Oglasi - Advertisement

Kako navode stara narodna vjerovanja, na Ilindan je najbolje jesti med kako bi se obezbijedilo zdravlje i snaga tokom cijele godine. Zbog toga se predlaže da pripremite tradiocionalni ruski kolač medovik.

Ovaj kolač odiše toplinom doma, mirisom meda i blagom kiselkastom notom fila koji omekšava tanke, zlatne kore. Nije to brzinski desert, već kolač koji traži vrijeme, pažnju i strpljenje – ali ga višestruko vraća svojom bogatom aromom i teksturom koja se topi u ustima.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Sastojci za kore:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 3 jaja
  • 3 kašike meda
  • 180 g putera
  • 180 g šećera
  • prstohvat cimeta

Za fil:

  • 1 čaša kisele pavlake
  • 400 g šećera

Dodatno:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 1 kesica vanilin šećera

Prvi korak: priprema fila

Da bi fil dobio punu aromu i gustinu, pravi se unaprijed.

  • U jednoj posudi pomiješajte kiselu pavlaku i šećer.
  • Ručno umutite smjesu (ne mikserom) dok se sastojci potpuno ne sjedine.
  • Pokrijte posudu i ostavite je u frižideru dok kore budu spremne za filovanje.

Drugi korak: tijesto za kore

Osnova ovog kolača je u pažljivo pripremljenim, tankim i mirisnim korama.

  • Na laganoj vatri otopite puter, šećer i med uz stalno miješanje.
  • Kada se sjedine, sklonite s vatre, dodajte sodu bikarbonu i cimet – smjesa će se zapjeniti, što je normalno.
  • U drugoj činiji umutite jaja.
  • Polako ih dodajte u još toplu smjesu s medom, stalno miješajući da se jaja ne zgrušaju.
  • Zatim postepeno dodajte brašno, sve dok ne dobijete meko, elastično tijesto.
  • Tijesto podijelite na šest jednakih dijelova.
  • Svaki komad stavite u plastičnu vrećicu i ostavite u frižider na jedan sat da odmori.

Treći korak: razvijanje kora

Kada se tijesto odmori, vrijeme je za oblikovanje kora.

  • Svaki dio tijesta razvijte tanko, između dva lista pek-papira, kako biste izbjegli dodatno brašnjenje.
  • Pripremljene kore vratite u frižider na još 30 do 60 minuta da se dobro stegnu.

Četvrti korak: pečenje

Svaka kora peče se odvojeno, na suvoj pleh obloženoj pek-papirom.

  • Rernu zagrijte na 180°C.
  • Kore pecite po 7 minuta, dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
  • Ohladite ih potpuno prije filovanja.

Peti korak: filovanje i odležavanje

Sada kada su sve kore ispečene i ohlađene, izvadite pripremljeni fil iz frižidera.

  • Fil podijelite na pet jednakih dijelova.
  • Slaganje ide ovim redom:
    • kora – fil – kora – fil… dok ne potrošite sve.
    • Gornja, šesta kora ostaje nefilovana.
  • Kolač prekrijte folijom ili tanjirom.
  • Ostavite da odstoji u frižideru najmanje 24 sata – da kore omekšaju i upiju fil.

Šesti korak: završna dekoracija

Dekoracija nije obavezna, ali daje završni vizuelni i teksturalni dodir.

  • Umutite slatku pavlaku s vanilin šećerom dok ne dobijete čvrst šlag.
  • Tom smjesom premažite gornju koru i stranice kolača.

Po želji, dodajte:

  • mljevene orahe,
  • rendanu čokoladu,
  • ili mrvice od odrezanih ivica kora.

Posluženje

Ovaj aromatični kolač od meda savršen je uz šolju kafe ili čaja. Idealan je za praznike, porodična okupljanja i posebne dane poput Ilindana, kada dom miriše na tradiciju i toplinu. Zahvaljujući medu i laganom filu, kolač zadržava svježinu i nekoliko dana, a najukusniji je kada „odleži“ i spoji sve slojeve u skladnu cjelinu.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here