Danas ćemo pisati o korisnim stranama kurkume. Kurkuma je poznati začin koji je u mnogim kuhinjama u posljednje vrijeme postao nezaobilazan.
U narodu se često kaže: “Priroda ima lijek za sve, samo treba znati gdje tražiti.” I zaista, kad se čovjek okrene prirodi, među prvim blagodatima koje mu padnu u ruke jeste kurkuma – jedan od najmoćnijih darova biljaka, koji se već stoljećima koristi i u kuhinji i u narodnoj medicini. Međutim, iza njenog zlatno-žutog praha krije se mnogo više od arome i boje. U njoj leži snaga da se tijelo osnaži, duh umiri i zdravlje unaprijedi
Danas, kad se sve više okrećemo zdravim navikama i prirodnim rješenjima, kurkuma izlazi iz sjene egzotičnih začina i staje rame uz rame sa priznatim prirodnim lijekovima. Njeno glavno aktivno svojstvo – kurkumin – zaslužan je za cijeli niz ljekovitih dejstava koja pomažu tijelu na više nivoa.
Kroz vjekove se koristi u narodnoj medicini, a u novije vrijeme sve više pažnje joj posvećuju i naučna istraživanja, potvrđujući ono što su stari znali i bez laboratorije – da je kurkuma lijek koji liječi iznutra.
U nastavku ćemo detaljno prikazati sve blagodeti koje kurkuma pruža, uz poseban fokus na njen uticaj na tijelo i duh. Da bismo lakše sagledali sve njene osobine, predstavićemo ključne koristi kroz tematsku podjelu:
1. Mentalno zdravlje i emocionalna ravnoteža
-
Kurkumin podstiče proizvodnju serotonina i dopamina, dva ključna neurotransmitera zaslužna za osjećaj sreće.
-
Pomaže u borbi protiv tjeskobe, blagih oblika depresije i neraspoloženja.
-
Koristi se kao prirodna podrška za osobe koje se bore sa psihičkim umorom i emotivnom iscrpljenošću.
Upravo zbog ovih svojstava, kurkuma se sve više preporučuje kao dodatak ishrani za očuvanje psihološke ravnoteže i opšteg osjećaja zadovoljstva.
2. Zdravlje srca i krvotoka
-
Smanjuje rizik od krvnih ugrušaka.
-
Reguliše krvni pritisak i održava zdrav nivo holesterola.
-
Djeluje kao zaštita krvnih sudova i potiče zdrav protok krvi.
Kardiovaskularni sistem posebno ima koristi od redovne konzumacije ovog začina, naročito kod osoba koje imaju sklonost ka povišenom pritisku ili holesterolu.
3. Imunitet i borba protiv infekcija
-
Kurkuma sadrži antioksidanse koji neutralizuju slobodne radikale i štite ćelije od oštećenja.
-
Jača imunološki sistem, smanjujući osjetljivost na prehlade i infekcije.
-
Pomaže u ublažavanju upalnih procesa u organizmu.
Zbog ovih osobina, preporučuje se posebno u jesenjim i zimskim mjesecima, kao prirodan štit protiv sezonskih bolesti.
4. Preventiva i pomoć kod malignih bolesti
-
Neka istraživanja upućuju na to da kurkumin može usporiti rast ćelija raka, naročito kod raka dojke, bubrega i debelog crijeva.
-
Djeluje kao pomoćno sredstvo u preventivnim terapijama i smanjenju štetnih efekata drugih oblika liječenja.
Iako nije lijek sam po sebi, kurkuma se sve češće koristi kao dio prirodne terapije, uz savjet ljekara.
5. Moždane funkcije i neurodegenerativne bolesti
-
Kurkumin pomaže u očuvanju i regeneraciji moždanih ćelija.
-
Povećava prisutnost BDNF-a (moždanog neurotrofnog faktora), ključnog za pamćenje i koncentraciju.
-
Pomaže u prevenciji bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
Zato se kurkuma preporučuje i osobama starije dobi, ali i svima koji žele unaprijediti svoje kognitivne sposobnosti.
6. Probava i zdravlje crijeva
-
Podstiče lučenje žuči, što olakšava varenje hrane.
-
Ublažava nadutost, gasove, pa čak i bolove kod sindroma iritabilnog crijeva.
-
Korisna je kod osoba koje pate od ulceroznog kolitisa i sličnih upalnih stanja.
Često se koristi u obliku napitaka – poput zlatnog mlijeka ili čaja – koji osim ukusa, donose i olakšanje za želudac.
Kurkuma svoju najveću efikasnost dostiže kada se pravilno kombinuje s drugim sastojcima:
-
Crni biber – sadrži piperin koji povećava apsorpciju kurkumina i do 2000%.
-
Kokosovo ulje ili avokado – zdrave masti pomažu apsorpciji i boljoj iskoristivosti kurkumina u organizmu.
-
Med, cimet, limun – dodatak koji pojačava ukus i ljekovita svojstva kada se kurkuma koristi u napicima.
“Zlatno mlijeko”, napravljeno od mlijeka, kurkume, bibera i meda, postaje sve popularnije među onima koji traže prirodan način da započnu ili završe dan.
Iako prirodna i korisna, kurkuma nije za svakoga. Njena ljekovita svojstva mogu biti nepoželjna u određenim situacijama:
-
Trudnice i dojilje treba da je koriste s oprezom, jer može izazvati kontrakcije materice.
-
Osobe sa žučnim i bubrežnim kamencima treba da izbjegavaju velike količine.
-
Dijabetičari bi trebalo da se posavjetuju sa ljekarom, jer kurkuma može uticati na nivo šećera u krvi.
Kurkuma je prava riznica hranljivih sastojaka:
-
Vitamini: B6, C, E, K
-
Minerali: željezo, kalij, cink, bakar, selen
-
Vlakna: korisna za varenje i detoksikaciju tijela
Preporučena dnevna doza kurkume za odrasle je od 3 do 10 grama, dok se za djecu i starije osobe savjetuju manje količine, sve u skladu s individualnim zdravstvenim stanjem.
Kada sve saberemo, kurkuma nije samo začin, već prirodni eliksir koji pomaže tijelu da se regeneriše, štiti i ojača. Njena primjena u svakodnevnoj ishrani može značajno poboljšati kvalitet života, ali kao i kod svega što dolazi iz prirode, umjerenost i svjesnost su ključni.
Uvođenje kurkume u ishranu treba biti pažljivo, sa razumijevanjem njenog djelovanja i uz savjet stručnjaka, posebno ako osoba već ima hronične zdravstvene probleme ili koristi terapije.
Na kraju, kurkuma je saveznik zdravlju, ali samo ako je znamo koristiti s mjerom i poštovanjem prema svom tijelu. Jer i priroda, kao i čovjek, najbolje daje kada je uzeta s ljubavlju i oprezom.