Koh je desert koji već decenijama zauzima posebno mesto na trpezama mnogih porodica, a prema rečima Gocine mame, njegova jednostavna priprema i neodoljiv ukus čine ga nezamenjivim. Goca je otkrila kako se uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo truda može napraviti savršen kolač koji će oduševiti sve prisutne. Njena porodica ovaj desert često pravi za posebne prilike, a posebno uživaju u njemu posle tradicionalnog nedeljnog ručka.
Sastojci i priprema: Tajna savršenog koha
Da biste napravili ovaj prepoznatljivi desert, potrebni su sledeći sastojci:
Za koh:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera (dodavati postepeno, jednu po jednu)
- 9 kašika pšeničnog griza (ne prepunih kašika)
- 1 puna kašika brašna
- Maslac (za podmazivanje posude)
- Brašno (za posipanje posude)
Za preliv:
- 2 konzerve kondenzovanog mleka
- 1 pavlaka za kuvanje
- 1 litar punomasnog mleka
- Ekstrakt i štapić vanile
- 6 kašika šećera
Priprema korak po korak
Priprema kolača:
- Penasto umućena jaja: Razbijte šest jaja u veću posudu i mutite ih dok ne postanu penasta i vazdušasta. Ovo je ključan korak za uspešan koh jer daje osnovnu strukturu kolača.
- Dodavanje šećera: Postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku, dok ne dobijete kompaktnu i penastu smesu.
- Dodavanje suvih sastojaka: Nakon što ste dobro umutili jaja i šećer, dodajte pšenični griz i kašiku brašna. Lagano mešajte smesu kako bi svi sastojci bili ravnomerno sjedinjeni.
- Priprema posude: Pripremite vatrostalnu posudu tako što ćete je premazati maslacem i posuti tankim slojem brašna. Ovo će sprečiti da se kolač zalepi tokom pečenja.
- Pečenje: Sipajte smesu u pripremljenu posudu i stavite je u prethodno zagrejanu rernu na 180°C. Pecite 20 do 25 minuta, dok koh ne dobije zlatnu boju i ne naraste.
Priprema preliva:
- Sastavljanje mlečne mešavine: U loncu pomešajte kondenzovano mleko, pavlaku, punomasno mleko, vanilin ekstrakt i štapić vanile. Dodajte šećer i sve dobro izmešajte.
- Kuvanje preliva: Kuvajte mešavinu na srednjoj temperaturi dok ne provri, mešajući povremeno kako bi se svi sastojci ravnomerno sjedinili.
- Prelivanje kolača: Kada je kolač pečen i dok je preliv još vreo, pažljivo ga prelijte preko kolača u ravnomernom sloju. Ovo će omogućiti da kolač upije preliv i postane sočan i ukusan.
Zašto je ovaj koh poseban?
Gocin recept kombinuje jednostavne sastojke koji su lako dostupni, ali rezultat je neverovatno bogatog ukusa. Ključna razlika ovog koha jeste u prelivu koji sadrži kondenzovano mleko i vanilu, što mu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Osim toga, ova kombinacija osigurava da kolač ostane sočan i posle nekoliko dana, mada je teško zamisliti da će trajati toliko dugo na stolu!
Saveti za savršenstvo:
Da biste dodatno unapredili ovaj recept, možete se pridržavati sledećih saveta:
- Koristite kvalitetne sastojke: Uvek birajte sveža jaja, punomasno mleko i visokokvalitetan vanilin ekstrakt za najbolji rezultat.
- Eksperimentišite s preljevom: Ako želite dodati nešto posebno, možete u preliv ubaciti malo naribane korice limuna ili pomorandže.
- Serviranje: Koh je najbolji kada se ohladi, ali možete ga poslužiti i mlakog uz kuglu sladoleda od vanile ili šlag.
Zaključak: Tradicionalni recept s modernim dodirom
Goca Tržan nam je otkrila jedan od najdražih porodičnih recepata koji kombinuje tradiciju i savremeni ukus. Koh nije samo desert – to je podsećanje na detinjstvo, porodične trenutke i zadovoljstvo koje donosi jednostavan obrok. Sa ovim receptom, možete i vi uživati u bogatom ukusu i podeliti radost sa svojim bližnjima.
Bilo da ga pripremate za posebne prilike ili kao slatku poslasticu nakon ručka, ovaj koh će zasigurno postati omiljen u vašem domu, baš kao što je u porodici Goca Tržan. Isprobajte ga već danas i uživajte u magiji ukusa!