Oglasi - Advertisement

Kada su kuhinjski aparati u pitanju, posebno mjesto zauzima kuhinjska napa koja pomaže kod uklanjanja neugodnih mirisa.

Mnogi često zaboravljaju da napa u kuhinji može izgubiti svoju efikasnost ako se njen filter ne čisti redovno. Održavanje filtera nije samo stvar higijene, već i važan segment sigurnosti. Uz nekoliko jednostavnih koraka, možete osigurati da vaš uređaj radi besprijekorno dugi niz godina.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Tokom vremena filteri nape postaju „zarobljenici” masnoće i prašine. Kada se ove naslage nagomilaju, napa gubi usisnu snagu, a masnoća počinje da se taloži na zidovima i kuhinjskim površinama. To ne samo da izaziva neugodne mirise, već predstavlja i opasnost od požara, budući da je nagomilana mast vrlo zapaljiva. Zbog toga je važno redovno čistiti filtere i ne zanemarivati ovu rutinu.

Stručnjaci preporučuju da se filter čisti najmanje jednom mjesečno. Ako u kuhinji često pripremate masniju hranu ili intenzivno koristite napu, ovaj proces bi trebalo ponavljati i češće. Dobra vijest je da za to nije potrebno specijalno znanje niti skupi alati – većinu potrebnih stvari sigurno već imate kod kuće.

  • vruća voda
  • kvalitetan deterdžent za suđe s jakim učinkom odmašćivanja
  • soda bikarbona
  • četka s mekim ili srednje tvrdim vlaknima
  • papirnati ubrusi ili pamučna krpa za sušenje

Prvi korak je priprema. Skinite filter iz nape. Kod većine modela to se radi blagim guranjem ili podizanjem, ali ako niste sigurni, najbolje je provjeriti upute proizvođača. Kada skinete filter, napunite sudoper ili veću posudu vrućom vodom. Što je voda toplija, to će proces uklanjanja masnoće biti efikasniji.

Dodajte u vodu:

  • nekoliko kapi deterdženta za suđe
  • 1/4 šolje sode bikarbone

Ova kombinacija stvara otopinu koja razgrađuje masnoću i omekšava tvrdokorne naslage. Uronite filter u ovu smjesu i ostavite ga da se namače najmanje deset minuta. Tokom tog vremena toplina i hemijska reakcija rade svoj posao.

Nakon namakanja, četkom lagano očistite filter, posvećujući posebnu pažnju područjima gdje se mast najviše nakupila. Ako primijetite tvrdokorne mrlje, nanesite malo deterdženta direktno na njih i dodatno istrljajte.

Kada završite s čišćenjem:

  • filter dobro isperite u čistoj, toploj vodi kako biste uklonili sve tragove sapuna i sode
  • osušite ga u potpunosti prije vraćanja u napu

Filter možete osušiti pomoću papirnih ubrusa ili ga ostaviti da se prirodno osuši na zraku. Vrlo je važno da bude potpuno suv jer vlažan filter može izazvati neugodne mirise ili čak oštetiti unutrašnje komponente nape.

Ako vaša napa ima filtere koji se mogu prati u perilici posuđa, provjerite uputstva proizvođača kako biste bili sigurni da je ta opcija bezbjedna. Čak i tada, povremeno ručno čišćenje može produžiti vijek trajanja filtera i pomoći uređaju da radi optimalno.

Redovno održavanje nape donosi niz prednosti:

  • sprječava nakupljanje masnoće i neugodnih mirisa
  • održava maksimalnu usisnu snagu uređaja
  • smanjuje potrošnju električne energije
  • povećava sigurnost u kuhinji

Posvetite samo malo vremena ovom zadatku svakog mjeseca i napa će vam uzvratiti tihim, pouzdanim radom bez neprijatnih iznenađenja.

Čist filter znači svježinu i sigurnost u kuhinji, a to je nešto što svaki dom zaslužuje. Održavanjem ove jednostavne rutine ne samo da čuvate svoj uređaj, već i osiguravate zdravije okruženje za pripremu hrane.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here