Oglasi - Advertisement

Tema o kojoj danas pišemo je itekako zanimljiva a tiče se jedne austronautkinje koja je ostala u svemiru 235 dana. Ova situacija može biti jako loša a kako se sve završilo pročitajte u nastavku.

Nedavni događaji u svemirskoj misiji još su jednom pokazali koliko ljudsko tijelo i um trpe u ekstremnim uvjetima. Sunita Williams, astronautkinja NASA-e, nakon gotovo osam mjeseci provedenih u mikrogravitaciji, podijelila je s javnošću zabrinjavajuću, ali očekivanu spoznaju – zaboravila je hodati. Tijekom videopoziva s učenicima iz Massachusettsa, priznala je da joj kretanje na uobičajeni način predstavlja izazov nakon 235 dana bez hodanja, sjedenja ili ležanja u poznatom smislu. To iskustvo otkriva kako prolongirani boravak u svemiru utječe na ljudsku motoriku i tjelesnu orijentaciju.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Williams i njezin kolega Barry Wilmore trebali su provesti samo osam dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), no tehnički problemi s Boeingovom kapsulom Starliner produžili su njihov boravak za nekoliko mjeseci. Zbog kvara potisnika i curenja helija, kapsula se vratila na Zemlju bez posade, ostavivši dvoje astronauta zarobljene u svemiru do daljnjeg, vjerojatno do povratka putem SpaceX-ove letjelice Crew-9.

Ovakvi incidenti ne samo da testiraju tehnološke granice već i dodatno iscrpljuju fizičko zdravlje astronauta, koje je ionako oslabljeno zbog dugotrajnog izlaganja mikrogravitaciji. Među uobičajenim posljedicama su smanjenje mišićne mase i gustine kostiju, što dodatno komplicira proces readaptacije na Zemlji. Gubitak osjećaja za hodanje nije samo fizička slabost, već duboka neurološka promjena uzrokovana nestankom uobičajenog oslonca i gravitacijskog otpora.

U potpuno drugom kontekstu, istovremeno se govori o jednoj skromnoj, ali izuzetno vrijednoj biljci – kupusu, čije je porijeklo usko vezano uz europske obale Mediterana. Ova drevna kultura bila je poznata još u rimskom dobu, gdje se cijenila ne samo zbog lakoće uzgoja, već i zbog širokog spektra zdravstvenih koristi koje pruža. S vremenom, kupus se proširio diljem svijeta, postavši osnovni sastojak prehrane mnogih naroda.

  • Postoji više vrsta kupusa – zeleni, crveni, kelj, proljetni kupus i prokulice – a svaka sorta nosi vlastita nutritivna svojstva. Na primjer, crveni kupus je iznimno bogat antocijaninima, dok je kelj posebno poznat po visokom udjelu vitamina A i C. Bez obzira na vrstu, kupus je izrazito hranljiv, s vrlo niskim udjelom kalorija, a bogat vlaknima, vitaminom C, vitaminom K, folnom kiselinom, kalcijem i magnezijem.

Jedna od najvećih vrijednosti kupusa leži u njegovom učinku na probavni sustav. Visok sadržaj vlakana pospješuje zdravu crijevnu floru i probavu, a sok od kupusa često se koristi kao prirodan lijek za čireve i druge gastrointestinalne smetnje. Osim toga, obiluje antioksidansima koji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i raznih vrsta raka.

Kupus je također poznat po svojoj sposobnosti da smanji upale i potpomogne detoksikaciju organizma. U tradicionalnoj medicini, koristi se kao prirodan lijek za prehladu i bolove u zglobovima, a njegova simbolika u mnogim kulturama povezana je s plodnošću i blagostanjem. U Njemačkoj i drugim dijelovima Europe, kupus se konzumira prilikom proslava Nove godine kao znak sreće i obilja.

Njegova kulturna i kulinarska vrijednost također je neprocjenjiva. Može se konzumirati u sirovom obliku – kao dio salata, ali i kuhan, pečen, pirjan ili fermentiran, kao u slučaju kiselog kupusa. U zemljama istočne Europe i Balkana, kiseli kupus zauzima posebno mjesto, najčešće kao sastavni dio jela poput sarme.

  • Proces fermentacije ne samo da produljuje trajnost, već i povećava nutritivnu vrijednost, stvarajući probiotike koji pomažu u očuvanju zdrave crijevne flore. U vremenu kada sve više ljudi traži prirodne izvore zdravlja, fermentirani proizvodi poput kiselog kupusa postaju sve popularniji, ne samo kao tradicionalni recept već i kao funkcionalna hrana.

Ove dvije naizgled nepovezane priče – borba astronauta s posljedicama svemirske misije i uloga kupusa kao izvora zdravlja – ukazuju na različite, ali podjednako važne aspekte ljudske izdržljivosti i opstanka. Jedna u svemiru, druga na zemlji, obje svjedoče o tome kako prilagodba i znanje – bilo medicinsko, tehnološko ili prehrambeno – omogućuju čovjeku da prevlada izazove, bilo gdje da se nalazi.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here