Oglasi - Advertisement

Zdravlje probavnog sistema predstavlja jedan od ključnih faktora za celokupno zdravlje organizma. Nepravilna ishrana može dovesti do ozbiljnih problema sa želucem, jednjakom, pa čak i do kancerogenih oboljenja. U današnjem svetu, problemi sa želucem i jednjakom postaju sve češći, a mnogi ljudi nisu ni svesni da se simptomi ozbiljnih bolesti razvijaju bez jasnih naznaka u ranim fazama. U tom kontekstu, zdrav način ishrane je od ključne važnosti, jer može smanjiti rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema. Dr Ognjen Skrobić, specijalista gastroenterologije, izdvaja tri grupe namirnica koje se smatraju posebno štetnim za zdravlje probavnog sistema i koji mogu povećati rizik od razvoja bolesti poput karcinoma želuca i debelog creva.

1. Prerađevine i suhomesnati proizvodi – opasnost koja se ne vidi odmah

Prema rečima Dr Ognjena Skrobića, mesne prerađevine i suhomesnati proizvodi spadaju među najopasnije namirnice za zdravlje želuca. Ove namirnice često sadrže visok nivo nitrata i nitrita, koji su poznati po tome što se u probavnom sistemu mogu pretvoriti u kancerogene materije. Ove supstance oštećuju sluzokožu želuca i povećavaju rizik od raka želuca i debelo crevo. Osim toga, suhomesnati proizvodi su često bogati solju i nezdravim mastima, što može izazvati hipertenziju (visok krvni pritisak) i dodatno opteretiti srce. Stručnjaci se slažu da bi ove proizvode trebalo potpuno eliminisati iz ishrane, a ako ih konzumirate, to bi trebalo biti u vrlo malim količinama, povremeno, kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

2. Prekomerni šećeri i konditorski proizvodi – skrivena opasnost za želudac

Prekomerni unos šećera takođe može imati ozbiljne posledice po zdravlje želuca i probavnog sistema. Konditorski proizvodi kao što su kolači, grickalice, gazirani napici i druge slatkiše sadrže visoke količine rafiniranih šećera, nezdravih masti i aditiva. Ove komponente mogu izazvati upalu želuca, što posebno može pogoršati simptome gastroezofagealnog refluksa (GERD), stanja u kojem se sadržaj želuca vraća u jednjak, izazivajući iritaciju i nelagodnost. Takođe, visok nivo šećera doprinosi povećanju telesne mase, što stavlja dodatni pritisak na želudac, što takođe može izazvati refluks. Dugoročno, prekomerni šećer može dovesti do dijabetesa tipa 2, što dodatno pogoršava zdravlje probavnog sistema. Iako svi volimo povremeno uživati u slatkišima, prekomerno konzumiranje ovih proizvoda je nešto što ozbiljno ugrožava zdravlje želuca.

3. Kasni obroci i nepravilno jedenje – ozbiljan rizik za probavni sistem

Kasni obroci i nepravilna ishrana takođe su povezani sa ozbiljnim problemima sa želucem. Dr Skrobić upozorava da jedenje neposredno pre nego što legnemo može povećati pritisak na želudac, izazivajući vraćanje sadržaja želuca u jednjak, što uzrokuje iritaciju i oštećenje sluzokože. Ovo stanje povećava rizik od nastanka Barretovog jednjaka, koji je predstadijum karcinoma jednjaka. Osim kasnih obroka, nepravilno jedenje može izazvati nadutost, gasove i bolove u stomaku, jer ometa normalnu funkciju želuca. Zbog toga je vrlo važno uspostaviti pravilne navike u ishrani, kao što su redovni obroci i izbegavanje prejedanja, jer se tako može smanjiti opterećenje na probavni sistem.

4. Porast broja raka želuca i jednjaka

Zdravstvene statistike pokazuju zabrinjavajući porast broja slučajeva raka želuca i jednjaka u poslednjim decenijama. Ove bolesti postale su mnogo češće, a stopa smrtnosti u nekim zemljama, uključujući Srbiju, je veoma visoka. Rak želuca i jednjaka se obično razvijaju sporo, a simptomi su nespecifični, zbog čega mnogi ljudi ignorišu početne znake. Rana dijagnoza je ključna za uspešno lečenje ovih bolesti. Barretov jednjak, koji se može razviti usled hroničnog refluksa, predstavlja ozbiljan faktor rizika za karcinom jednjaka. Nažalost, promena sluzokože u jednjaku obično ne daje nikakve simptome dok ne dođe do ozbiljnog oštećenja. Stoga, rani pregledi i pravilna ishrana mogu igrati ključnu ulogu u prevenciji i ranom otkrivanju raka želuca i jednjaka.

Zaključak

Nepravilna ishrana, koja uključuje prekomerni unos mesnih prerađevina, šećera, kasne obroke i nepravilnu ishranu, predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje želuca i probavnog sistema. Ove loše navike mogu dovesti do razvoja ozbiljnih bolesti, uključujući rak želuca, jednjaka i debelo crevo, koji su često neprepoznati dok ne postanu ozbiljan problem. Stručnjaci, poput Dr Ognjena Skrobića, naglašavaju važnost eliminacije štetnih namirnica iz ishrane, kao i redovnih preventivnih pregleda, kako bi se smanjio rizik od nastanka ovih ozbiljnih bolesti. Uvođenjem zdravih životnih navika, kao što su pravilna ishrana, redovno vežbanje i izbegavanje štetnih namirnica, možemo značajno doprineti očuvanju zdravlja probavnog sistema i celokupnog organizma.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here