodavanje cimeta u kavu, a kurkume u slana jela.Studije su dovele u pitanje štetu koju kava može učiniti, ali rezultati su često različiti i ovise o količini, načinu pripreme te genetskim čimbenicima i stanju konzumenta. Neka od glavnih pitanja koja su ova istraživanja pokrenula bila su:

    • Kardiovaskularni problemi:
      Povišeni krvni tlak: Jedna od najvažnijih komponenti kave je kofein, koji može privremeno povećati krvni tlak, što je rizik za hipertenzivne osobe. Vjerojatno je da ovaj učinak neće biti održiv kod većine ljudi.
    • Srčane aritmije: U najgorim slučajevima, neki ljudi mogu razviti određene nepravilnosti srčanog ritma. Razvija se kod češćih ljudi koji piju više od 4-5 šalica dnevno.

Problemi s probavom:

Poticanje proizvodnje kiseline: Kava je stimulans kiseline i može pojačati simptome žgaravice povezane sa želucem i refluks kod osjetljivih osoba.
Neki pojedinci osjećaju iritaciju želuca koja dovodi do proljeva nakon konzumiranja kave.

Trudnoća: Postoji određena zabrinutost da velike količine kofeina mogu dovesti do pobačaja, kao i niske porođajne težine, a bebe majke koje su pile više od 300 mg kofeina dnevno bile su oko 3,5 unce lakše.

Povećani rizik od pobačaja: Visoki unos kofeina povezan je u nekoliko studija s povećanim rizikom od pobačaja, iako su dokazi proturječni. Stoga se trudnicama savjetuje da ograniče dnevni unos kofeina na manje od 200 mg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here