Oglasi - Advertisement

Kupovina bureka je za mnoge jedan od najjednostavnijih i najlepših rituala u toku dana. Ljudi ga kupuju pre posla, posle posla, vikendom, u prolazu, kada žele nešto toplo i zasitno. Miris svežeg testa i pečenog sira često budi nostalgiju i osećaj domaće atmosfere. Upravo zato je događaj koji se nedavno zbio u jednoj pekari izazvao toliku pažnju – jer se desio u jelu koje većina smatra potpuno bezbednim, jednostavnim i nezahtevnim.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Jedan mladić iz manjeg grada u Srbiji rešio je da usput kupi komad bureka pre posla. Sve je izgledalo sasvim uobičajeno: pekara puna ljudi, sveže ispečeni plehovi na pultu, žene iza kase koje užurbano pakuju peciva. Burek je bio topao, masan taman koliko treba, hrskav spolja, mekan unutra. Na prvi pogled ništa nije ukazivalo na to da će upravo ovaj obrok postati nešto što će dugo pamtiti – i to ne po dobrom.

Nakon što je izašao iz pekare, mladić je uzeo prvi veliki zalogaj, potpuno opušteno, kao što radi na desetine puta do sada. Međutim, odmah nakon što je zagrizao, osetio je nešto tvrdo među slojevima testa. Isprva je pomislio da je reč o prepečenom delu kore ili eventualno o nekom zgrušku testa koji se tokom pečenja stvrdnuo. Ipak, ono što je izvukao iz bureka nateralo ga je da preseče korak i zastane, potpuno zbunjen.

Predmet koji se našao u njegovim ustima nije imao nikakve veze sa hranom. Naprotiv – izgledao je kao deo koji potiče iz nečega što se obično nalazi u alatnici ili radionici, a nikako u bureku. Bilo je jasno da je rešio jedan od najbizarnijih slučajeva kontaminacije hrane koji se ikada pojavio u lokalnoj pekari.

Mladić je prvo ostao bez reči. Osećao je iznenadan talas gađenja, šoka i neverice. Kako je kasnije rekao, prva misao bila mu je: “Ne mogu da verujem da sam zagrizao ovo.” Druga je bila još uznemirujuća: “Šta bi bilo da sam progutao?” Upravo ta pomisao izazvala mu je potpuno pretrnuće.

Kada se malo pribrao, pregledao je burek i ustanovio da se predmet nalazio duboko među slojevima testa, skriven tako da nije mogao da ga primeti spolja. To ga je dodatno uznemirilo, jer je shvatio da se radi o nečemu što nikako nije moglo upasti slučajno – barem ne na samom pultu pekare. Moralo je završiti tu tokom izrade testa ili prilikom rukovanja mašinama.

Nakon što je došao sebi, odlučio je da podeli svoje iskustvo sa drugima. Smatrao je da je važno da ljudi znaju šta se dogodilo, ne da bi pravio skandal, već da bi skrenuo pažnju na ozbiljan propust. U objavi koju je podelio istakao je nekoliko bitnih detalja:

  • Burek je izgledao potpuno normalno spolja

  • Predmet je bio skriven unutar testa i vidljiv tek nakon zagriza

  • Nije imao neprijatan miris ni izgled koji bi ukazao na problem

  • Situacija je mogla rezultirati ozbiljnom povredom

Reakcije ljudi bile su burne. Komentarisalo se na stotine puta, a mnogi su pisali kako su i sami nailazili na razne neprijatnosti u hrani – od dlaka i žica, do sitnih kamenčića u pecivu ili kosti u mesnim prerađevinama. Međutim, gotovo svi su se složili u jednom: “Ovo što si ti našao, to se nikada pre nije pojavilo!”

Neki su spekulisali o tome kako je predmet dospeo u burek. Postojalo je nekoliko verovatnih mogućnosti:

  1. Mehaničko oštećenje pekarske mašine – Ako je reč o industrijskoj mašini za razvijanje testa, moguće je da se deo odlomio.

  2. Ljudski faktor – Deo alata koji je radnik zaboravio ili ispustio tokom pripreme.

  3. Neodgovarajuće održavanje opreme – Neredovno servisiranje može dovesti do opadanja sitnih komponenti.

  4. Nepravilno rukovanje tokom noćne smene, kada se radi brže i pod pritiskom vremena.

  5. Zastarela oprema – Starije mašine često imaju labave elemente.

Mladić je odlučio da odmah ode nazad u pekaru i ukaže na problem. Kako je ispričao, zaposleni su isprva delovali zbunjeno, a jedan od njih je čak pokušao da objasni da “ponekad testo povuče nešto sa pulta”. Međutim, kada je video o kakvom se predmetu radi, postao je vidno zabrinut. Bio je to deo koji nikako nije mogao biti sa pulta.

Ubrzo je pozvana i upravnica, koja se izvinila i zatražila da mladić ostavi kontakt kako bi pekara mogla sprovesti internu kontrolu. Iako su se potrudili da reaguju profesionalno, mladić je rekao da mu izvinjenje ne znači mnogo – ne zbog arogancije, već zato što ga je incident iskreno uznemirio.

Ljudi koji su komentarisali njegovu objavu istakli su da su, između ostalog, zabrinuti zbog sledećeg:

  • Moglo je biti opasno – da je progutao predmet, mogao je završiti na hitnoj.

  • Moglo je povrediti dete, da je burek kupio neko drugi.

  • Povređeno je poverenje potrošača, koje se teško vraća.

  • Ovakve situacije se ne smeju prikrivati., jer je hrana nešto što mora biti apsolutno bezbedno.

Neki su se čak našalili, pokušavajući da umanje neprijatnost, pa su pisali kako je “dobio burek sa dodacima”, ali većina komentara bila je zabrinuta i oštra prema pekari. Bilo je i onih koji su navodili da bi inspekcija trebalo da reaguje, jer ovakav propust ukazuje na potencijalno ozbiljan tehnički problem.

Sa druge strane, bilo je i ljudi koji su istakli da je pekarski posao težak, da mašine mogu da otkažu i da je važno ne donositi zaključke pre nego što se sprovede detaljna kontrola. Ipak, čak i oni su se složili da predmet poput ovoga “nema šta da traži u bureku”.

Mladić je kasnije, u dodatnim komentarima, napisao da satima nije mogao da se otarasi osećaja mučnine. Sama pomisao da je taj predmet mogao završiti u njegovom želucu bila je dovoljna da mu se okrene stomak. Naglasio je da mu je ovo jedno od najgorih iskustava sa hranom u životu i da će neko vreme izbegavati kupovinu peciva u pekarama.

Ovaj slučaj je ponovo otvorio staru raspravu o tome koliko su nam zapravo sigurne namirnice koje kupujemo svakodnevno, posebno proizvodi koji se prave brzo, u velikim količinama i uz mnogo žurbe. Hleb, peciva i burek spadaju u hranu koju jedan prosečan građanin kupuje i nekoliko puta nedeljno, pa je potpuno razumljivo što se potrošači zabrinjavaju kada se dogodi ovakav propust.

Iako je nezahvalno generalisati na osnovu jednog incidenta, neke važne pouke ipak se mogu izvući:

  • Redovna kontrola mašina je neophodna, ne opciona

  • Inspekcijski nadzor mora biti temeljit, posebno u objektima sa velikim prometom

  • Pekare moraju imati jasnu proceduru u slučaju kontaminacije proizvoda

  • Potrošači treba da reaguju i prijave svaki problem, jer to doprinosi poboljšanju kvaliteta

Na kraju, pitanje iz naslova – da li je ovo nešto najneverovatnije što je neko ikada pronašao u bureku ili hrani uopšte – ostaje donekle retoričko. Ljudi su pronalazili razne neprijatnosti, ali gotovo svi su se složili da je ovaj predmet među “najbizarnijim”, upravo zato što nije reč o nečemu što može slučajno dospeti sa pulta, niti o sitnici, već o delu koji se najverovatnije odlomio sa mašine tokom rada.

Iako se na kraju sve završilo bez posledica po zdravlje, incident je ostavio traga – ne samo na mladića koji je burek kupio, već i na one koji su čuli priču. Mnogi su priznali da će ubuduće malo detaljnije pogledati hranu pre nego što zagrizu.
Jer, kako se ispostavilo, čak i najobičniji burek može sakriti nešto što apsolutno nikada ne bi trebalo da bude u hrani.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here