Oglasi - Advertisement

Vjerojatno biste ih češće uključivali u svoju prehranu da znate za njihove zdravstvene prednosti. Grožđice su izvrstan izvor energije i obiluju dijetalnim vlaknima i raznim fitonutrijentima. Sadržaj antioksidansa u grožđicama dvostruko je veći od sadržaja svježeg grožđa. Dobivene sušenjem grožđa, grožđice su među najomiljenijim vrstama sušenog voća. Predstavljaju izbor hranjive hrane pun brojnih ljekovitih prednosti.

Drevni Egipćani i Feničani bili su pioniri ove prakse, koja je kasnije postala popularna diljem zapadnog svijeta. Zbog dugog vijeka trajanja, ovi predmeti su se od davnina koristili kao izvor energije za naporna i duga putovanja. Oni su bili vitalna opskrba energijom za Kristofora Kolumba, davali su izdržljivost astronautu Scottu Carpenteru tijekom ekspedicije Roberta E. Pearyja na Sjeverni pol 1962. i davali energiju trupama generala Hannibala dok su prelazile Alpe.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Trenutno su ovi proizvodi cijenjeni zbog izvrsnog okusa i pristupačne cijene, što ih čini fantastičnom alternativom slatkim grickalicama. Posebno su popularni u pekarstvu i nude brojne zdravstvene prednosti. Posebno su grožđice prepune hranjivih tvari i korisnih svojstava: daju značajan energetski poticaj i bogate su dijetalnim vlaknima i raznim fitonutrijentima. Osim toga, njihov sadržaj antioksidansa dvostruko je veći od svježeg grožđa.

  • Osim toga, osigurana je značajna količina esencijalnih minerala, uključujući kalcij, željezo, mangan, magnezij, bakar, fluorid i cink, kao i vitamine B skupine kao što su tiamin, riboflavin, piridoksin i folat. U svakih 100 grama grožđica otkrit ćete: 299 kalorija, 79,8 grama ugljikohidrata, 3 grama proteina, 0,5 grama masti i 3,7 grama dijetalnih vlakana, što čini 10% dnevnog preporučenog unosa.

Grožđice su korisne za regulaciju težine i razine kolesterola, potiču probavu i smanjuju rizik od raka debelog crijeva zahvaljujući sadržaju vlakana. Sjajan su izvor energije za sportaše. Njihova karakteristična nutritivna svojstva čine ih prikladnima za svakoga. Kao i drugo sušeno voće, idealno je za jelo u hladnijim mjesecima jer nudi vitalne vitamine i minerale. Osim toga, grožđice sadrže veliku količinu željeza, što je važno za liječenje anemije.

Stvaranje novih krvnih stanica podupire kompleks vitamina B, dok više razine bakra pomažu u stvaranju crvenih krvnih stanica. Oba doprinose zdravlju srca i krvnih žila. Redovita konzumacija grožđica povezana je s nižim razinama krvnog tlaka, dobrobiti koja se može pratiti u nizu hranjivih tvari prisutnih u njima, posebno njihovom značajnom sadržaju kalija – 100 grama grožđica sadrži 749 miligrama kalija. Ovaj mineral je poznat po svojoj sposobnosti da smanji napetost krvnih žila, čime se smanjuje krvni tlak. Osim toga, grožđice pomažu u regulaciji razine šećera u krvi.

Razne studije pokazuju da grožđice mogu pomoći u smanjenju skokova inzulina nakon jela, što je problem koji posebno zabrinjava osobe s dijabetesom. Pomažu stabilnoj apsorpciji šećera u tijelu i doprinose regulaciji njegove razine, što je ključno za sve koji imaju bilo koji oblik dijabetesa. Nadalje, grožđice pospješuju otpuštanje leptina i grelina, hormona koji potiču osjećaj sitosti, čime se smanjuje vjerojatnost prejedanja i olakšava pridržavanje dijete. Osim toga, podržavaju zdravlje očiju. Polifenolni fitonutrijenti koji se nalaze u grožđicama korisni su za očuvanje dobrog vida.

Ove hranjive tvari pomažu u zaštiti tijela od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i pomažu u prevenciji katarakte, gubitka vida i makularne degeneracije. Nadalje, grožđice su izvor vitamina A koji je neophodan za očuvanje zdravlja očiju jer smanjuje rizik od noćnog sljepila i nastanka katarakte. Služe i za utaživanje žeđi u tijelu. Acidoza nastaje kada tijelo postane pretjerano kiselo i može se klasificirati kao metabolička ili respiratorna.

Podrijetlo ove kiselosti leži u želucu. Povišene razine kiseline u tijelu mogu dovesti do raznih zdravstvenih problema, kao što su čirevi, kožni poremećaji, unutarnja oštećenja, artritis, giht, gubitak kose i bolesti srca. Grožđice su bogate kalijem i magnezijem, koji učinkovito neutraliziraju želučanu kiselinu i pomažu u održavanju odgovarajuće razine kiselosti tijela. Osim toga, pružaju zaštitu zubima i kostima. Svojim sadržajem kalcija i bora grožđice značajno doprinose prevenciji osteoporoze. Bor je esencijalni makronutrijent koji podržava stvaranje kostiju i poboljšava apsorpciju kalcija.

  • Prednosti su posebno uočljive za žene u menopauzi, jer pomažu u smanjenju rizika od osteoporoze i promiču zdravlje kostiju i zglobova. Nadalje, bor pomaže u održavanju oralnog zdravlja jačajući zubnu caklinu. Grožđice sadrže oleanolnu kiselinu koja igra ključnu ulogu u zaštiti zuba od karijesa, karijesa i prijeloma. Ovaj spoj inhibira proliferaciju bakterija poput Streptococcus mutans i Porphyromonas gingivalis, koje su primarni uzročnici karijesa. Za ublažavanje bolova grožđice namočite u votku ili rakiju i prekrijte gazom.

Ostavite bobice da odstoje najmanje 7 dana kako biste bili sigurni da je sav alkohol ispario. Kada to razdoblje završi, premjestite ih u vlažnu posudu i jedite devet bobica dnevno. Kako biste pomogli u detoksikaciji jetre, uključite grožđe u svoju prehranu. Započnite stavljanjem pola šalice grožđica u toplu vodu i ostavite ih da se namaču 15 minuta. Nakon što se namoče, grožđice isperite pod tekućom vodom.

Zatim očišćene grožđice stavite u čašu i dodajte kipuću vodu koju ste pustili da se ohladi na sobnu temperaturu. Ostavite ovu smjesu da odstoji 24 sata. Sljedeći dan, najbolje ujutro, popijte tekućinu i pojedite grožđice dok vam je želudac prazan. Provedite sat do dva ležeći u krevetu i stavite topli oblog ili termofor na desnu stranu trbuha. Ovu bi rutinu trebalo prakticirati jednom tjedno mjesec dana i ponoviti dva puta godišnje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here