Prića o kojoj pišemo u današnjem članku izaziva u isto vrijeme i divljenje i jezu. U pojedinim dijelovima svijeta je postojala praksa da se preminuli slikaju u pozama koje ilustriraju da su i dalje živi.
Na prvi pogled, jedna stara fotografija iz 19. ili 20. stoljeća djeluje kao prizor mladog para, stopljenog u trenutku nježnosti i ljubavi. Lica su im blizu, ruke isprepletene, a njihova bliskost odiše toplinom. Međutim, kada se pogleda pažljivije, otkriva se zastrašujuća istina koja mijenja cijelu percepciju tog naizgled idiličnog prizora. Žena na fotografiji je, u trenutku kada je nastala, već bila mrtva.
Njen suprug, shrvan tugom, nije mogao podnijeti gubitak. U očaju je odlučio da je posljednji put dotjera – našminka je, odjene u najljepšu haljinu i pozira s njom kao da je još uvijek živa. Bio je to njegov očajnički pokušaj da sačuva uspomenu, da zamrzne trenutak i odbije da se suoči s konačnošću smrti. Fotografija je nastala svega 48 sati nakon što je izdahnula, a i danas izaziva jezu i tjeskobu kod onih koji prvi put čuju priču iza nje. Okolnosti njene smrti ostale su obavijene misterijom, ali jedno je sigurno – dubina očaja i ljubavi koju je muž osjećao nadilazi vrijeme i prostor.
Dok ovaj mračni običaj podsjeća na prolaznost i krhkost života, priča u nastavku donosi vedriji ton – o daru prirode koji simbolizira zdravlje, snagu i uživanje u malim stvarima. Riječ je o kupinama, voću koje svojim tamnim bobicama priziva miris ljeta i toplih dana.
Kupine, bliski srodnici malina, nisu samo slastan zalogaj nego i pravo bogatstvo za organizam. Nutricionisti ih često nazivaju čudom prirode zbog njihove iznimne hranjive vrijednosti. Prema riječima nutricionistice Jasne Vujičić, kupine su riznica vitamina i minerala koje bi trebali uvrstiti u ishranu ljudi svih uzrasta:
- Djeca, trudnice, dojilje i starije osobe posebno imaju koristi od njihovih svojstava.
- Kombinacija kupina s drugim bobičastim voćem dodatno pojačava njihovu ljekovitost i jača imunitet.
Redovna konzumacija ovih bobica može imati čitav niz blagodati:
- Pomažu u prevenciji upala dišnih puteva i smanjuju rizik od tromboze.
- Bogate su vlaknima, pa doprinose zdravlju probavnog sistema i smanjuju rizik od dijabetesa.
- Potpomažu apetit, ubrzavaju metabolizam i pomažu u regulaciji krvnog tlaka, čineći ih idealnim saveznikom za sve koji žele očuvati zdravlje ili se oporaviti nakon bolesti.
Zanimljivo je da kupine sadrže salicilnu kiselinu, prirodni spoj s analgetskim djelovanjem, sličan onome u aspirinu. To znači da mogu ublažiti bolove i upale na prirodan način, smanjiti temperaturu i poboljšati cirkulaciju.
Osim zdravstvenih koristi, kupine su i zahvalne za kulinarske eksperimente.
- Od njih se pripremaju marmelade, džemovi, sirupi, slastice, pa čak i vino.
- Dok svježe kupine možete naći samo u ljetnim mjesecima, proizvodi od njih dostupni su tokom cijele godine.
- Ipak, ništa se ne može uporediti s okusom netom ubranih plodova, zbog čega nutricionisti savjetuju da ih potražite na tržnicama u sezoni.
Kupine, članice porodice ruža, cvatu od lipnja do kolovoza i rastu širom Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Njihova prehrambena vrijednost je impresivna – u 100 grama kupina nalazi se svega 43 kalorije, ali i obilje vitamina C, A, E i K, te minerali poput kalcija, željeza i magnezija.
Dok priča o mrtvoj ženi na fotografiji izaziva trnce i podsjeća na tamnu stranu ljudskih emocija, kupine nas uče upravo suprotno – da priroda nudi snagu, zdravlje i zadovoljstvo u malim stvarima. U tim sitnim bobicama krije se sve ono što je potrebno da tijelo i duh procvjetaju, baš kao što ljeto donosi svjetlost i živo