Oglasi - Advertisement

U savremenom ritmu života, mnogi od nas se sve češće oslanjaju na zamrznutu hranu kao brzo rešenje za ručak ili večeru. Praktičnost zamrzivača je neosporna – produžava rok trajanja namirnica, omogućava kupovinu na veliko i čuva nutritivne vrednosti do trenutka kada su nam potrebne. Međutim, česta greška koju mnogi prave jeste direktno kuvanje hrane dok je još smrznuta, verujući da je to bezbedno ili čak efikasnije. Nažalost, određene vrste hrane mogu postati opasne po zdravlje ako se ne odmrznu pravilno.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Termička obrada nije čarobni štit – kuvanje ili pečenje smrznutih namirnica ne garantuje da će svi mikroorganizmi biti uništeni, naročito ako se hrana ne zagreje ravnomerno. U sredini smrznute hrane temperatura može ostati opasno niska, dok spolja izgleda pečeno ili kuvano. Time se stvaraju idealni uslovi za razvoj bakterija kao što su Salmonella, Listeria i E. coli, koje mogu izazvati ozbiljna trovanja.

Zato je ključno znati koje namirnice nikako ne treba spremati dok su još zaleđene.

  1. Piletina i drugo sirovo meso peradi

Možda najopasnija greška koju možete napraviti jeste prženje, kuvanje ili pečenje smrznutog pilećeg mesa bez prethodnog odmrzavanja. Piletina je poznata kao visokorizična za bakterije, naročito salmonelu i kampilobakterije. Kada se piletina ne odmrzne pravilno, spoljašnji slojevi se mogu termički obraditi, dok unutrašnjost ostaje sirova – što stvara lažnu sigurnost kod onih koji misle da je meso gotovo jer izgleda „skuvano“ spolja.

Najbolja praksa:

  • Odmrzavati u frižideru na temperaturi od 4°C tokom noći.

  • Alternativno, koristiti mikrovalnu s funkcijom za odmrzavanje, ali odmah nakon toga termički obraditi.

  1. Mleveno meso

Bez obzira da li je u pitanju goveđe, svinjsko, pileće ili mešano mleveno meso, pravilo je isto – nikako ga ne pripremajte dok je još smrznuto. Mlevenje povećava površinu mesa i time omogućava bakterijama da prodru dublje u strukturu. Ako zamrznuto mleveno meso stavite direktno na tiganj ili u rernu, teško ćete osigurati ravnomerno kuvanje.

Nepravilna obrada mlevenog mesa direktno iz zamrzivača može dovesti do bakterijskog preživljavanja u unutrašnjosti i samim tim ozbiljnih gastrointestinalnih problema.

  1. Riba (posebno masnije vrste poput lososa, tune, skuše)

Iako je tačno da neke vrste ribe možete pripremati direktno iz zamrzivača (npr. smrznuti fileti bakalara koji su prethodno termički tretirani), masnije vrste ribe zahtevaju pažljivo odmrzavanje. Zbog strukture i masnoće, teže se ravnomerno termički obrade, a unutrašnjost može ostati sirova čak i kada površina izgleda gotova.

Takođe, bakterije koje napadaju ribu, poput Clostridium botulinuma, posebno su opasne jer proizvode toksine čak i kada se ne osećaju po ukusu ni mirisu.

Sigurno rešenje: Odmrznuti ribu u frižideru u zatvorenoj posudi ili u hladnoj vodi, ali nikako na sobnoj temperaturi.

  1. Jaja i jela koja sadrže jaja

Ako ste zamrznuli cela jaja (u kori), znaj da to nikako nije preporučljivo – voda unutar jaja se širi pri smrzavanju i može izazvati pucanje ljuske, što omogućava ulazak bakterija. Čak i ako ste zamrzli omlet, sosove na bazi jaja ili kolače s jajima, njih nikako ne treba odmah izvaditi i staviti na grejanje bez odmrzavanja.

Termički obrada jaja mora biti pažljivo kontrolisana jer su idealno okruženje za razvoj salmonele ako se ne zagreju na dovoljnu temperaturu.

  1. Sirevi sa visokim sadržajem vlage

Sirevi poput mozzarelle, rikote, brie ili feta sira nisu idealni za kuvanje direktno iz zamrzivača. Kada su smrznuti, voda u njima se kristalizuje i pri brzom zagrevanju dolazi do razdvajanja masti i proteina, što menja teksturu i ukus. Još gore, ako su deo jela koje sadrži druge osjetljive sastojke (npr. jaja ili povrće), zagrevanje iz zamrzivača može dovesti do neravnomerne termičke obrade.

  1. Namirnice koje se kuvaju u velikim komadima

Ako ste zamrzli ceo komad pečenja, ćuretinu ili goveđi but, nemojte ih stavljati direktno u rernu. Deblji komadi mesa zahtevaju duže vreme da se zagreju iznutra, a spolja mogu izgoreti dok unutra ostaju sirovi. Ovo ne samo da je kulinarski neuspeh, već i potencijalno opasna situacija po zdravlje.

  1. Jela s kombinacijom različitih grupa namirnica

Zamrznuta gotova jela – npr. lazanje, musaka, ćufte u sosu – često sadrže meso, mlečne proizvode, jaja i povrće, što znači da sve komponente moraju biti ravnomerno skuvane da bi jelo bilo sigurno. Direktno zagrevanje smrznutog jela ne daje ravnomerne rezultate, čak ni u mikrotalasnoj pećnici.

Rizik od bakterijskog preživljavanja u sredini jela je velik, naročito ako se jelo podgreva samo jednom.

Zašto je pravilan način odmrzavanja važan?

Odmrzavanje nije samo pitanje teksture i ukusa – to je pitanje bezbednosti. Pravilno odmrzavanje sprečava razvoj bakterija koje se najbrže množe između 5°C i 60°C – tzv. “zona opasnosti” za hranu. Ako ostavite meso na sobnoj temperaturi da se odmrzava, ono brzo prelazi u ovu opasnu zonu.

Preporučene metode odmrzavanja:

  • U frižideru – najbezbedniji metod (najduže traje, ali najefikasniji).

  • U hladnoj vodi – hrana mora biti u zatvorenoj kesi, a voda se menja na svakih 30 minuta.

  • U mikrotalasnoj pećnici – brzo, ali obavezno odmah obraditi hranu nakon odmrzavanja.

Šta god da radite – izbegavajte odmrzavanje na sobnoj temperaturi, naročito tokom toplijih meseci.

Zaključak

U brzini svakodnevice, lako je posegnuti za zamrznutom hranom i staviti je direktno na tiganj, u rernu ili lonac. Ali ovaj korak koji štedi vreme, može vas koštati zdravlja. Određene namirnice jednostavno nisu bezbedne za obradu dok su smrznute, jer ne omogućavaju ravnomerno kuvanje i time otvaraju vrata ozbiljnim zdravstvenim rizicima.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here