Oglasi - Advertisement

BONUS TEKST

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Čokolada, danas jedna od najomiljenijih poslastica na svetu, ima istoriju koja seže hiljadama godina unazad i koja je jednako fascinantna kao i njen ukus. Put od gorkog napitka drevnih Maja i Asteka do mlečnih i kremastih slatkiša koje danas poznajemo bio je dug i pun preokreta.

Sve je počelo u tropskim šumama Srednje Amerike, gde su Maje i Asteci prvi otkrili čudesna svojstva zrna kakaovca. Oni su od njega pravili gusti, gorki napitak zvan “xocolatl”, koji je bio mešavina kakaoa, vode, začina i ljutih paprika. Za razliku od današnjih čokoladnih proizvoda, ovaj napitak nije bio sladak. Smatran je svetim i bio je namenjen samo vladarima, sveštenicima i ratnicima jer se verovalo da daje snagu i bistrinu uma.

  • U aztečkoj kulturi kakao zrna su imala vrednost valute.
  • Mogli ste kupiti kokošku za 10 zrna, a za 100 zrna dobiti komad fine tkanine.
  • Za Asteke, kakao je bio “dar bogova”, koji je imao važnu ulogu u religijskim obredima i svakodnevnom životu.

  • Sve se promenilo dolaskom Španaca u Ameriku početkom 16. veka. Kada je Hernán Cortés 1528. godine doneo kakao u Španiju, Evropljani su se prvi put susreli s ovim egzotičnim napitkom. Međutim, gorka verzija nije odgovarala njihovim ukusima, pa su počeli da je prilagođavaju – dodavali su šećer, cimet i mleko kako bi napravili blažu i prijatniju varijantu. Tako je čokolada ubrzo postala omiljeni napitak španske aristokratije.
  • Tokom 17. i 18. veka čokolada se širila Evropom, zadržavajući status luksuza dostupnog samo bogatima.
  • Tek u 19. veku, zahvaljujući industrijskim inovacijama, čokolada je postala pristupačnija i širem sloju društva.

Prekretnica je došla 1828. godine, kada je Konrad van Houten, holandski pronalazač, osmislio metodu za izdvajanje kakao putera iz kakao mase. Ova inovacija omogućila je stvaranje čvrstih čokoladnih proizvoda. Nekoliko decenija kasnije, u Švajcarskoj, Daniel Peter i Henri Nestlé udružili su se kako bi stvorili prvi mlečni čokoladni bar koristeći mlečni prah. Godina 1875. smatra se trenutkom kada je rođena moderna čokolada kakvu danas poznajemo.

Do kraja 19. i početka 20. veka, čokolada je prestala biti aristokratski luksuz i postala svakodnevni užitak zahvaljujući proizvođačima poput Hershey, Cadbury i Mars, koji su pokrenuli masovnu proizvodnju. Tako je čokolada postala globalni fenomen, prisutan na svim kontinentima i u svim kulturama.

  • Danas znamo i da tamna čokolada ima brojne zdravstvene koristi zahvaljujući visokom sadržaju flavonoida – prirodnih antioksidanata.
  • Dokazano je da može doprineti zdravlju srca, poboljšanju cirkulacije i smanjenju upalnih procesa.
  • Takođe, stimuliše oslobađanje serotonina i endorfina, hormona zaslužnih za dobro raspoloženje, zbog čega se često naziva “hranom za sreću”.

Gledajući unazad, put čokolade od svetog gorkog napitka Maja i Asteka do današnjih čokoladnih tabli i pralina govori mnogo više od same promene ukusa. To je priča o kulturnim razmenama, inovacijama i ljudskoj želji da od prirodnih darova stvara umetnost i užitak.

Ko bi pomislio da će mala zrna kakaovca, koja su nekada bila valuta i deo religijskih rituala, postati osnovni sastojak jedne od najomiljenijih poslastica na svetu? Danas čokolada ne samo da zadovoljava čula, već nosi i vekove bogate tradicije, simbolizujući slast života kroz istoriju.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here