Oglasi - Advertisement

Giht je reumatska bolest koja se sve češće dijagnosticira kod ljudi diljem svijeta. Iako ne predstavlja izravnu prijetnju životu, može značajno utjecati na kvalitetu života, uzrokujući bolove, nelagodu i ograničenja u kretanju. Giht nastaje kada povišene razine mokraćne kiseline u tijelu uzrokuju stvaranje kristala koji se nakupljaju u zglobovima, izazivajući upalu, bol i oteklinu. Ovaj članak istražuje uzroke gihta, simptome, kao i nekoliko prirodnih lijekova koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i smanjenju koncentracije mokraćne kiseline u tijelu.

Uzroci i simptomi gihta

Giht se najčešće pojavljuje kod osoba koje imaju povišene razine mokraćne kiseline u krvi, stanje poznato kao hiperurikemija. Mokraćna kiselina je prirodni nusprodukt razgradnje purina, koji se nalaze u mnogim namirnicama, poput mesa, plodova mora, alkohola i prerađenih šećera. Kada bubrezi ne mogu izbaciti sav višak mokraćne kiseline iz tijela, ona se počinje kristalizirati i nakupljati u zglobovima, izazivajući upalu.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Simptomi gihta obično uključuju:

  • Jaku bol u zglobovima (posebno u velikom nožnom prstu)
  • Oteklinu i crvenilo oko zahvaćenih zglobova
  • Nelagodu pri kretanju, koja može biti povezana s ukočenošću
  • Toplinu i sjaj kože na zahvaćenim područjima

Giht je često poznat kao “bolest kraljeva”, jer su ga povijest povezivali s osobama koje su pretjerivale u uživanju u bogatoj hrani i alkoholu. Napadi gihta obično se pojavljuju iznenada, najčešće noću, i mogu trajati od nekoliko dana do tjedan dana, ovisno o težini stanja. Ako se ne liječi, giht može uzrokovati trajna oštećenja zglobova i tetiva, a također može utjecati na bubrege.

Uklanjanje mokraćne kiseline iz tijela: Prirodni lijekovi

Postoji nekoliko prirodnih pristupa koji mogu pomoći u smanjenju mokraćne kiseline u tijelu i ublažavanju simptoma gihta. Iako je uvijek preporučljivo konzultirati se s liječnikom prije primjene bilo kojeg kućnog lijeka, mnogi ljudi primjećuju značajno poboljšanje uz primjenu prirodnih tretmana.

1. Natrijev bikarbonat (soda bikarbona)

Jedan od najpoznatijih prirodnih tretmana za giht je natrijev bikarbonat, koji pomaže u alkalizaciji tijela, što može olakšati eliminaciju mokraćne kiseline. Preporučuje se miješati polovicu žličice sode bikarbone u čaši vode i piti jednom dnevno. Ova mješavina može pomoći u smanjenju upala i bolova izazvanih gihtom.

2. Voda s limunom

Voda s limunom je još jedan prirodni lijek koji može biti vrlo koristan za osobe s gihtom. Limun sadrži visoku koncentraciju vitamina C, koji je poznat po svom antioksidativnom učinku i sposobnosti da smanji mokraćnu kiselinu. Svako jutro prije doručka popijte 200 ml tople vode s sokom od pola limuna. Ovaj tretman može pomoći u detoksikaciji tijela i sprječavanju novih napada gihta.

3. Jabučni ocat

Jabučni ocat također ima sposobnost alkaliziranja tijela i smanjenja koncentracije mokraćne kiseline. Za njegovu primjenu, pomiješajte jednu žlicu jabučnog octa s 200 ml vode i pijte ovu mješavinu dva puta dnevno – prije ručka i večere. Jabučni ocat pomaže u uravnotežavanju pH vrijednosti u tijelu, što može smanjiti bol i upalu povezanu s gihtom.

Prehrana kao ključ u borbi protiv gihta

Kada je riječ o prehrani, važno je izbjegavati namirnice koje mogu povećati razinu mokraćne kiseline u tijelu. Preporučuje se da se izbjegavaju visokopurinske namirnice, jer purini uzrokuju nakupljanje mokraćne kiseline. Namirnice koje sadrže visoke količine purina uključuju:

  • Iznutrice
  • Plavu ribu, kao što su sardine, inćuni i skuša
  • Morske plodove, poput škampa, rakova i dagnji
  • Sušeno meso i mesne ekstrakte
  • Alkohol, posebno pivo i jaka alkoholna pića
  • Kvasac

Tijekom akutnog napada gihta, važno je potpuno izbjegavati ovu hranu, jer ona može pogoršati simptome.

Umjesto toga, preporučuje se prehrana bogata svježim voćem i povrćem, koji su prirodni izvori vitamina, minerala i vlakana. Također, odgovarajuća hidratacija je ključna, stoga je važno piti puno vode kako bi se pomoglo u eliminaciji mokraćne kiseline iz tijela.

Savjeti za pripremu hrane

Kada pripremate obroke, preporučuje se korištenje metoda kuhanja koje minimiziraju gubitak hranjivih tvari i ne dodaju nepotrebne masti. Neke od preporučenih metoda uključuju:

  • Žarenje ili pečenje hrane
  • Kuhanje na pari ili u maloj količini vode
  • Korištenje teflonskih tava, koje zahtijevaju minimalno korištenje masti

Zaključak

Giht je ozbiljna bolest koja može uzrokovati jake bolove i dugotrajna oštećenja zglobova ako se ne liječi na odgovarajući način. Povišene razine mokraćne kiseline u tijelu mogu dovesti do formiranja kristala u zglobovima, što izaziva upalu i bol. Međutim, postoje prirodni tretmani koji mogu pomoći u smanjenju mokraćne kiseline i ublažavanju simptoma gihta. Korištenjem sode bikarbone, vode s limunom i jabučnog octa, uz pravilnu prehranu i hidrataciju, možete značajno poboljšati svoje stanje. Također, važno je izbjegavati namirnice koje povećavaju razinu mokraćne kiseline, poput mesa, ribe, morskih plodova i alkohola.

Prirodni lijekovi, zajedno s pravilnim životnim navikama, mogu značajno poboljšati kvalitetu života osoba koje pate od gihta, a u ozbiljnijim slučajevima, savjetovanje s liječnikom je uvijek preporučljivo.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here