Kako navode stara narodna vjerovanja, na Ilindan je najbolje jesti med kako bi se obezbijedilo zdravlje i snaga tokom cijele godine. Zbog toga se predlaže da pripremite tradiocionalni ruski kolač medovik.
Ovaj kolač odiše toplinom doma, mirisom meda i blagom kiselkastom notom fila koji omekšava tanke, zlatne kore. Nije to brzinski desert, već kolač koji traži vrijeme, pažnju i strpljenje – ali ga višestruko vraća svojom bogatom aromom i teksturom koja se topi u ustima.
Sastojci za kore:
- 500 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 3 jaja
- 3 kašike meda
- 180 g putera
- 180 g šećera
- prstohvat cimeta
Za fil:
- 1 čaša kisele pavlake
- 400 g šećera
Dodatno:
- 500 ml slatke pavlake
- 1 kesica vanilin šećera
Prvi korak: priprema fila
Da bi fil dobio punu aromu i gustinu, pravi se unaprijed.
- U jednoj posudi pomiješajte kiselu pavlaku i šećer.
- Ručno umutite smjesu (ne mikserom) dok se sastojci potpuno ne sjedine.
- Pokrijte posudu i ostavite je u frižideru dok kore budu spremne za filovanje.
Drugi korak: tijesto za kore
Osnova ovog kolača je u pažljivo pripremljenim, tankim i mirisnim korama.
- Na laganoj vatri otopite puter, šećer i med uz stalno miješanje.
- Kada se sjedine, sklonite s vatre, dodajte sodu bikarbonu i cimet – smjesa će se zapjeniti, što je normalno.
- U drugoj činiji umutite jaja.
- Polako ih dodajte u još toplu smjesu s medom, stalno miješajući da se jaja ne zgrušaju.
- Zatim postepeno dodajte brašno, sve dok ne dobijete meko, elastično tijesto.
- Tijesto podijelite na šest jednakih dijelova.
- Svaki komad stavite u plastičnu vrećicu i ostavite u frižider na jedan sat da odmori.
Treći korak: razvijanje kora
Kada se tijesto odmori, vrijeme je za oblikovanje kora.
- Svaki dio tijesta razvijte tanko, između dva lista pek-papira, kako biste izbjegli dodatno brašnjenje.
- Pripremljene kore vratite u frižider na još 30 do 60 minuta da se dobro stegnu.
Četvrti korak: pečenje
Svaka kora peče se odvojeno, na suvoj pleh obloženoj pek-papirom.
- Rernu zagrijte na 180°C.
- Kore pecite po 7 minuta, dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
- Ohladite ih potpuno prije filovanja.
Peti korak: filovanje i odležavanje
Sada kada su sve kore ispečene i ohlađene, izvadite pripremljeni fil iz frižidera.
- Fil podijelite na pet jednakih dijelova.
- Slaganje ide ovim redom:
- kora – fil – kora – fil… dok ne potrošite sve.
- Gornja, šesta kora ostaje nefilovana.
- Kolač prekrijte folijom ili tanjirom.
- Ostavite da odstoji u frižideru najmanje 24 sata – da kore omekšaju i upiju fil.
Šesti korak: završna dekoracija
Dekoracija nije obavezna, ali daje završni vizuelni i teksturalni dodir.
- Umutite slatku pavlaku s vanilin šećerom dok ne dobijete čvrst šlag.
- Tom smjesom premažite gornju koru i stranice kolača.
Po želji, dodajte:
- mljevene orahe,
- rendanu čokoladu,
- ili mrvice od odrezanih ivica kora.
Posluženje
Ovaj aromatični kolač od meda savršen je uz šolju kafe ili čaja. Idealan je za praznike, porodična okupljanja i posebne dane poput Ilindana, kada dom miriše na tradiciju i toplinu. Zahvaljujući medu i laganom filu, kolač zadržava svježinu i nekoliko dana, a najukusniji je kada „odleži“ i spoji sve slojeve u skladnu cjelinu.