Oglasi - Advertisement

Ako bolite salate i paradajz onda je ovo članak koji biste trebali pročitati. Danas ćemo pisati o par savjeta kako na najbolji način da poboljšate rast ove biljke.

U vrtlarstvu, posebno kod uzgoja paradajza, neke prakse ne služe samo estetici, već igraju važnu ulogu u zdravlju i produktivnosti biljaka. Jedna od tih praksi je uklanjanje viška lišća, koje se pokazalo kao ključna agrotehnička mjera. Iskusni vrtlari znaju da pažljivo proređivanje može poboljšati kvalitet plodova, povećati otpornost na bolesti i doprinijeti ravnoteži rasta.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Kada paradajz bujno razvije zelenu masu, može se desiti da lišće prekriva plodove, onemogućavajući ravnomjerno sazrijevanje. Nedostatak svjetlosti u unutrašnjosti biljke smanjuje fotosintezu, što za posljedicu ima manju količinu šećera u plodovima, a time i slabiji ukus. Otvaranjem biljke svjetlosti omogućava se da paradajz dobije intenzivniju boju i bogatiji ukus.

Zelena masa može biti prepreka za sunčevu svjetlost.

  • Smanjena fotosinteza znači manji kvalitet i prinos.
  • Pravilno proređivanje povećava izloženost plodova suncu.

Osim toga, gusto lišće zadržava vlagu, što stvara povoljne uslove za pojavu gljivičnih bolesti poput plamenjače i pepelnice. Kada biljka ne može da se suši brzo nakon kiše ili zalivanja, rizik od infekcija značajno raste. Uklanjanjem viška lišća omogućava se bolja ventilacija, pa se biljke brže suše i postaju otpornije na bolesti.

Prvi korak u pravilnoj rezidbi jeste uklanjanje donjih listova – onih koji su požutjeli, uvenuli, oštećeni ili dodiruju zemlju. Takvi listovi često predstavljaju prvo žarište bolesti i nemaju više ulogu u ishrani biljke. Osim toga, listovi koji zaklanjaju plodove u fazi sazrijevanja takođe treba da se uklone, kako bi paradajz imao bolji pristup svjetlosti.

  • Donji listovi često prvi podliježu gljivicama i infekcijama.
  • Oštećeno lišće dodatno opterećuje biljku bez koristi.
  • Uklanjanje olakšava biljci da fokusira energiju na plodove.

Uklanjanje listova mora biti obavljeno pažljivo. Oštar i čist alat – makaze za orezivanje ili nož – najbolji su izbor. Pre svake upotrebe alat se treba dezinfikovati, kako ne bi došlo do prenosa bolesti s biljke na biljku. Nikako se ne preporučuje kidanje rukom, jer može doći do oštećenja stabljike. Umjesto toga, list se odstranjuje tako da ostane mali panj, dug oko jednog centimetra, čime se rana lakše zacjeljuje.

Idealno vrijeme za orezivanje je jutro po suhom i sunčanom vremenu. Tada biljka ima najviše energije da se oporavi, a rezovi se brže zatvaraju. Takođe, izbjegava se uklanjanje velikog broja listova odjednom, jer bi to moglo izazvati stres biljci i poremetiti fotosintezu. Rezidba se zato sprovodi postepeno, u više faza tokom vegetacije.

  • Sunčano jutro je najbolji trenutak za orezivanje.
  • Postepeno uklanjanje omogućava stabilan rast biljke.
  • Izbjegavajte stres – ne dirajte previše listova odjednom.

Vrtlari savjetuju da iznad svakog grozda cvjetova ostane jedan do dva zdrava lista. Tako biljka zadržava potrebnu površinu za fotosintezu, a istovremeno je oslobođena viška mase. Ipak, pristup se može razlikovati u zavisnosti od sorte paradajza.

Neke sorte koje su otporne na bolesti zahtijevaju rjeđu rezidbu, dok su osjetljivije sorte, kao što su one koje se uzgajaju u plastenicima, sklonije bolestima zbog veće vlažnosti i traže pažljiviju kontrolu. Kod uzgoja na otvorenom uklanjanje lišća može biti nešto rjeđe, ali i dalje neizostavno.

  • Sorte paradajza se razlikuju po potrebi za orezivanjem.
  • Plastenici traže češće intervencije zbog zatvorenog prostora.
  • Na otvorenom je lakše postići prirodnu ventilaciju.

Nakon orezivanja korisno je rane tretirati blagim fungicidom, posebno u uslovima povećane vlage. Osim toga, paradajz treba redovno zalivati i prihranjivati, uz osiguranu dobru cirkulaciju vazduha u prostoru.

Kombinacijom pravilne rezidbe, pravilnog zalivanja i njege, biljke će biti otpornije, zdravije i plodonosnije. Rezidba nije komplikovana i ne zahtijeva mnogo vremena, ali efekti koje ostavlja su dugotrajni i vidljivi – kako u obilnosti roda, tako i u kvalitetu plodova.

Za one koji uživaju u radu u bašti, ovaj mali dodatni trud sigurno će donijeti veliko zadovoljstvo kada stignu prvi zreli i sočni plodovi. Uz malo pažnje i znanja, paradajz iz vaše bašte može biti bogat, zdrav i izuzetnog ukusa – baš onakav kakav i treba da bude.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here