Danas ćemo pisati o jednoj stvari koju svi mi radimo kada smo na ljetovanju a nikome to ne govorimo. O čemu se tu zapravo radi mođete da pročitate u nastavku.
Jedna majka iz Velike Britanije, Nikola Luis, izazvala je burne reakcije na društvenim mrežama kada je podelila jednostavan, ali izuzetno praktičan trik kako maksimalno iskoristiti hotelski doručak. Njena ideja naišla je na raznolike komentare – od potpune podrške do oštrih kritika – ali gotovo niko nije ostao ravnodušan.
Već godinama unazad, Nikola koristi doručak u hotelu ne samo za jutarnji obrok, već i kao priliku da pripremi hranu za kasnije. Na odmoru, kada su dani ispunjeni odlascima na plažu, izlete i razne aktivnosti, ovaj pristup postao joj je navika. Kaže da nikada nije bila osoba koja ujutru jede obilno, pa joj je dovoljan lagan obrok. Međutim, tokom odmora smatra da je praktično iskoristiti ono što je već uračunato u cenu smeštaja.
- Još iz detinjstva sećala se kako su njeni roditelji na letovanjima pravili sendviče za kasnije. Umotavali bi ih u salvete i stavljali u ranac. Kada bi ih na plaži otvorili, činilo se kao da otvaraju mali poklon. Uz voće i sokove, ti trenuci za nju su ostali nezaboravni i puni topline.
- Tu porodičnu tradiciju sada prenosi i na svoju decu, želeći im pružiti slične uspomene.
Kao majka dvoje male dece, Nikola bez stida priprema nekoliko sendviča koje nose na plažu ili u šetnju. Sve radi diskretno, koristeći plastične kutije koje ponese od kuće, a užinu pažljivo smešta u torbu. Njena namera nije da preteruje ili pravi scene, već da bude praktična i štedljiva.
- Ponekad primeti sumnjičave ili čak namrgođene poglede drugih gostiju, ali osoblje hotela nikada je nije opomenulo.
- Vodi računa da ne uzme više hrane nego što porodica zaista može pojesti tokom dana.
- Nikada ne puni tanjire pecivima ili voćem niti rasipa hranu. Ako zna da će dan provesti van hotela, pripremi nešto konkretnije – sendviče sa tunjevinom, malo rukole i limunom. Zemičke čuva u hotelskom frižideru i tako porodica ima ukusan ručak na plaži.
Na ovaj način, deca uživaju u obrocima, a roditelji štede novac koji bi inače potrošili na skupe restorane u turističkim mestima.
Kada je na društvenim mrežama podelila video u kojem pokazuje kako pravi užinu tokom hotelskog doručka, izazvala je ogromnu pažnju. Hiljade ljudi podržali su je, ističući da je njena ideja praktična, ekonomična i ekološka. Mnogi su priznali da i sami rade isto kada putuju, ali nikada nisu govorili o tome javno. Smatraju da se ovakvim pristupom smanjuje nepotrebno trošenje novca i bacanje hrane.
- Ipak, bilo je i onih koji nisu bili oduševljeni njenim postupkom.
- Neki su je optužili da ovakvim ponašanjem „krade“ od hotela.
- Drugi su tvrdili da zbog gostiju koji iznose hranu iz restorana hoteli povećavaju cene doručka.
- Pojedinci su je čak prozvali da „kvari sistem“.
Na sve ove komentare, Nikola je reagovala sa osmehom i dozom humora. Rekla je da nije mogla ni da zamisli da nekoliko zemički koje pripremi za užinu mogu izazvati toliku pažnju i podeliti ljude. „Ako su moje male zemičke toliko važne, onda sam prava revolucionarka,“ našalila se.
Njena priča otvorila je zanimljivu diskusiju o tome šta je prihvatljivo kada je reč o hotelskim obrocima. Dok neki smatraju da nije ništa sporno u tome da se napravi užina za kasnije, drugi insistiraju da bi obroci trebalo da ostanu u okviru restorana i konzumiraju se isključivo za doručak.
Bez obzira na podeljena mišljenja, jedno je jasno – Nikola je mnoge naterala da preispitaju svoje navike tokom putovanja. Dok jedni hvale njenu snalažljivost i praktičnost, drugi su uvereni da je takvo ponašanje neprimereno. Ipak, sigurno je da je ona pronašla način da svojoj porodici omogući više uživanja tokom odmora, a da pri tome ne potroši previše novca