U svakom domu, svakodnevno bacamo ostatke hrane i pića ne razmišljajući o njihovom skrivenom potencijalu. Dok brinemo o svojim biljkama, često se oslanjamo na skupa, veštačka đubriva verujući da samo ona mogu podstaći raskošan rast i cvetanje. Ipak, istina je potpuno drugačija: priroda već ima sve što nam je potrebno, a ključni sastojci za uspešnu prihranu biljaka nalaze se upravo među ostacima koje inače bacamo.
U nastavku ćemo otkriti kako iz svakodnevnih namirnica možete stvoriti efikasna, potpuno prirodna đubriva koja će vaše biljke oduševiti i podstaknuti ih da rastu, cvetaju i zablistaju u punom sjaju.
U ovoj sekciji predstavljamo najefikasnije ostatke iz domaćinstva koje možete pretvoriti u moćne saveznike za zdrav rast biljaka:
1. Voda u kojoj je kuvano povrće
Jedan od najjednostavnijih, ali izuzetno vrednih izvora hranljivih materija jeste voda koja ostaje nakon kuvanja povrća. Ova tečnost je prava mineralna bomba jer sadrži isprane vitamine i minerale iz povrća kao što su:
-
Kalijum
-
Kalcijum
-
Gvožđe
-
Magnezijum
Nakon što se ohladi, koristite je za zalivanje biljaka – posebno za sobno cveće i biljke u vrtu – jer će tlo postati bogatije, a biljke otpornije.
2. Pivo i pekarski kvasac
Možda deluje iznenađujuće, ali pivo, zbog fermentacije, sadrži brojne korisne elemente:
-
Vitamin B
-
Šećere koji hrane mikroorganizme
-
Kvasce koji ubrzavaju razgradnju organske materije u zemlji
Idealno je za biljke poput muškatli. Dodajte ostatke piva u vodu za zalivanje jednom nedeljno. Ako nemate pivo, koristiće i običan pekarski kvasac – četvrtina kocke rastvorena u 5 litara vode.
3. Ljuske kikirikija
Ove čvrste ljuske razgrađuju se sporije, ali su neprocenjiv izvor organske materije i hranljivih elemenata. Pre zakopavanja, potopite ih nekoliko dana u vodu da omekšaju. One poboljšavaju strukturu zemljišta, čineći ga rastresitijim.
4. Kore citrusa
U kori citrusa – narandže, limuna, grejpa – koncentrovani su vitamini i minerali kao što su:
-
Kalijum
-
Kalcijum
-
Fosfor
-
Natrijum
Za optimalnu upotrebu, potopite ih u vodi 24 sata kako bi izgubile kiselost, a zatim ih isecite i zatrpajte oko biljke.
5. Kora mrkve (šargarepe)
Ovaj deo mrkve često završava u kanti, ali sadrži vlakana i minerale kao što su:
-
Bakar
-
Mangan
-
Kalijum
Isecite kore i pospite ih oko biljaka – u saksiji, vrtu ili žardinjeri. One deluju kao prirodni omekšivači tla.
6. Ljuske crnog luka
Ne bacajte papiraste omotače luka! Oni su bogati sledećim elementima:
-
Fosfor
-
Kalijum
-
Natrijum
-
Cink
Potopite ih u vodu 24 sata, a zatim koristite tečnost za zalivanje ili ih pospite direktno u zemlju.
7. Voda iz akvarijuma
Kada menjate vodu u akvarijumu, umesto da je bacate, koristite je za biljke. Sadrži:
-
Alge
-
Mikroorganizme
-
Otpad bogat azotom
Biljke će zahvalno iskoristiti ovu prirodnu, biološki aktivnu vodu.
8. Čaj (listići i napici)
Ne bacajte filter kesice ni ostatke čaja – svi oni sadrže:
-
Tanine
-
Kalcijum
-
Gvožđe
Otvorite kesice i pospite sadržaj po zemljištu. Napomena: Ne koristite industrijski zaslađene čajeve!.
9. Kora banane
Izuzetno bogata kalijumom, koji:
-
Pospješuje cvetanje
-
Jača biljku
Isecite koru na sitne komade i pomešajte sa zemljom – ona se razgrađuje brzo i hrani biljku tokom dužeg perioda.
10. Talog kafe
Možda najpoznatiji prirodni dodatak biljkama. Soc kafe sadrži:
-
Azot
-
Magnezijum
-
Fosfor
Osim što stimuliše rast, odličan je i za odbijanje puževa i mrava. Idealan je za acidofilne biljke – hortenzije, ruže, rododendrone i sl.
Naše biljke nisu samo ukras doma ili vrta – one su živa bića koja zavise od nas. Umesto da kupujemo skupa, često hemijski obrađena đubriva, možemo se osloniti na bogatstvo iz vlastite kuhinje.
Kao što smo videli, mnogi kuhinjski otpad može postati najbolji saveznik u nezi biljaka, a pri tom ne košta ništa i ne zagađuje životnu sredinu.
Ključni benefiti korišćenja domaćih đubriva:
-
Ekološki – nema hemikalija ni otpada
-
Ekonomično – štedi novac
-
Efikasno – rezultati su brzo vidljivi
-
Održivo – koristite ono što već imate
Dakle, sledeći put kad pomislite da bacite koru banane ili vodu iz akvarijuma, setite se da možda upravo u rukama držite tajni eliksir koji će vaše biljke učiniti raskošnijim nego ikada.
Zemlja vas neće zaboraviti – a ni vaše biljke