Oglasi - Advertisement

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

BONUS TEKST

Klementine su postale omiljeno zimsko voće zahvaljujući svojoj sočnosti, slatkoći i lakoći konzumacije. Ove sitne citrusne plodove karakterišu nježna kora koja se jednostavno ljušti i gotovo potpuni izostanak sjemenki, zbog čega su često prvi izbor roditelja kada djeci nude zdravu užinu. Pripadaju porodici agruma i nastale su kao hibrid mandarine i slatke narandže, spajajući najbolje karakteristike oba voća.

Istorija i porijeklo

Prvi put su uzgojene krajem 19. vijeka u Alžiru, a zasluge za njihovo stvaranje pripisuju se francuskom svešteniku Klementu Rodieru, po kojem su i dobile ime. Njihova popularnost je brzo rasla, te se danas uspješno uzgajaju u Španiji, Maroku, Italiji i Kaliforniji, gdje klimatski uslovi pogoduju njihovom razvoju i zrenju.

Razlika između klementina i mandarina

Iako vizuelno vrlo slične, postoji nekoliko bitnih razlika koje klementine izdvajaju. One su manje i slađe, s tanjom i glađom korom koja se lakše skida. Za razliku od mnogih mandarina, klementine su uglavnom bez koštica, što ih čini praktičnijima za svakodnevnu konzumaciju, naročito među djecom i starijima.

Nutritivne vrijednosti

Klementine su pravo malo blago nutrijenata, a pri tom vrlo niskokalorične. Jedna prosječna klementina sadrži:

  • Kalorije: približno 35
  • Vitamin C: više od 60% preporučene dnevne doze
  • Vlakna: oko 1,3 g
  • Kalijum: 131 mg
  • Ugljeni hidrati: oko 9 g
  • Proteini: oko 0,6 g

Ovaj sastav ih čini idealnim za sve koji žele ojačati imunitet i unositi korisne tvari bez dodatnog opterećenja kalorijama.

Zdravstvene prednosti

Uvrštavanje klementina u svakodnevnu ishranu može doprinijeti boljem zdravlju na više načina:

  • Podizanje imuniteta zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C
  • Pomoć probavi, jer sadrže vrijedna dijetalna vlakna
  • Zdravlje srca, s obzirom na ulogu kalijuma u regulaciji krvnog pritiska
  • Zaštita ćelija zahvaljujući antioksidantima poput flavonoida
  • Hidratacija organizma, jer sadrže visok procenat vode

Sezonska dostupnost i čuvanje

Klementine su voće koje cvjeta u zimskim mjesecima, a njihova sezona traje od novembra do januara. Za optimalnu svježinu, preporučuje se:

  • Čuvanje na sobnoj temperaturi nekoliko dana
  • U frižideru, u perforiranoj kesi, mogu ostati svježe i do dvije sedmice
  • Treba izbjegavati vlaga i direktna svjetlost, jer ubrzavaju kvarenje

Upotreba u kulinarstvu

Osim što su odličan međuobrok, klementine se sve češće koriste i u pripremi raznovrsnih jela:

  • Voćne salate s narom, orasima i mentom
  • Kolači i tartovi s bademima i kriškama klementine
  • Piletina u glazuri od meda i klementine
  • Džemovi sa dodatkom đumbira ili vanile
  • Sokovi i marinade, idealni za prelive

Čak i njihova kora može se kandirati i koristiti kao ukras ili kao začin u slatkim jelima.

Kultura i simbolika

U nekim kulturama, posebno u Kini, klementine imaju simbolično značenje – predstavljaju sreću, blagostanje i često se poklanjaju za vrijeme praznika. Zbog svoje sezone, često se nazivaju i „božićne narandže“, a njihova slatkoća i prijatna kiselost ih čine omiljenima među svim generacijama.

Kako odabrati kvalitetnu klementinu?

Prilikom kupovine, vrijedi obratiti pažnju na sljedeće osobine:

  • Težina u ruci – teže klementine obično imaju više soka
  • Boja kore – jarka i ujednačena boja znak je zrelosti
  • Površina – glatka i čista kora, bez nabora i tamnih mrlja

Zaključak

Klementine su savršen spoj ukusa, praktičnosti i nutritivne vrijednosti, naročito u zimskim danima kada je tijelu potrebna dodatna zaštita i svježina. Bilo da ih jedete svježe, koristite u receptima ili poklanjate, one donose dašak sunčeve energije, lakoće i zdravlja. Uvrštavanjem ovog voća u svakodnevni jelovnik, unosimo ne samo vitamine, već i bogatu tradiciju prirodnog uživanja u jednostavnim stvarima.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here