Oglasi - Advertisement

Napokon nam je stiglo i ljeto i povišene temperature, a sa tim dolaze i razni načini kako da se rashladimo. Mnogi traže rješenja u bazenima, neki u osvježavajućim napicima, a možemo se složiti da je jedan od slađih načina da se osvježimo da pojedemo slasnu i hladnu lubenicu.

Već godinama unazad ljudi pokušavaju da pronađu najbolji način kako da odaberu savršenu lubenicu – onu koja je zrela, slatka i sočna. Iako je najpouzdaniji metod da lubenicu presiječemo i sami procijenimo njenu crvenu boju, teksturu i slatkoću, to naravno nije uvijek moguće, pogotovo prilikom kupovine u prodavnicama ili na pijacama.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Zato su generacije razvijale razne trikove, savjete i teorije kako prepoznati zrelu lubenicu bez njenog otvaranja. Iako je metoda „kucanja“ na lubenicu postala popularna, stručnjaci i iskusni prodavci tvrde da postoji nekoliko pouzdanijih načina koji mogu pomoći da donesemo pravu odluku.

Jedan od najvažnijih pokazatelja kvaliteta lubenice jeste tzv. mrlja od ležanja, koja se nalazi na dijelu kore gdje je plod tokom sazrijevanja bio u kontaktu sa zemljom. Ta mrlja se naziva poljska mrlja i što je ona intenzivnije žuta ili zlatna, to je lubenica zrelija.

  • Žuto-narandžasta ili tamnožuta mrlja – odličan znak da je lubenica dozrela na polju i razvila punu slatkoću
  • Bijela ili blijedozelena mrlja – znak da je plod ubran prerano i vjerovatno neće biti dovoljno sladak

Ako lubenica uopšte nema ovu mrlju, to može ukazivati na to da je rasla bez prirodnog dodira sa tlom ili da nije prošla kroz potpuni proces zrenja, te se takvi plodovi najčešće izbjegavaju.

Vizuelni pregled kore lubenice može otkriti mnogo. Kora treba biti:

  • Tamnozelene boje
  • Bez oštećenja, pukotina ili omekšalih dijelova
  • Glatka i čvrsta na dodir

Mekana mjesta ili oštećenja na kori često znače da je lubenica počela da truli ili gubi svježinu. Takođe, izbjegavajte one koje su djelimično isušene – lubenica s beživotnim izgledom i grubom, suvom korom vjerovatno je izgubila sočnost i slatkoću.

Iako se nekima ne dopada pomisao da nose tešku lubenicu, upravo je masa ploda jedan od ključnih pokazatelja kvaliteta. Lubenice su sastavljene od oko 92% vode, pa se upravo one najsočnije prepoznaju po velikoj težini u odnosu na svoju veličinu.

Ako uporedite više lubenica slične veličine, izaberite onu koja vam u ruci djeluje najteža. Veća težina znači da je plod pun soka i da je vjerovatno sladak i osvježavajući.

Bonus savjeti za dodatnu provjeru

Pored ove tri osnovne smjernice, evo još nekoliko korisnih savjeta:

  • Oblik: Dobra lubenica treba da ima simetričan oblik, bez izbočina ili deformacija, što može ukazivati na ravnomjeran rast i dobar kvalitet.
  • Zvučni test: Iako ne u potpunosti pouzdano, neki kupci ipak vole da „pokucaju“ po lubenici. Dubok, šupalj zvuk često je znak da je unutrašnjost zrela, dok tupi i tihi ton može ukazivati na prezreli ili truli plod.
  • Rep ploda: Ako lubenica ima ostatak stabljike (tzv. rep), provjerite njegovu boju. Smeđ i suvlji rep najčešće znači da je plod sazrio na polju, dok zelen i svjež rep može ukazivati na to da je plod ubrzan i ubran ranije.

Biranje prave lubenice ne mora biti lutrija. Ako obratite pažnju na boju mrlje, stanje kore i težinu, značajno povećavate šanse da kući ponesete sočan, zreo i sladak plod. Iskustvo svakako igra važnu ulogu, ali ovi jednostavni savjeti mogu pomoći svima – i početnicima i onima koji svake sezone tragaju za savršenom lubenicom.

Uprkos mnogim „legendama“ i trikovima, najsigurniji pokazatelji ostaju prirodni znaci koje lubenica daje – ako ih naučite prepoznati, uživaćete u svakom zalogaju ove omiljene ljetne poslastice.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here