Priprema zimnice je u tijeku, a ukiseljenu repu potrebno je spremiti u smočnicu za prve dane zime. U skladu sa tim, pripremili smo vam jednu od najzdravijih namjernica, a to je cvekla. U ostatku članka donosimo vam nekoliko zanimljivosti, zdravstvene pogodnosti, kome se preporučuje a kome ne…
Za 2,5 kilograma trebat će vam:
1 l vode, 2 žlice šećera, 1 žlica soli, 1 žlica papra u zrnu i 270 ml octa (9%) ili 30 ml esencije.
Upute: Pomiješajte vodu, šećer, sol, papar i ocat da dobijete tekuću smjesu, a zatim je zagrijte do vrenja.
Prvo skuhajte ciklu, zatim je ogulite i narežite na sitne komadiće. Nasjeckanu ciklu stavite u staklenke i prelijte pripremljenom smjesom. Na kraju staklenke sterilizirajte u pećnici na temperaturi od 100 stupnjeva Celzijevih otprilike 1 sat.
Fascinantne informacije o cikli:
Vrste i nijanse: Cikla je dostupna u nekoliko boja, kao što su crvena, žuta i bijela. Njegova duboka crvena nijansa najprepoznatljivija je značajka.
Povijest: Više od 4000 godina cikla se uzgaja, u početku samo s listovima; korijeni su stekli popularnost kasnije. Bioraznolikost: Cikla dijeli svoju obitelj s drugim povrćem poput blitve i šećerne repe, koja se koristi u proizvodnji šećera.
Prednosti za dobrobit
Bogata hranjivim tvarima, cikla obiluje vitaminima poput C i B6, zajedno s mineralima uključujući magnezij, željezo i kalij, kao i antioksidansima. Pospješuju cirkulaciju zbog sadržaja nitrata koji mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka.
Detoksikacija: cikla pomaže u čišćenju jetre i poboljšava njezinu cjelokupnu funkcionalnost.
Probavna pomoć: uključuje vlakna koja pomažu u održavanju probave i promicanju zdravlja crijeva.
Stvaranje energije: zahvaljujući sadržaju nitrata, cikla može povećati fizičku izdržljivost potičući bolju cirkulaciju krvi i opskrbu kisikom. Namijenjen je i savjetuje se za određene pojedince.
Za sportaše: Zbog povećane izdržljivosti i boljeg protoka krvi.
Pojedinci s povišenim krvnim tlakom mogu imati koristi od nitrata koji se nalaze u cikli, a koji mogu pomoći u smanjenju razine krvnog tlaka.
Za osobe koje imaju problema s probavom, vlakna koja se nalaze u cikli mogu poboljšati zdravlje crijeva. Savjetuje se da se te osobe suzdrže od njihove konzumacije.
Osobe s problemima s bubrezima trebaju biti oprezne jer cikla ima oksalate koji mogu pogoršati stvaranje bubrežnih kamenaca.
Za osobe s dijabetesom: Iako je cikla hranjiva, sadrži prirodne šećere, zbog čega je važno pratiti koliko se konzumira.
Osobe koje konzumiraju previše kalija: Zbog povišene razine kalija, oni koji imaju problema sa srcem ili bubrezima trebaju biti oprezni.
Primjena za kuhanje
Salate: Cikla se često uključuje u salate, bilo da se poslužuju sirove ili pečene.
Sokovi od cikle naširoko su omiljeni kao energizirajući napitci i detoksikacijski kokteli.
Boršč, klasično ukrajinsko varivo, prvenstveno ima ciklu kao ključni sastojak.
Pasirana cikla može se kuhati i miksati, što je čini hranjivim prilogom.
Prerađena hrana može poslužiti kao sastojak u nizu recepata ili djelovati kao prirodno bojilo za bombone i druge predmete.
Zaključak :
Cvekla je svestrana i hranjiva namirnica koja nudi niz zdravstvenih prednosti. Iako uključivanje cikle u prehranu može biti korisno za mnoge pojedince, bitno je uzeti u obzir osobne zdravstvene potrebe.