Oglasi - Advertisement

Vjerujemo da ne znate koje su to namirnice koje ne treba držati u frižideru. One se mnogo brže kvare u hladnim uslovima, postaju manje ukuse i mijenjaju teksturu, a o kojim namirnicama je riječ pročitajte u nastavku.

Nakon što se vratimo s pijace ili iz prodavnice, većina nas instinktivno sve što smo kupili smješta u frižider. Vjerujemo da će hladnoća produžiti svježinu hrane, spriječiti kvarenje i sačuvati ukus. Međutim, iako frižider jeste neophodan za određene namirnice, mnogima od njih zapravo ne prija niska temperatura. Pogrešno čuvanje može dovesti do promjena u teksturi, ukusu, pa čak i nutritivnim svojstvima.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Paradajz je jedan od najboljih primjera. Iako se često greškom stavlja u frižider, niske temperature negativno utiču na njegov ukus i strukturu. Hladnoća zaustavlja prirodan proces sazrijevanja, a rezultat je paradajz bez karakteristične arome, koji djeluje vodenasto i gubi svoju čvrstinu. Umjesto da se čuva u frižideru, preporučuje se da ostane na sobnoj temperaturi, daleko od direktnog svjetla. Dodatni trik koji može pomoći je da paradajz bude složen s peteljkama okrenutim prema dolje – na taj način ostaje svjež duže vrijeme.

Hljeb je još jedna namirnica koja trpi štetu u hladnim uslovima. Iako se na prvi pogled čini da će frižider usporiti njegovo sušenje, dešava se upravo suprotno. Niske temperature ubrzavaju proces bajatosti jer dolazi do kristalizacije skroba. Umjesto svježeg hljeba, dobijamo tvrdu i suhu koru s neprivlačnom sredinom. Najbolje ga je držati umotanog u pamučnu ili lanenu krpu, na sobnoj temperaturi. Ako znate da ga nećete jesti nekoliko dana, bolje je da ga zamrznete i vadite po potrebi.

Luk, i crni i bijeli, često greškom završi u frižideru. Ipak, hladno i vlažno okruženje samo ubrzava njegovo propadanje. Vlaga izaziva truljenje, klijanje i stvaranje plijesni, dok istovremeno narušava specifičnu aromu luka, jer lako upija mirise iz frižidera. Umjesto da ga čuvate u zatvorenim posudama, preporučuje se da bude na tamnom, suhom mjestu, idealno u mrežastim vrećicama ili korpicama koje omogućavaju protok vazduha.

Krompir takođe nije namirnica kojoj prija boravak u frižideru. Iako se čini da hladnoća može očuvati njegovu svježinu, zapravo dolazi do hemijskih promjena – skrob se pretvara u šećer, što mijenja ukus i boju prilikom kuhanja ili prženja. U hladnim uslovima krompir dobija blago gorak ukus i tamni sloj nakon termičke obrade. Najbolje ga je čuvati u hladnijoj, ali ne i previše hladnoj prostoriji – idealno između sedam i deset stepeni. Važno je i da ne bude u blizini luka, jer te dvije namirnice zajedno ispuštaju gasove koji ubrzavaju propadanje.

  • Krompir zahtijeva:
    • Tamno, prozračno mjesto
    • Odsustvo vlage
    • Odvojenost od luka

Banane su naročito osjetljive na niske temperature. Iako ih mnogi stavljaju u frižider da bi im produžili rok trajanja, rezultat je najčešće neprivlačna pojava – kora brzo potamni, a unutrašnjost postaje kašasta i gubi svoju prirodnu slatkoću. Najbolje ih je držati na sobnoj temperaturi, van dodira s direktnim sunčevim svjetlom. Ako su banane već sasvim zrele i želite da ih sačuvate još dan ili dva, moguće ih je kratkotrajno ostaviti u frižideru, ali treba imati na umu da će vizuelno izgubiti na kvalitetu.

Ove uobičajene greške prilikom čuvanja hrane mogu se izbjeći jednostavnom pažnjom i osnovnim znanjem o tome kako pojedine namirnice reaguju na temperaturu i vlagu. Često nije potrebna nikakva posebna oprema – već samo promjena navike. Neke namirnice bolje očuvaju svoj kvalitet i vrijednost upravo u prostorijama sa sobnom temperaturom, bez direktne svjetlosti i uz dobru ventilaciju.

  • Pravilno čuvanje znači:
    • Više ukusa
    • Očuvane nutritivne vrijednosti
    • Manje bacanja hrane
    • Veća ušteda novca

Umjesto da rutinski stavljamo sve kupljeno u frižider, korisno je zastati i razmisliti o tome gdje će svaka namirnica najbolje sačuvati svoju svježinu. Tako ne samo da poboljšavamo kvalitet ishrane, već i doprinosimo odgovornijem odnosu prema hrani i prirodnim resursima. Sljedeći put kad otvorite frižider – zapitajte se: da li sve unutra zaista tu i pripada?

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here