Oglasi - Advertisement

Krompir (lat. Solanum tuberosum) zauzima značajno mesto u svetskoj poljoprivredi i ishrani. Njegovo poreklo vodi iz Anda u Južnoj Americi, gde su ga pre više hiljada godina počeli uzgajati stari narodi. Danas je krompir nezamenjiva namirnica u gotovo svim kuhinjama sveta, cenjen zbog svoje prilagodljivosti, hranljivih vrednosti i ukusa.

Problem nicanja klica na krompiru i kako ga sprečiti

Jedan od čestih problema sa skladištenjem krompira jeste njegovo nicanje, što može dovesti do promena u strukturi i nutritivnom sastavu. Tokom ovog procesa, škrob u krompiru se pretvara u šećer, što podstiče rast novih izdanaka. Do ovog fenomena najčešće dolazi tokom zimskih meseci i ranog proleća, kada krompir „oseća“ povoljne uslove za rast.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Iako je nicanje prirodan proces, postoje različite metode kojima se može usporiti ili sprečiti. Često sami nesvesno pravimo greške koje ubrzavaju nicanje, ali uz nekoliko jednostavnih trikova, možemo produžiti njegovu svežinu i očuvati kvalitet.

Pravilno skladištenje krompira

Najvažniji faktor u očuvanju krompira jeste odgovarajuće skladištenje. Da bi ostao duže svež, potrebno je pridržavati se sledećih pravila:

  • Temperatura skladištenja – Krompir treba čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu. Optimalna temperatura je između 4 i 10°C. Ako temperatura padne prenisko, postoji opasnost da krompir smrzne, što menja njegov ukus i teksturu.
  • Izbegavajte vlagu – Vlažno okruženje može izazvati truljenje krompira.
  • Bez direktne svetlosti – Sunčeva svetlost podstiče pojavu zelenih delova na krompiru, koji mogu sadržavati štetne toksine poput solanina.
  • Ne prati krompir pre skladištenja – Umesto toga, očistite ga rukama ili suvom četkom, kako biste uklonili višak zemlje.

Ako primetite da je krompir počeo da omekšava, možete ga osvežiti jednostavnim trikom – potopite ga u hladnu vodu na dva sata. Ovaj postupak može pomoći u vraćanju čvrstoće i poboljšanju ukusa.

Pre konzumacije, uvek uklonite zelene delove krompira, jer sadrže solanin, koji može biti štetan za zdravlje.

Jabuka – neočekivani saveznik u borbi protiv klijanja

Jedna od najintrigantnijih metoda za sprečavanje klijanja krompira jeste korišćenje jabuka. Ova tehnika se temelji na činjenici da jabuke, tokom svog zrenja, emituju gas etilen, koji utiče na procese rasta biljaka.

Kako funkcioniše metoda jabuke?

  • Jabuke oslobađaju etilen, biljni hormon koji ima sposobnost inhibiranja klijanja krompira.
  • Kada se jabuka stavi u vreću sa krompirom, etilen može usporiti nicanje klica.

Međutim, metoda nije potpuno bez rizika. Prevelika količina etilena može imati suprotan efekat i dovesti do bržeg kvarenja krompira. Zbog toga je važno primeniti ovu metodu na pravilan način:

Koristite samo jednu ili dve jabuke u većoj količini krompira – Ako se doda previše jabuka, koncentracija etilena može biti prevelika i izazvati kvarenje. ✅ Skladištite jabuke u otvorenoj vrećici ili posudi – Tako će se gas raspršivati ravnomerno i smanjiti mogućnost neželjenih efekata. ✅ Ne držite jabuke sa krompirom predugo – Nakon određenog vremena, jabuke gube sposobnost ispuštanja etilena u korisnim količinama.

Zaključak

Krompir je nezaobilazna namirnica u ishrani ljudi širom sveta, ali pravilno skladištenje je ključno za njegovu dugotrajnu upotrebu. Izbegavanje vlage, pravilna temperatura i tamno mesto mogu značajno produžiti njegov rok trajanja. Metoda sa jabukama može biti korisna u sprečavanju klijanja, ali samo ako se primenjuje umereno i pažljivo.

Uz ove jednostavne i praktične savete, možete duže sačuvati krompir svežim, sprečiti klijanje i maksimalno iskoristiti njegove nutritivne vrednosti!

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here