Oglasi - Advertisement

Danas ćemo pisati o korisnim stranama kurkume. Kurkuma je poznati začin koji je u mnogim kuhinjama u posljednje vrijeme postao nezaobilazan.

U narodu se često kaže: “Priroda ima lijek za sve, samo treba znati gdje tražiti.” I zaista, kad se čovjek okrene prirodi, među prvim blagodatima koje mu padnu u ruke jeste kurkuma – jedan od najmoćnijih darova biljaka, koji se već stoljećima koristi i u kuhinji i u narodnoj medicini. Međutim, iza njenog zlatno-žutog praha krije se mnogo više od arome i boje. U njoj leži snaga da se tijelo osnaži, duh umiri i zdravlje unaprijedi

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Danas, kad se sve više okrećemo zdravim navikama i prirodnim rješenjima, kurkuma izlazi iz sjene egzotičnih začina i staje rame uz rame sa priznatim prirodnim lijekovima. Njeno glavno aktivno svojstvo – kurkumin – zaslužan je za cijeli niz ljekovitih dejstava koja pomažu tijelu na više nivoa.

Kroz vjekove se koristi u narodnoj medicini, a u novije vrijeme sve više pažnje joj posvećuju i naučna istraživanja, potvrđujući ono što su stari znali i bez laboratorije – da je kurkuma lijek koji liječi iznutra.

U nastavku ćemo detaljno prikazati sve blagodeti koje kurkuma pruža, uz poseban fokus na njen uticaj na tijelo i duh. Da bismo lakše sagledali sve njene osobine, predstavićemo ključne koristi kroz tematsku podjelu:

1. Mentalno zdravlje i emocionalna ravnoteža

  • Kurkumin podstiče proizvodnju serotonina i dopamina, dva ključna neurotransmitera zaslužna za osjećaj sreće.

  • Pomaže u borbi protiv tjeskobe, blagih oblika depresije i neraspoloženja.

  • Koristi se kao prirodna podrška za osobe koje se bore sa psihičkim umorom i emotivnom iscrpljenošću.

Upravo zbog ovih svojstava, kurkuma se sve više preporučuje kao dodatak ishrani za očuvanje psihološke ravnoteže i opšteg osjećaja zadovoljstva.

2. Zdravlje srca i krvotoka

  • Smanjuje rizik od krvnih ugrušaka.

  • Reguliše krvni pritisak i održava zdrav nivo holesterola.

  • Djeluje kao zaštita krvnih sudova i potiče zdrav protok krvi.

Kardiovaskularni sistem posebno ima koristi od redovne konzumacije ovog začina, naročito kod osoba koje imaju sklonost ka povišenom pritisku ili holesterolu.

3. Imunitet i borba protiv infekcija

  • Kurkuma sadrži antioksidanse koji neutralizuju slobodne radikale i štite ćelije od oštećenja.

  • Jača imunološki sistem, smanjujući osjetljivost na prehlade i infekcije.

  • Pomaže u ublažavanju upalnih procesa u organizmu.

Zbog ovih osobina, preporučuje se posebno u jesenjim i zimskim mjesecima, kao prirodan štit protiv sezonskih bolesti.

4. Preventiva i pomoć kod malignih bolesti

  • Neka istraživanja upućuju na to da kurkumin može usporiti rast ćelija raka, naročito kod raka dojke, bubrega i debelog crijeva.

  • Djeluje kao pomoćno sredstvo u preventivnim terapijama i smanjenju štetnih efekata drugih oblika liječenja.

Iako nije lijek sam po sebi, kurkuma se sve češće koristi kao dio prirodne terapije, uz savjet ljekara.

5. Moždane funkcije i neurodegenerativne bolesti

  • Kurkumin pomaže u očuvanju i regeneraciji moždanih ćelija.

  • Povećava prisutnost BDNF-a (moždanog neurotrofnog faktora), ključnog za pamćenje i koncentraciju.

  • Pomaže u prevenciji bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Zato se kurkuma preporučuje i osobama starije dobi, ali i svima koji žele unaprijediti svoje kognitivne sposobnosti.

6. Probava i zdravlje crijeva

  • Podstiče lučenje žuči, što olakšava varenje hrane.

  • Ublažava nadutost, gasove, pa čak i bolove kod sindroma iritabilnog crijeva.

  • Korisna je kod osoba koje pate od ulceroznog kolitisa i sličnih upalnih stanja.

Često se koristi u obliku napitaka – poput zlatnog mlijeka ili čaja – koji osim ukusa, donose i olakšanje za želudac.

Kurkuma svoju najveću efikasnost dostiže kada se pravilno kombinuje s drugim sastojcima:

  • Crni biber – sadrži piperin koji povećava apsorpciju kurkumina i do 2000%.

  • Kokosovo ulje ili avokado – zdrave masti pomažu apsorpciji i boljoj iskoristivosti kurkumina u organizmu.

  • Med, cimet, limun – dodatak koji pojačava ukus i ljekovita svojstva kada se kurkuma koristi u napicima.

“Zlatno mlijeko”, napravljeno od mlijeka, kurkume, bibera i meda, postaje sve popularnije među onima koji traže prirodan način da započnu ili završe dan.

Iako prirodna i korisna, kurkuma nije za svakoga. Njena ljekovita svojstva mogu biti nepoželjna u određenim situacijama:

  • Trudnice i dojilje treba da je koriste s oprezom, jer može izazvati kontrakcije materice.

  • Osobe sa žučnim i bubrežnim kamencima treba da izbjegavaju velike količine.

  • Dijabetičari bi trebalo da se posavjetuju sa ljekarom, jer kurkuma može uticati na nivo šećera u krvi.

Kurkuma je prava riznica hranljivih sastojaka:

  • Vitamini: B6, C, E, K

  • Minerali: željezo, kalij, cink, bakar, selen

  • Vlakna: korisna za varenje i detoksikaciju tijela

Preporučena dnevna doza kurkume za odrasle je od 3 do 10 grama, dok se za djecu i starije osobe savjetuju manje količine, sve u skladu s individualnim zdravstvenim stanjem.

Kada sve saberemo, kurkuma nije samo začin, već prirodni eliksir koji pomaže tijelu da se regeneriše, štiti i ojača. Njena primjena u svakodnevnoj ishrani može značajno poboljšati kvalitet života, ali kao i kod svega što dolazi iz prirode, umjerenost i svjesnost su ključni.

Uvođenje kurkume u ishranu treba biti pažljivo, sa razumijevanjem njenog djelovanja i uz savjet stručnjaka, posebno ako osoba već ima hronične zdravstvene probleme ili koristi terapije.

Na kraju, kurkuma je saveznik zdravlju, ali samo ako je znamo koristiti s mjerom i poštovanjem prema svom tijelu. Jer i priroda, kao i čovjek, najbolje daje kada je uzeta s ljubavlju i oprezom.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here