Oglasi - Advertisement

Danas ćemo pisati o jednostavnom načinu kako možete da napravite najuksnije meso. O čemu se zapravo radi možete da pročitate u nastavku.

U trenucima kada nas iznenade gosti ili jednostavno želimo da brzo pripremimo savršen obrok, često se suočavamo s pitanjem kako da meso bude mekano, sočno i ukusno, bez predugog kuhanja. Jedan jednostavan trik, koji je godinama korišten u profesionalnim kuhinjama, sve češće nalazi put i do domaćinstava – upotreba sode bikarbone kao prirodnog omekšivača mesa.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Iako se soda najčešće koristi za pečenje kolača i čišćenje kućnih površina, njena moć da promijeni strukturu mesa je impresivna i često zanemarena. Kada se koristi pravilno, može značajno smanjiti žilavost mesa poput govedine ili teletine, koje inače zahtijevaju duže termičke obrade kako bi bile prijatne za jelo.

Hemijska reakcija koja nastaje kada soda dođe u dodir s mesom uzrokuje podizanje pH vrijednosti na površini. Taj efekat omekšava proteinske niti, čineći meso podložnijim kuhanju i lakšim za žvakanje. U većini slučajeva, dovoljno je samo 20 minuta mariniranja da bi se vidjeli prvi rezultati.

Za osnovnu pripremu koristi se:

  • 1 kašičica sode bikarbone
  • Dovoljno vode da prekrije meso
  • Prstohvat soli

Meso se potopi u ovu mješavinu i ostavi da odstoji u frižideru oko 20 minuta. Nakon toga, potrebno ga je temeljno isprati pod mlazom hladne vode, kako bi se uklonio višak sode i spriječilo narušavanje ukusa.

Alternativna metoda, pogodna za one koji imaju više vremena, uključuje direktno posipanje sode na meso bez vode. U tom slučaju:

  • Meso se ravnomjerno pospe suhom sodom
  • Zatvori se u posudu s poklopcem
  • Ostavlja se u frižideru 3 do 5 sati

Ova metoda daje još izraženiji efekat omekšavanja, posebno kod debljih komada mesa. Ključno je, i u ovom slučaju, ispiranje prije kuhanja jer se na taj način izbjegava bilo kakav ostatak sode u gotovom jelu.

Prednosti korištenja ove tehnike su brojne:

  • Brza priprema – rezultati se vide već nakon 20 minuta
  • Ekonomičnost – soda bikarbona je pristupačna i dostupna
  • Bez promjene ukusa – ne mijenja aromu mesa
  • Svestranost – pogodna za gotovo sve vrste mesa (osim ribe)

Korištenje ove metode preporučuje se za:

  • Govedinu i teletinu – zbog njihove prirodne žilavosti
  • Piletinu i puretinu – za dodatnu sočnost
  • Svinjetinu – naročito kada je riječ o pečenju na roštilju

Ribu ipak treba izostaviti iz ovih metoda, jer njena delikatna tekstura može biti narušena usljed djelovanja sode.

Dok meso odstoji u frižideru, možete iskoristiti taj period da uravnotežite i svoj um. Jedna jednostavna, a vrlo efikasna vježba pod nazivom 5-4-3-2-1 pomaže u smanjenju stresa i vraćanju fokusa. Ova tehnika koristi svih pet čula i idealna je kada se osjećamo preopterećeno.

Koraci vježbe:

  • Pogledajte 5 stvari u svojoj blizini i imenujte ih
  • Obratite pažnju na 4 zvuka koje trenutno čujete
  • Dodirnite 3 različite površine i osjetite njihove teksture
  • Prepoznajte 2 mirisa u okolini
  • Obratite pažnju na 1 ukus u ustima

Ova jednostavna praksa može se koristiti bilo kada – dok čekate goste, kuvate ili osjećate napetost. Psiholozi potvrđuju da ovakve tehnike mogu značajno pomoći u suzbijanju anksioznosti i povećanju prisutnosti u trenutku.

Na kraju, korisno je znati da i mali trikovi mogu donijeti velike rezultate – kako u kuhinji, tako i u svakodnevnom životu. Soda bikarbona će učiniti vaše meso mekšim i sočnijim, dok će vas vježba 5-4-3-2-1 podsjetiti da uvijek imate alat za unutrašnji balans.

Kombinacijom ova dva savjeta – za tijelo i um – postiže se jednostavna, a snažna harmonija. Nije potrebno mnogo da bi svakodnevica bila ugodnija. Dovoljno je malo pažnje, znanja i volje da se stvari učine boljima – i na tanjiru, i u mislima.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here