Oglasi - Advertisement

Svako od nas ima prirodni miris, a danas ćemo pisati o tome koje namirnice nam pomažu a koje odmažu kada je on u pitanju. Sve što unosimo u naše tijelo utiče na to kako se osjećamo a to isto tako utiče na miris našeg tijela.

Da li ste se ikada zapitali zašto vaše tijelo u određenim trenucima drugačije miriše, iako se svakodnevno tuširate, mijenjate garderobu i redovno koristite dezodorans? Iako je higijena osnovna komponenta svježine, tjelesni miris u suštini mnogo dublje odražava stanje organizma. On je rezultat unutrašnjih procesa, a ne samo vanjske njege. Ishrana, genetika, metabolizam, pa čak i emocije, sve to utiče na to kako “mirišemo”.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Genetski faktori igraju veliku ulogu u načinu na koji naš znoj reaguje s bakterijama na koži, ali ono što svakodnevno unosimo u tijelo može taj proces znatno pogoršati ili poboljšati. Određene namirnice i pića mogu izazvati promjene koje utiču na miris znoja, daha, pa čak i mokraće. S druge strane, neke biljke i hrana pomažu u održavanju svježine organizma i smanjenju neprijatnih mirisa.

Na primjer, dok su jogurt i mlijeko slični po nutritivnom sastavu, razlika je u tome što jogurt sadrži probiotike – korisne bakterije koje poboljšavaju varenje i smanjuju stvaranje jedinjenja koja uzrokuju neprijatne mirise. Mlijeko, posebno kravlje, sadrži kolin, sastojak koji u organizmu može biti pretvoren u trimetilamin – spoj sa snažnim mirisom sličnim ribi, koji se izlučuje putem znoja i daha.

  • Slično je i s izborom toplih napitaka. Biljni čajevi, naročito od mente, kamilice ili đumbira, imaju detoksikacijsko djelovanje. Oni pomažu tijelu da eliminiše toksine i na taj način poboljšavaju miris tijela. Za razliku od toga, kafa, iako popularna, može izazvati dehidraciju i pojačati aktivnost lojnih žlijezda, što rezultira intenzivnijim znojenjem i mogućim razvojem neugodnih mirisa.

Voće i povrće takođe mogu igrati važnu ulogu. Na primjer, jabuke su bogate vlaknima i pomažu čišćenju organizma iznutra. Njihova konzumacija može rezultirati svježijim dahom i boljim općim mirisom tijela. S druge strane, cvjetača, iako zdrava, bogata je sumpornim jedinjenjima koja se pri razgradnji mogu ispoljiti kroz znoj. Isto važi i za bundevu, koja sadrži znatne količine kolina. Nasuprot tome, naranče i drugo citrusno voće mogu pomoći da tijelo „miriše“ svježije iznutra prema vani.

Ne treba zaboraviti ni ulogu začina. Luk i bijeli luk su veoma korisni za imunitet i kardiovaskularno zdravlje, ali sadrže sumporne spojeve koji se razgrađuju i zadržavaju u tijelu, te se putem znoja izlučuju u vidu jakog mirisa. Nasuprot tome, kardamom i cimet ne samo da ostavljaju prijatan okus u ustima, već se njihov miris može osjetiti i kroz kožu – i to na pozitivan način.

Od povrća se posebno izdvaja celer, jer sadrži spojeve koji mogu pojačati prirodne feromone, zbog čega osoba može biti privlačnija drugima. S druge strane, šparoge, iako veoma hranjive, u tijelu se razgrađuju u jedinjenja koja mogu uzrokovati neprijatan miris mokraće – često već nakon nekoliko sati od konzumacije.

Kada je riječ o proteinima, zanimljivo je da je konzumacija crvenog mesa povezana s izraženijim, teškim tjelesnim mirisima. Studije su pokazale da muškarci koji izbjegavaju crveno meso imaju ugodniji i blaži miris kože, vjerovatno zato što crveno meso otežava varenje i stvara više nusprodukata. Riba, naročito bijela poput oslića ili lososa, lakša je za probavu i manje utiče na miris znoja.

  • Još jedan zanimljiv dodatak ishrani su sjemenke piskavice, koje poboljšavaju varenje i smanjuju unutrašnje fermentacije u crijevima, čime se smanjuje i pojava neprijatnih mirisa. S druge strane, sjemenke bundeve, iako bogate magnezijumom i cinkom, također sadrže kolin, pa njihova prekomjerna konzumacija može doprinijeti stvaranju trimetilamina i neugodnog zadaha.

Kao zaključak se nameće jednostavna istina – naš tjelesni miris nije samo stvar kozmetike, već i odraz onoga što jedemo, pijemo i kako živimo. Higijena je važna, ali nije dovoljna. Svježina dolazi iznutra, a najbolji način da je održimo jeste pažljiv izbor namirnica koje unosimo svakog dana. Sljedeći put kad želite ostaviti prijatan utisak, razmislite ne samo o parfemu koji ćete staviti, već i o obroku koji ćete prethodno pojesti. Jer tijelo, na svoj način, uvijek „govori“ – i miriše.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here