Oglasi - Advertisement

S obzirom da je krenula sezona sadnje povrća odlučili smo sa vama podjeliti jedan trik koji se tiče paprika. Paprika se koristi u mnogim jelima i isto tako postoji jedan dio koji se odmah odbacuje a on predstavlja veliki potencijal za korisnu upotrebu u kuhinji.

U svakodnevnom kuvanju, postoji mnogo sastojaka koje rutinski odbacujemo, često i ne razmišljajući o njihovoj mogućoj vrednosti. Jedan od takvih jeste peteljka paprike, dio povrća koji gotovo svi odmah odbace kao nepotreban. Međutim, ova navika bi mogla biti ozbiljna greška, jer upravo ti mali, zeleni krajevi paprike kriju potencijal da jelu daju sasvim novu dimenziju ukusa i mirisa.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Na prvi pogled, peteljke možda djeluju kao čvrsti, beznačajni komadi koji nemaju nikakvu kulinarsku funkciju. Ipak, istina je suprotna. Peteljke paprike sadrže etarska ulja i prirodne arome koje, prilikom kuvanja, mogu obogatiti čorbe, supe, variva, pa čak i razne mesne specijalitete. Njihov miris doprinosi svežini ukusa, a njihova prisutnost u šerpi, iako nevidljiva, osjeća se u svakom zalogaju.

Ljudi često bez razmišljanja odstrane i bace ovaj deo povrća prilikom pripreme jela, smatrajući ga nepotrebnim. Međutim, u trenucima kada su paprike u sezoni i dostupne u većim količinama, pravi je trenutak da se promeni ta navika i peteljke sačuvaju. To se može postići vrlo jednostavno – zamrzavanjem. Postupak je brz: nakon čišćenja paprike, peteljke se jednostavno odvoje, stave u kesu ili posudu, i odlože u zamrzivač. Tamo mogu da ostanu mjesecima, a da ne izgube svoj miris i aromatične osobine.

U trenucima kada pripremate jelo, dovoljno je da uzmete nekoliko zamrznutih peteljki i ubacite ih direktno u šerpu zajedno sa ostalim sastojcima. Nema potrebe da ih prethodno odmrzavate – tokom kuvanja, one će postepeno ispuštati svoju aromu i dati jelu bogat i pun ukus. Posebno su korisne kada se svježe paprike ne mogu lako naći, poput zimskih meseci, jer tada postaju odličan izvor svežine i biljne note u jelima.

  • Treba naglasiti da peteljke nisu namenjene za jelo. Njihova struktura je čvrsta i neprijatna za žvakanje, pa je važno da se po završetku kuvanja uklone, baš kao što se uklanja i lovorov list ili štapić cimeta. Njihova uloga nije da ostanu u tanjiru, već da jelu daju svoj maksimum dok se kuva.

Ovakva praksa nije nova – ona ima svoje korene u tradiciji i narodnoj kuhinji, gdje se svaki djelić namirnice koristio sa svrhom. Danas, kada su resursi dostupniji i kuvanje postaje brže, često zaboravljamo ove male, ali dragocene trikove koji su nekada činili okosnicu porodičnih recepata. Vratiti se tim običajima može značiti i bogatiji ukus, ali i dublju svest o vrednosti hrane.

Još jedan značajan aspekt korišćenja peteljki jeste ekološki doprinos. U vremenu kada su bacanje hrane i prekomerna proizvodnja otpada ozbiljni problemi, iskorišćavanje i naizgled beskorisnih delova povrća doprinosi održivosti. Time se smanjuje otpad, podstiče racionalno korišćenje hrane i smanjuje opterećenje na životnu sredinu. To je jednostavan čin koji ne zahteva dodatne troškove, ali čini razliku u načinu na koji tretiramo resurse.

Zamislite sledeću scenu: kuvate domaću supu, mirisi se šire kuhinjom, a iz šerpe izvire aroma koja podseća na detinjstvo, na dom, na pažljivo spremljen ručak. A sve to zahvaljujući komadiću paprike koji biste inače bacili. Upravo to je čar malih promena koje mogu doneti veliki efekat.

  • Kada sledeći put budete seckali paprike, razmislite prije nego što bacite ono što izgleda kao višak. Sačuvajte peteljke, iskoristite ih kasnije i vidite kako vaša jela dobijaju novu dubinu i punoću ukusa. Ovakva pažnja prema detaljima ne samo da govori o vašoj kulinarskoj zrelosti, već i o odgovornosti prema hrani, resursima i prirodi.

Na kraju, najvažnije je da se prisetimo da u kuhinji, kao i u životu, ništa ne treba odbaciti bez razmišljanja. I najmanji dio može biti koristan, ako mu damo priliku.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here